Cihazların ve gadget’ların pil ömrünü artırmaya yönelik çözümler


Elektrikli el aletleri ile karşılaştırıldığında, şarjlı olanların elektrik prizine erişim, kablo uzunluğu ve daha birçok şey benzer biçimde sorunları yoktur; Sadece bu sınıftaki aygıtlarda çoğunlukla karşılaşacağınız sorunlardan biri pilidir. Şarj edilebilir bir pilin ömrü, aletin iyi mi kullanıldığına ve pilin bakımının iyi mi yapıldığına bağlıdır. Pil ömrünü çoğaltmak için aşağıdakileri yapmanız gerekir.

Pil ömrünü iyi mi uzatırsınız?

düzgüsel nakliye

Eski “Nikel Metal Hidrit” yada NIMH piller ve günlük olarak kullanılan düşük kuvvetli piller, hafıza oluşturmak ve kullanım ömürlerini eski haline getirmek için ara sıra tam boşalma gerektirir. Bu, aletler için şarj edilebilir piller için geçerli değildir; Gadget bir dizüstü bilgisayardan daha çok güç tükettiği için. NiCad pili %70’e ulaştığında yada şarj göstergesi yandığında şarj edin. Lityum iyon pil göstergesi tamamen bitene kadar yanmaz. Aleti devamlı kullanmanız gerektiğinde yanınızda fazladan bir pil bulundurun.

Aletlerle ilgili mühim olan, kullanılmadığı takdirde pilin boşalmasıdır. Bir nikel-kadmiyum pil, kullanılmadığı takdirde ilk üç gün içinde şarjının bir kısmını kaybeder; Sadece lityum pil, şarjını oldukca daha uzun süre korur. Her iki durumda da, tamamen şarj olduğundan güvenli olmak için pili birkaç dakika şarj aletine yerleştirin. Çim biçme makineleri yada kar püskürtücüler benzer biçimde mevsimlik aletler için aküyü 6 ayda bir şarj edin.

Günlük kullanımda eski nikel-metal hidrit piller ve düşük enerjili piller, bellek oluşturmak ve kullanım ömürlerini geri kazanmak için ara sıra tam boşalma gerektirir.

Averaj pil sıcaklığı

Pilin şarj sırasındaki sıcaklığı, ömrünü büyük seviyede etkisinde bırakır. Akü soğuk kış havasında yada sıcak yaz havasında kullanılır ve aynı havada şarj edilirse akü zarar görür ve ömrü kısalır. Pili fena hava koşullarında kullandıktan sonrasında, şarj etmeden ilkin oda sıcaklığına gelmesi için birkaç saat içeride bırakın.

Pil sıcaksa, şarj etmeden ilkin çevreye ulaşmasına izin verin. Lityum iyon piller için üretilenler benzer biçimde bazı şarj cihazları, sıcak bir pili ortam sıcaklığına ulaşana kadar şarj etmez.

Aletin tork hızı yüksek seviyede olduğunda yada alet ağır işlerde kullanıldığında pil aşırı ısınır ve ömrü kısalır.

pil ömrü

Kendini sakınan piller

Şarj edilebilir aletlerin hızı ve gücü ayarlanabilir. Bu yüzden, pil ve gadget ömrünü çoğaltmak için ayarlarını mümkün olan en düşük moda ayarlamak daha iyidir. Aletin tork hızı yüksek seviyede olduğunda yada alet ağır işlerde kullanıldığında pil aşırı ısınır ve ömrü kısalır. Milwaukee Alet Pili benzer biçimde birçok yeni lityum iyon pil, yüksek tazyik durumunda aleti otomatikman kapatan akıllı bir özelliğe haizdir. Bu durumda pil ışıkları yanıp söner ve pilin yeniden kullanılabilmesi için tamamen soğutulması gerekir.

Pil seviyesi düştüğünde ve oldukca ısındığında pil flaşörleri de açılıp kapanacaktır.

Değişik pil markalarının değişik sembolleri ve değişik tipte flaşörleri vardır, daha çok data için kılavuzu okumak en iyisidir.

Zayıf pillerin bakımı

Aletin pilinin yüksek dayanıklılığa haiz olduğu doğrudur, sadece yanlış kullanılırsa yıpranır ve yıpranır. Zayıf pilleri güneş ışığından ve yağmurdan korumak için ayrı bir kapta yada alet kutusunda saklayın. Akü, aracın içindeki sıcak havada değil, kesinlikle soğuk havada saklanmalıdır. Bu pilleri evde, kutunun içinde, toz ve nemden uzak tutun. Pil terminal konektörlerini çizilmelere ve neme karşı korumak için plastik bir kapağa yerleştirin. Yangını önlemek için pilleri metal nesnelerin etrafındaki plastik kapağa koyun.

Pili şarj edin

Tüm şarj cihazları aynı değildir, bu yüzden kullanmadan ilkin kılavuzu okuyun. Mesela, bağlı bir şarj aletinin tabanına düzgüsel bir pil koyarsanız aşırı şarj olur ve ömrünü kısaltır. Üreticinin önerilerine gore, tam şarj olduktan sonrasında akünün şarj istasyonundan ayrılması gerekir. Sadece Vivalt benzer biçimde bazı piller, bakım modu yardımıyla pili tam dolu ve kullanıma hazır halde meblağ. Alet kılavuzuna haiz değilseniz, üreticinin internet adresinden indirin.

Pili nemden koruyun

Rutubet ve yağmurlu hava, şarj edilebilir pillere ve aletlere zarar verir. Birkaç damla su alete zarar vermeyebilir, sadece kalıcı rutubet şüphesiz elektrik çarpmasına niçin olur ve aküye ve alete zarar verir.

Bataryanın yağışlı havalarda fena şekilde saklanması, konektörlerin paslanmasına niçin olur ve netice olarak bataryanın şarj edilmesi zorlaşır. Neme maruz kalmış pilleri kullanmayın.

Pilin tamamen boşalmasına izin vermeyin; Şundan dolayı bu pil ömrünü azaltır. Aletin pili bitmişse, aletten fişini çekin ve yeniden şarj edin, pil bitmişse yenisini alın. Bildiğiniz benzer biçimde, tüm şarj edilebilir pillerin sınırı olan bir kullanım ömrü vardır. Mesela 100 kere şarj olabilen piller %50 doluyken 200 kere şarj olabiliyor. Şu demek oluyor ki, gadget’ınızın pilini yüzlerce kez şarj ettiyseniz, yeni bir pil almanın zamanı geldi.

Elektrikli aletlerin ömrünü uzatın

Uygun alet bakımı, aletin ömrünü uzatır. Aletin ömrünü uzatmak için aşağıda birkaç noktaya dikkat edin:

  • Alet üstünde aşırı basınçtan ve devamlı kullanımdan kaçının.
  • Aletleri tozdan uzak tutun.
  • kullanımdan sonrasında cihazınızı ve aletlerinizi deneyin; Testere bıçağı benzer biçimde yeni bir aksesuara ihtiyacınız var ise, onu alın ve dönen parçaları iyice yağlayıp paklayın.

Lityum iyon pil iyi mi şarj edilir?

Lityum piller tamamen boşalmamalı ve mümkün olduğunca sık şarj edilmelidir.

Li-ion pillerin tamamen boşalmaması gerektiği benzer biçimde tam olarak şarj edilmesi de gerekmez. Bu tür piller, %90-100 doluysa daha acele boşalırlar. Bu yüzden, bu pillerin ömrünü uzatmak için tamamen şarj etmekten kaçının.

Li-ion piller 40°C’nin üstündeki sıcaklıklarda şarj edilmemeli yada tamamen şarj edildikten sonrasında şarj cihazında bırakılmamalıdır.



Source bağlantı