Her türlü vidayı satın alma rehberi
Vidaların iş hayatında pek görülmediği doğrudur sadece inşaat, eğlence ve mobilya sektörlerinde oldukça ergonomik ve mühim bir yere haizdir. Bu minik ve rahat vasıta, dolap yapımından ahşap masa şeklinde ahşap işleme projelerine kadar tüm parçaları bir araya getirir. Bu yüzden vida çeşitlerini bilmek ve doğru bir halde seçmek oldukca önemlidir. Hırdavatçıda vida seçmek birazcık süre alır bu sebeple her alet değişik tipte vidalar gerektirir. Evi inşa etmek ve onarmak için ne kadar oldukca süre harcarsanız, bu vidalar hakkında o denli oldukca şey bileceksiniz. Bu yüzden, vida çeşitlerini daha iyi idrak etmek ve nalburdan daha kolay seçebilmek için aşağıda verdiğimiz bu temel ilkeleri okuyun.
içindekiler
- cıvata iyi mi yapılır
- vida türleri
- Cıvata ve somun çeşitleri
- İpucu: Vida alırken, vidanın başına uyan bir matkaba da ihtiyacınız bulunduğunu ihmal etmeyin. Her neyse ki, standart vidaların tasarımı ve boyutu kullanılarak ergonomik olarak ayarlanabilen değişik tipte matkap uçları vardır.
Mekanik parçaları bağlamanın en iyi yollarından biri cıvata ve somun kullanmaktır. Vida çeşitleri bilinerek metal, ahşap, plastik vb. birçok parça birbirine bağlanabilir.
cıvata iyi mi yapılır
Yapmak istediğiniz belirli bir proje için ne tür bir vidanın uygun olduğundan bahsetmeden ilkin, bugün en oldukca vidanın iyi mi yerleştirildiğinden bahsedelim. Vida başındaki tasarım hususi bir tornavida yada elektrikli matkap ile uyumlu olarak yapılmıştır. Mesela, Phillips vida şirketi tarafınca meydana getirilen kare çiviler. Bu vidalar, vida başındaki + işaretiyle tanımlanır ve sıkmak için dört taraflı bir tornavida gerektirir. Sadece 1930’larda vidanın icadından bu yana, 5 yada 6 noktalı cıvatalar, altıgen yada kare başlı cıvatalar ve kare ve çapraz başlı cıvatalar şeklinde çeşitli birleşik tasarımlar dahil olmak suretiyle birçok değişik tipte vida başı olmuştur. İçindeki tasarımlar, Phillips vidalar ile her türlü matkap ayarlanabilir.
vida türleri
Seçkin Cıvata

Seçkin vida, ağaç işleme endüstrisinde yaygın olarak ayrılabilen bağlantılardan biridir. Elite vida ilk olarak 1980’lerde Hefle tarafınca geliştirildi ve marangozların iki tahta parçasını kalıcı yada geçici olarak birleştirmesine olanak sağlamış oldu. Seçkin vida çeşitleri içinde çift yönlü seçkin, kayış ve kol plakalı ve uzun ya da kısa makaradan bahsedebiliriz.
Ağaç vidası

