Resminizi akrilik döküm tekniği ile döktüyseniz, yapmanız ihtiyaç duyulan birkaç adım daha var. Bu yüzden kuruma sürelerine dikkat etmeli, resminizi silikon artıklarından temizlemeli ve arkasından resminizi vernik yada reçine ile koruma altına almalısınız. Bu yazımızda Akrilik Dökme resimleri kurutmak ve mühürlemek için ipuçları veriyoruz.
görüntünün kurutulması
ıslak döküm ortamıSıcaklığa ve neme bağlı olarak, dökülen resminizin durağan(durgun) duracak kadar kuruması iki ila beş gün sürer. Bununla beraber, yalnızca yüzeyin kuruması için değil, tüm kuruma işleminin tamamlanması için resimlerinizi minimum üç ila dört hafta daha kurumaya bırakmanız önerilir.
Ek olarak, boya yada reçine şeklinde uygulanan kaplamanın çatlamaması için yeterince uzun süre beklenmesi tavsiye edilir. Kurutma esnasında istenmeden meydana gelen çatlak yüzeyler hakkında yine yine okunması mümkün. Bu, esas olarak iki faktörden meydana gelmektedir:
- Oldukça kıvamlı boya: Dökme Ortamı ile dökülen boyanın oldukca kıvamlı olmamasına dikkat edilmelidir. Kıvamı birazcık daha cıvık balı andırmalı, aksi takdirde renk karışımı birazcık ilave su ile seyreltilmelidir.
- Oldukça süratli kuruma: Resminiz oldukca süratli kurursa, ciddi bir çatlama riski vardır. Bundan dolayı, resimlerinizin direkt güneş ışığına maruz kalmamasını ve oda sıcaklığının oldukça yüksek olmamasını sağlamanız önerilir.
Bu adımları takip ettiğiniz takdirde resimleriniz çatlamadan kuruyacaktır.
Resmi niçin hususi bir halde korumam / mühürlemem gerekiyor?
- Renklerin parlaklığı: Akrilik dökme resminiz kuruduktan sonrasında renkler çoğu zaman mat görünür. Vernik tabakası, renklerin orijinal parlaklığını geri kazandırır. Ek olarak, koruyucu film yüzeydeki pürüzleri düzeltir. Daha pürüzsüz hale gelir ve ışığın dağılmasını önler. Görüntü daha çok renk derinliği elde eder, renkler daha kuvvetli ve varlıklı görünür, hücreler ve renk gradyanları daha çok detay netliği elde eder.
- Renk parlaklığının korunması: Renk pigmentlerine / kalitesine bağlı olarak, akrilik boyanın ışık direnci daha iyi yada daha kötüdür, bu yüzden solabilir. Bilhassa resimleriniz uzun süre direkt güneş ışığına maruz kalırsa ister istemez solacaktır.
- Muntazam parlaklık: Akrilik boyaya ve dökme ortamına bağlı olarak, tek tek alanlar değişik şekilde kurur.Bu, bir vernikle telafi edilebilir ve konuma bağlı olarak resme istenen tesir – mat, ipeksi parlaklık yada parlak – verilebilir.
Sızdırmazlık için hazırlık emekleri
Dökme sanat eserinizi bir yada birden fazla koruyucu katman ile kaplamadan ilkin kesinlikle yüzey temizliği yapılmalıdır ki boya yada reçine yüzeye yapışsın ve muntazam bir uygulama mümkün olsun. Bilhassa silikon yağı/saç yağı kullanılırken yüzey kesinlikle temizlenmelidir. Bunu yapmanın en kolay yolu, mesela, resminizin üstüne mısır nişastası sürmek ve hafifçe uygulamaktır.
Ortalama 12 saat maruz kaldıktan sonrasında mısır nişastasını nemli bir bez ve birazcık bulaşık deterjanı ile temizleyebilir, dikkatlice silerek kurutabilir ve arkasından havayla kurumaya bırakabilirsiniz. Boyama yüzeylerinizin kenarlarını ihmal etmeyin, bunlar da temizlenmeli ve mühürlenmelidir. Artık resminize son rötuşları halletmeye hazırsınız.
Resimlerimi ne ile mühürlerim?
Resimlerinize mühür uygulamanın temelde iki yolu vardır:
Vernik / kusur:
Bu, resimlerinizi korumanın en popüler ve en kolay yoludur. Lake, rahat bir fırça yada sprey boya ile uygulanabilir. İyi bir koruyucu tesir elde etmek için bu işlemi iki ila üç kez tekrarlamak önemlidir. Burada mümkün olan en iyi korumayı sağlamak için boyaya bir UV filtresinin dahil edilmesini sağlamak önemlidir. Bu boyalarla en iyi deneyimleri yaşadık:
Reçine / bileşik reçine:
epoksi reçine beraber dökülen, karıştırılan ve yüzeye uygulanan bileşik reçine ve sertleştiriciden oluşur. Bu tür bir kaplama daha karmaşık ve zahmetlidir, sadece yüzey bir ayna kaplamaya haizdir ve oldukça yüksek kalitededir. Kalitesiz reçine sararma eğiliminde olduğundan, sararmaya karşı iyi bir direnç sağlamak için itina gösterilmelidir. Aşağıdaki sanatçı kalitesinde reçine ile oldukca iyi sonuçlar elde ettik: