Günümüzde nerede ise her zevke uygun benzersiz bir biçim var. Bu stillerden bazıları uzun süre dayanmaz ve bir süre sonrasında modası geçer; Sadece bazı stiller birkaç on yıl ve hatta yüzyıllar süresince var olmaya devam etti ve değişimler yaparak günümüz dünyasının gerekseme ve zevklerine uyum sağlıyorlar. Evinizin içini tasarlamakla ilgileniyorsanız yada evinizin tasarımını ve düzenini güncellemeyi planlıyorsanız, iç dekorasyon stilleri hakkında kafi bilgiye haiz olmalısınız. Dünyadaki tüm stillerin tek bir listede listelenemeyeceğine dikkat edilmelidir; Şundan dolayı dünyada iç mimari devamlı değişiyor ve gelişiyor ve mevcut stiller birleştirilerek birçok yeni yoldam ve sanat içerikli akım yaratılıyor. Bu yazı, dünyadaki en mühim ve ergonomik iç tasarım tekniklerinden bazılarına göz atmaktadır.
içindekiler
- İç dekorasyon seçimi nedir?
- Klasik iç dekorasyon stili
- Çağıl iç dekorasyon stili
- Modern iç dekorasyon stili
- Neoklasik iç dekorasyon stili
- Rahat iç dekorasyon stili
- İskandinav iç dekorasyon stili
- Tropikal iç dekorasyon stili
- Bohem iç dekorasyon stili
- Tek renkli iç dekorasyon stili
- Geçişli iç dekorasyon stili
- Rustik iç dekorasyon stili
- Çiftlik evi iç dekorasyon stili
İç dekorasyon seçimi nedir?

İç tasarım, görsel çekiciliği olan ve insanların gereksinimlerine gore bir ortam yaratmak için bir binanın içini iyileştirme ve modernleştirme bilimi ve sanatıdır. Temel iç tasarım, bina sakinlerinin ruh halini ve zevklerini yansıtmalıdır. İç tasarım yalnız araç-gereç, renk ve araç-gereç seçiminden ibaret değildir. Tasarımcılar, araç-gereç, değişik araç-gereç dokuları, renk bilimleri, iç mekan tasarımı vb. hakkında kafi bilgiye haiz olmalıdır. Tüm iç dekorasyon stillerinin kendi armatürleri, dekorları, aydınlatmaları ve takıları vardır; Sadece stilin tüm özelliklerini tam olarak hesaba katmak lüzumlu değildir. Kimi zaman birazcık yaratıcılıkla, değişik tarzların özelliklerini birleştirerek arzularınıza gore benzersiz bir ortam yaratabilirsiniz. Değişik dekorasyon stillerini birleştirmeden ilkin tüm stiller hakkında kafi informasyon edinmeniz önerilir. Aşağıda, en popüler iç dekorasyon stillerine genel bir bakış atacağız.
Klasik iç dekorasyon stili

Klasik yada geleneksel üslubun bazı özellikleri, 18. ve 19. yüzyıllarda popüler olan çeşitli üsluplara benzer. Sadece klasik üslubun kökenleri belirli bir süre dilimine kadar izlenemez. Klasik iç dekorasyon tarzının temel ilkeleri, bileşenlerin ve cihazların simetrisi ve tekdüzeliğidir. Bu yoldam, öteki bazı stillerin cazibesinden yoksun olsa da, benzersiz çekiciliği göz ardı edilemez. Klasik biçim, antikaları ve eski sanat eserlerini seven insanoğlu için mükemmeldir. Bu tarzda yürekli kumaşlar ve unsurlar da kullanılır. Normal olarak klasik süsleme tarzındaki unsurları çağıl ortamlarda da kullanmak mümkün. Mesela, antika avizeler, abajurlar ve el dokuması kilimler kullanmak, bir evin iç mekanının cazibesini ikiye katlayabilir ve ona klasik bir görünüm verebilir.
Çağıl iç dekorasyon stili

Çağıl stilin zamanı 20. yüzyılın başlangıcında adım atar ve kökleri Alman ve İskandinav tasarım stillerinde bulunur. Çağıl yoldam tasarımcıları için, öğelerin ve öğelerin kullanımı, görünümlerinden daha önemlidir. İlk bakışta çağıl ve uygar stiller birbirine benzeyebilir; Sadece bu iki yöntemin temel ilkeleri farklıdır. Çağıl tasarım stili, mütevazı renklerin ve net çizgilerin bir kombinasyonunu kullanır ve sıcak ve samimi bir atmosfer yaratır. Bu tarzda cam ve çeşitli metal türleri şeklinde malzemeler yaygın olarak kullanılmaktadır. Siyah ve beyaz, çoğu zaman mavi, kırmızı ve öteki ana renkler şeklinde renklerle beraber kullanılan çağıl tarzda en yaygın kullanılan renklerdir.
Modern iç dekorasyon stili

Modern kelimesi, uygar ve çağıl anlamına gelir. Modern dekorasyon seçimi hem de dünyadaki güncel moda ve trendlerle de ilgilidir; Bundan dolayı, bu yöntemin ilkelerinin açık ve kati bir tanımı verilememektedir. Belirtildiği şeklinde, uygar ve çağıl tarzın ilkeleri birbirinden farklıdır. Çağıl yoldam, temel ilkelerini yirminci yüzyılın popüler tasarım stilinden alır; Sadece uygar seçimi internasyonal modaya uyum sağlıyor. Mesela 2010 senesinde uygar kabul edilen bir tasarım bugün uygar olmayabilir. Sadece 2010’da moda olan yoldam bugün hala çağıl kabul ediliyor.
Neoklasik iç dekorasyon stili

Neoklasik iç dekorasyon seçimi, 18. ve 19. yüzyıllarda Avrupa’da ve bir dereceye kadar ABD’da Duygusal tarza cevap olarak şekillendi. Avrupa’nın asil evleri ve antik Roma ve Yunanistan’ın mimarisi bu tasarım stiline esin verdi ve bu dönemlerin tesiri neoklasik evlerin duvarlarında, sütunlarında ve sıvalarında açıkça görülebilir. Ek olarak ahşap, neoklasik biçim mobilya ve ev aletlerinde de mühim bir rol oynamaktadır. Çiçek deseni en oldukça neoklasik tarzdaki yastık ve kilimlerde kullanılır. Ek olarak değişik türde vazolar, kilimler ve biblolar da bu tarzda en oldukça kullanılan şeylerdir.
Rahat iç dekorasyon stili

Rahat ve uygar stiller, rahat, karmaşık olmayan şekiller ve net çizgiler şeklinde ortak paydalara haizdir; Sadece minimalist alfabe, uygar tarzdan oldukça farklıdır. Minimalist iç dekorasyon stili felsefesi, “less is more” sözüyle özetleniyor. Minimalist tasarım, ergonomik donanım ve tasarım öğelerine öncelik verir ve yalnızca heybetli görkem ve donanımla uğraşmaktan kaçınır; Bundan dolayı minimalist iç dekorasyonun ilk prensibi, temel unsurların ve bunların doğru düzenlenmesinin ön planda tutulmasıdır. Minimalist tarzda bir takım etkisiz renk kullanmak ve ana renkleri vurgu rengi olarak seçmek de yaygındır.
İskandinav iç dekorasyon stili

İskandinav dekoratif stili, 20. yüzyılda İskandinav bölgesi vatanlarında (Norveç, İsveç, Danimarka, Finlandiya ve İzlanda) geliştirilen değişik tasarım stillerinin bir koleksiyonudur. Minimal iç tasarım, verimlilik ve konfor İskandinav tarzının üç mühim ilkesidir. İskandinav stili ile minimalizmin ortak özelliği, sadelik ve nesne ve cihazların kullanımına öncelik verilmesidir. Bu iki yoldam arasındaki temel fark, İskandinav stilinin tasarım öğelerinin satın alınabilirliğini de hesaba katmasıdır. İskandinav dekorasyonu tipik olarak rahat, organik motifler, dairesel mobilyalar ve siyah ve beyaz renk paleti ile karakterize edilir.
Tropikal iç dekorasyon stili

Tropikal tasarım stilinin temel amacı, tropik atmosferi sakinlerine taşımaktır; Bundan dolayı hasır, rattan, tik, bambu şeklinde organik malzemelerin kullanımı yaygındır. Ahşap ve değişik dokular bu stilde en mühim görevi oynuyor. Ek olarak palmiye yaprakları ve şeker kamışından yapılmış süs eşyalarının kullanılması, yaşayanlara tropik hissini aktarmaktadır. Beyaz duvarlar, ipek perdeler ve perdeler, bambudan yapılmış dekoratif objeler ve hatta palmiye yapraklarından yapılmış yelpazeler, tropikal iç dekorasyon stilini uygulamak için kullanılan eşya ve eşyalardan yalnız birkaçıdır.
Bohem iç dekorasyon stili