Bir ağaç vidasında, düzleştirilmiş vida başının derhal altında üst gövdeye doğru devam eden tırtıklı tırtıklar bulunur. Bu tasarım, iki parça ahşabı bir araya getirirken daha kuvvetli bir bağlantı oluşturur. Vida tam derinliğe kadar delindiğinde, vida başının ahşabın daha derinlerine batmasını önlemek için vidanın düz tepesi serbestçe döner. Vidanın yivli ucu ahşabın alt parçasını deler ve iki tahtayı birbirine sabitler. Konik kafa, ahşap vidanın ahşap yüzeyiyle aynı hizada yada altında olmasını sağlar.
Temel ahşap yapıları için vida seçerken, temel ahşap parçasının kalınlığının 2/3’üne nüfuz edecek kadar uzun vidalar seçin. Cıvataların değişik boyutları vardır. Uygun vida boyutu, ahşap işleme projenize bağlıdır. Mesela, bir iş başı ahşap vidası, saçakları ve profilleri tutturmak için tasarlanmıştır, bu yüzden standart ahşap vidalardan daha minik bir kafaya haizdir. Bu vidaların başları koni şeklindedir ve ahşabın yüzeyinin altına çökerek, ahşap macunu ile kolayca doldurulabilecek oldukca minik bir delik oluşturur.
Ağaç vidası geniş, aralıklı dişlere haizdir ve ahşap ve MDF ile çalışmak için uygundur. Bu vidanın ucu ahşaba iyice dayanır ve ahşaba batar.
Ahşap vidalar hem iç hem de dış mekan stillerinde mevcuttur. Dış ahşap vida paslanmaya karşı çinko galvanizlidir. Dış mekan projeleri için, bilhassa kontrplak kullanırken, Alkali Dörtlü Bakır (ACQ) koruyucu korumalı çivileri seçin. Bu vidalar, bakır bazlı kimyasallarla işlenmiş ahşabı birleştirmek için kullanıldığında paslanmayacak yada paslanmayacaktır.
Geleneksel olarak, bir vidayı ahşabın çatlamayacak şekilde sıkmak için ilkin bir delik açmalı ve peşinden bir vida kullanmalısınız. Genel olarak kendinden kılavuzlu vidalar olarak malum çiviler, keskin başları bir matkapla aynı işi görür, daha doğrusu bir vida kullanmadan önceki delme adımını yapar. Tüm ağaç vidaları otomatik değildir, bu yüzden satın alırken vida etiketini dikkatlice okumak en iyisidir.
Allen anahtarı

Piyasada en yaygın kullanılan vidalardan biri alyen vida yada lokma vidadır. Allen, kafasında bir delik olduğundan kendi anahtarını sıktı. Aşağıdaki şekilde bu tip vidanın bir örneğini görebilirsiniz.
Pervane vidası

Çeşitli ankrajlar, kayışlar yada ankraj cıvataları, yüzeye dik bir ağırlık taşıyan bölüm oluşturmak için düzmece yapının karşı tarafında oluşturulan birkaç kanatçık ihtiva eder. İlk olarak, kanatlar vidayı yerleştirmek için katlanır ve peşinden gövdenin öteki tarafında yarıklarla açılır.
vida tamiri

Durağan(durgun) vida, iki MDF levhayı birbirine bağlamak için kullanılan bir bağlantı türüdür ve iki MDF levha birbirine kolayca vidalanabilir.
Alçıpan vidası

Yalnız paneli alçıpan yada alçıpan üstüne sabitlemek için kullanılan bu vidaların 1 inç ile 3 inç arası boyutları mevcuttur. Bu vidaların boynuz şeklindeki başları, levhanın koruyucu kağıt desteğine zarar vermeden vidayı suntaya oturtmak için tasarlanmıştır. Bu vidaları kullanmak için delmeye gerek kalmamıştır. Bu cıvatalar ahşap kirişlere ve direklere çarptığında kolayca bunlara batar. Standart alçıpan vidaları, alçıpan levhaları ahşap profillere sabitlemek için uygundur, sadece alçıpan levhaları metal direklere monte etmek istiyorsanız, bilhassa metal direkler için yapılmış vidaları kullanın.
inşaat vidası

Duvar vidalarında ilk dikkatinizi çeken başlarının küt olmamasıdır. Duvar vidaları kendiliğinden yüzeye delik açmaz ve vidayı takmadan ilkin yüzeyde delik açmalısınız. Bazı duvar vidalarının kare başları vardır ve bazılarının takılması için bir takım altıgen gerektiren altıgen başları vardır.
vida adımı

Bu vida, taşıma vidasına oldukca benzer ve ahşabı ahşaba yada ahşabı metale bağlamak için kullanılır. Bu dönüşün başı yuvarlaktır, minik bir yüksekliktedir. Bu vidanın yuvarlak başı ve alçak yüksekliği onu genişleterek kuvveti daha geniş bir alana dağıtır ve vidaya oldukca azca zarar verir.
Vidaları takmadan ilkin delik boyutunu belirlemek için duvar vidalarının paketi üstündeki talimatları okumalısınız. Vidaları takmadan ilkin delikleri açmak için duvarda bir darbeli matkap kullanmanız gerekir, sadece düzgüsel bir matkap ucu da kullanabilirsiniz.
sac vida

Sac vidaları plakaları ve metal parçaları bağlamak için kullanılır ve metal uçları ve dişleri ağaç vidalarına nazaran daha belirgindir, bu yüzden metal parçaları bağlamak için kullanılırlar.
Sac metal vidanın diş uzunluğu kısa bir mesafeye yada büyük bir derinliğe haizdir. Bu vida karbon çeliğinden yapılmıştır ve kimyasallara ve neme karşı hassastır; Bu yüzden nemli ortamlarda kullanıma uygun değildir.
Döşeme ve parke vidaları

Döşemeyi döşeme düşey sistemine tutturmak için kullanılan bu vida, montaj esnasında başı döşeme yüzeyi ile aynı hizada olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu dış vidaların kaba nervürleri vardır ve üst beden pürüzsüzdür, korozyona ve paslanmaya karşı dayanıklıdır. Preslenmiş ahşap zeminler döşemeye karar verirseniz, Alkali Dörtlü Bakır (ACQ) koruyucu ile korunan zemin vidaları kullanın. Kompozit döşeme üreticileri paslanmaz çelik vidaların kullanımını belirtmişlerdir. Bu vidaların uzunlukları 1-5/8 ila 4 inç içinde değişmektedir. Bu vidaların bir çok otomatik olup kare ve yıldız başlıdır.
İnşaat vidası yada yapısı

Yapısal cıvata orta uzunluktadır ve adından da anlaşılacağı şeklinde metal parçaları birbirine sabitlemek için kullanılır. Bu vida, çekme ve kesme kuvvetleri için aşırı gerilim altındadır. Bu çivinin malzemesi rahat karbon çelik yapılar ve bakır, nikel ve krom karışımına haiz alaşımlar için idealdir.
göz vidası

Gözlü vida, ucunda bir halka bulunan, kendisine halat, bant yada zincir takılmasını elde eden bir vida türüdür ve hareketli nesneler için oldukca yaygın olarak kullanılır.
Eye Lag vidası, ağaç vidasıyla aynıdır, tek fark, bir baş yerine, ipleri vb. geçirme kabiliyetine haiz olmak için uçta bir halkanın kullanılmasıdır. Kullanılan plaka rulosunun plastik kısmında bu tip oldukca sayıda vida bulunmaktadır.
Ağaç vidası

Bu vida adından da anlaşılacağı şeklinde uzun kereste için kullanılmaktadır. Bu vidanın üstünde, vidanın içine iyice girmesine destek olan çıkıntılar vardır.
Vida kafasını delin

Bu vida, kafasının matkap şeklinde görünmesi ve malzemenin dokusuna girmesi farkıyla metal bir vidaya benziyor. Bu vidanın malzemesi çoğu zaman çelik yada çinkodur, başı altıgendir ve kimi zaman pulu vardır.
namlu vidası

Varil vidaları isminde olan ahşap varilleri yapmak için hususi vida türleri kullanılır. Bir ağaç vidasıyla karşılaştırıldığında, bu vida daha büyüktür, daha uzundur ve daha çok torka ve sıkıştırma yada çekme kuvvetlerine dayanır. Vida başı altıgendir ve bir kılavuz deliğe gerekseme duyar.
MDF vidaları