Bohem yada Bohem seçimi, Orta Avrupa’nın Bohem bölgesinin göçebe hayatından esinlenmiştir. Bu biçim 60’lı ve 70’li yıllarda birçok fanatik kazanmıştır ve bugün hala birçok hayranı var. Bohem iç dekorasyon stili, değişik renk, desen ve dokuları bünyesinde barındırır ve değişik süre dilimlerinden ve kültürlerden tasarım öğelerini kullanır. Bohem tarzda objelerin tekdüzeliği ve birbiri ile uyumu oldukça mühim değildir ve ev dekorasyonunda tüm eşyalarımızı sergileyebiliriz; Bundan dolayı bu biçim minimalist tarzın tam tersidir.
Tek renkli iç dekorasyon stili

Tek renkli tasarım, çeşitli iç mekan bileşenlerinde ve nesnelerde yalnızca bir rengin ve değişik tonlarının kullanılması anlamına gelir. Tek renkli iç dekorasyon stilinin inceliklerine ve ilkelerine uygun bir halde uyulursa, bu yoldam birçok görsel çekiciliğe haiz olabilir. Tek renkli stilin ana avantajlarından biri, iç mekanı daha büyük gösteren tüm bileşenlerin ve cihazların birleştirilmesidir. Dekorasyonun bileşenlerinin rengi aynı olduğundan dokularının çeşitliliği oldukça önemlidir. Eşyaların ve cihazların dokusu, iç mekana çekicilik ve derinlik katar.
Geçişli iç dekorasyon stili

Geçişli iç dekorasyon stili, geleneksel dekor ve mobilyaların özelliklerini ve unsurlarını çağıl yada uygar bir stille birleştirir. Geleneksel tarzdan pek hoşlanmayan insanoğlu çoğu zaman bir geçiş stili kullanırlar. Geçiş tasarımları çoğu zaman on seneler süresince çekiciliğini ve yeniliğini korur. Geçişli iç dekorasyon stilinde çizgiler çoğu zaman geleneksel tarzda yapılsa da renkler ve mobilyalar çoğu zaman çağıl bir görünüme haizdir. Modern yoldam şeklinde geçiş stilinin renk yelpazesi çoğu zaman birkaç renkle sınırlıdır; Sadece genel olarak, bu biçim uygar biçim kadar cüretkar değil.
Rustik iç dekorasyon stili

Rustik kelimesi rustik anlamına gelir ve iç dekorasyonda rustik yoldam, rustik tasarımdan esin alır. Bu tarzın kökleri, 19. yüzyılda ABD’da yaşayan ve evlerini kentsel alanlardan uzağa inşa etmeye kabul eden göçmenlere dayanmaktadır; Kentsel ortamların malzemelerine ve tesislerine erişimi olmayan bu insanoğlu, organik malzemelerden ve ahşap ve taş şeklinde malzemelerden inşa etmeye karar verdiler; Günümüzde rustik iç dekorasyon tarzında en oldukça kullanılan iki araç-gereç ahşap ve taştır. Country stilinin en mühim hedeflerinden biri samimi ve rahat bir atmosfer yaratmaktır; Bundan dolayı, bu stile ilgi duyanların bir çok, temel ilkelerini çağıl ve geleneksel dekorla birleştiriyor.
Çiftlik evi iç dekorasyon stili

“Çiftlik evi” kelimesi köy evi anlamına gelir. Bu tarzın kökleri, Avrupalı göçmenlerin ABD’ya yerleşmelerinin ve kırsal yaşamlarının ilk yıllarına kadar gitmektedir. Normal olarak son yıllarda bu biçim orijinal haline gore birçok değişikliğe uğramış ve çağıl unsurlarla birleştirilmiştir. Avrupalı göçmenlerin ABD’nın sık ağaçlarına kolay erişebilmeleri sebebiyle bu insanların evlerinde en oldukça kullanılan malzemelerden biri ahşap olmuştur. Bugün bile, ahşap ve ahşap elemanların çiftlik evi tarzında birçok kullanımı vardır. Çiftlik evi tarzının amacı, sakinler için samimi ve rahat bir alana haiz bir ortam yaratmaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
İç dekorasyonun son seçimi nedir?
Modern biçim, daima moda ve tasarımdaki son olarak öğeleri ve trendleri kullanır.
Çağıl iç dekorasyon tarzının özellikleri nedir?
Çağıl tasarım stili, mütevazı renklerin ve net çizgilerin bir kombinasyonunu kullanır ve sıcak ve samimi bir atmosfer yaratır. Bu tarzda cam ve çeşitli metal türleri şeklinde malzemeler yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yapışkan kağıt