MDF levhalar çoğu zaman kornişler ve raflar yapmak için kullanılır. MDF levhalar ahşaptan daha sağlamdır ve çatlamadan düzgüsel vidalara nazaran çalışmak daha zor olsa gerek. Şu demek oluyor ki iki seçeneğimiz var: ya düzgüsel vidaları takmadan ilkin MDF’de delikler açın ya da otomatik MDF vidaları kullanın. MDF vidaları düzgüsel vidalarla aynı boyuttadır. MDF vidalarının başı yıldız şeklinde olup MDF’nin yarılmasını önleyecek şekilde tasarlanmıştır.
beton vida

Duvar vidası ya da mavi vida olarak da tanıyabileceğiniz beton vidası konik bir şekle haizdir ve ahşap, metal vb. çeşitli malzemeleri birbirine bağlamak için kullanılır. Bu vida paslanmaz yada karbon çeliğinden yapılmıştır ve vidalamak için bir darbeli matkap kullanmak en iyisidir.
Düğmeyi vidalayın

Bu vidanın üstü yuvarlak başlı bir vidaya benzer, sadece yüksekliği daha düşüktür ve alt kısmı daha minik bir temas yüzeyine haizdir. Bu vidanın yuvarlak vidadan tek farkı orta kısmının düz olmasıdır. Bu vida güzel bir görünüme haiz olduğundan otomobil imalatı, makine imalatı ve benzeri dekoratif işlerde kullanılmaktadır.
kuru vida

Kuru vidalar, bir noktayla ayrılmış iki sayının birleşimi olan aşama yada sınıfa nazaran tanımlanır. İlk sayı maksimum gerilim toleransını, ikinci sayı ise akma geriliminin maksimum gerilime oranını gösterir. Mesela, kuru cıvatalarda 8.8, ilk basamak 8, metrekare başına 800 Newton’luk maksimum gerilim anlamına gelir ve ikinci basamak, akma geriliminin maksimum gerilime %80 oranı anlamına gelir. Vidaların derecesi yada derecesi ne kadar yüksek olursa, içlerinde kullanılan karbon miktarı ve mukavemeti de o denli yüksek olur.
Kuru vidalar, demir vidalara nazaran daha azca esnekliğe ve daha yüksek mukavemete haizdir ve çoğunlukla inşaat, otomobil, baraj inşaatı, petrokimya ve petrol endüstrisi vb. Kuru vida öteki demir çivilere nazaran daha yüksek taşıma kapasitesine haizdir ve piyasada soğuk yada sıcak galvanizli olarak bulunur.
Kuru vidalar ile demir vidalar arasındaki farkın sebeplerinden biri de sağlamlıklarıdır; Bu yüzden daha azca işlenebilirliğe haizdir ve parça yapımında kullanılamaz.
Yukarıdaki makaleyi okuyarak, vida türleri ve uygulamaları hakkında informasyon edinmek için doğru bilgilere haiz olduğunuzu umuyoruz. Ek olarak, vida seçimi mevzusunda desteğe ihtiyacınız var ise, uzmanlarımızla iletişime geçin.
Cıvata ve somun çeşitleri
taşıma vidası

Bu vidanın aslolan kullanım amacı, değişik ahşap parçalarını metale ve kimi zaman de ahşabı ahşaba bağlamaktır. Bu vidanın başı darbe anında açılmaması için yuvarlak olarak tasarlanmıştır. Ek olarak bu cıvatanın gövdesinin uzunluğu bir dişe haizdir ve yalnız bir somun yardımıyla bağlanır.
vida makinası

Bu vida tam dişlidir ve bir somunla beraber kullanılır. Bu vidanın üstü çinkodan yapılmıştır ve en yaygın kullanılan vidalardan biridir.
Sıkça Sorulan Sorular
Vida kabine uygun mu?
Bu vida karbon çeliğinden yapılmıştır ve kimyasallara ve neme karşı hassastır; Bu yüzden nemli ortamlarda kullanıma uygun değildir.
Kuru ve demir vidalar arasındaki fark nedir?
Kuru vidalar ile demir vidalar arasındaki en mühim farklardan biri sağlamlıklarıdır; Bu yüzden daha azca işlenebilirliğe haizdir ve parça yapımında kullanılamaz.
Yapışkan kağıt