Çekiç nedir?
Çekiç vurmak için kullanılır ve bu darbenin sertliği çekicin tipine ve uygulamasına bağlıdır (mesela duvara bir şey çakmak yada yüzeyleri şekillendirmek için), bundan dolayı çekiç almadan ilkin aşağıdaki noktalara dikkat edin. Çekiç, bir sap ve değişik tiplere ayrılmış bir takım çekiç ihtiva eder. Çekiçlerin bir çok manueldir, sadece ağır endüstriyel projelerde kullanılan elektrikli bir türü de vardır, sadece işlevi manuel bir çekice benzer.
Çekiç, bir çiviye yada başka bir nesneye vurmak için kullanılan bir el aletidir. Çekiç, çoğu zaman demirden yapılmış, sert bir kafaya bağlı ağır bir sapa haizdir ve bir yada daha çok vurma yüzeyine haizdir.
Çekiç uygulaması
Çekiç, sap ve tokmaktan yapılır ve çoğu zaman çivi çakmak için kullanılır. Bir çekicin en mühim kullanımları vurmak, bir şeyleri kırmak ve parçaları yerleştirmektir, sadece her biri belirli bir amaç için tasarlanmış ve kullanılan değişik çekiç türleri vardır.
Tüm çekiçlerin genel olarak bir sapı ve kafasında bir ağırlığı vardır ve çekicin ağırlığı, sap kafasının ağırlık kısmında yer alır. Ağırlığa bağlı olarak, hafifçe yada ağır olabilir. Hafifçe çekice yumuşak çekiç denir.
Çekiçler kafa ağırlığına ve sap uzunluğuna gore sınıflandırılır. Bayağı bir çekicin ağırlığı 200 ila 600 gram içinde değişmiş olur ve sapının uzunluğu 30 ila 33 santimetre’dir. Şekillendirme çekicinin düz bir kepçesi vardır ve oldukça daha büyük çivileri çekip çıkarabilir. Bu çekicin zinciri 500 ile 800 gram, sap uzunluğu ise 30 ile 45 santimetre içinde değişmektedir. Çivi çekici adında olan yaygın olarak kullanılan bir alet de bükülmüş tırnakları çıkarmak için kullanılır. Oje çeşitlerini ve kullanım alanlarını öğrenmek için Oje nedir yazısını okuyun.
Çekiç kafası, darbe vurmak için kafi güce ve güce haiz olması için ısıl işlem görmüş karbon çeliğinden yapılmıştır. Isıl işlem yada dövme, öteki metal nesnelerin devamlı darbelerine karşın çekiç kafasının bükülmesini yada kırılmasını önlemeye destek sunar. Ek olarak bazı hususi seri çekiçlerin yapımında bakır, pirinç, babit ve öteki metaller ve alaşımlar kullanılır. Çekiç sapı malzemesi ahşap, çelik yada kompozit araç-gereç olabilir.
Bir çok çekiç, kullanımı manuel olacak şekilde yapılmış olsa da, bazı çekiç türleri makine gücü yardımıyla kullanılabilmekte ve çoğunlukla oldukça fazla güç gerektiren durumlarda kullanılmaktadır.
Çekiç, profesyoneller için temel ve lüzumlu aletlerden biridir ve insanlık tarihindeki yaşı oldukça uzundur, bundan dolayı bir çok insan tarafınca meydana getirilen ilk aletlerden biri olarak kabul eder.
Endüstrinin gelişmesi ve değişik iş ve mesleklerin uzmanlaşmasıyla beraber değişik tip ve tasarımlarda çekiçler ortaya çıkmıştır. Çekiç, demircilikte, duvarcılıkta, dolap yapımında, ayakkabı yapımında, vapur yapımında, tekerlek yapımında, otomobil yapımında vb. kullanılır.
Çekiçin zamanı, Taş Devri olan Hristiyanlık döneminden iki milyon altı yüz yıl öncesine kadar uzanıyor. Bu devirde çekiç taştan ve değişik şekillerde yapılmış, tahta yada kemik kırmak için kullanılmıştır. Günümüzde çekiçler değişik boyut ve şekillerde üretilmekte ve değişik kullanımlara haizdir. Aşağıda, en sık kullanılan 10 çekiç türü hakkında informasyon edineceğiz.
çekiç türleri
Ponce Mobilya Tokmak
Mobilya kumaşını ufak çiviler kullanarak sabitlemek için bir Kemik çekici kullanılır. Elbet günümüzde bu el aletinin yerine iş hızını artıran bir çekiç kullanıldığını anlatmaya gerek yok.
Çivi çekici yada çift boynuzlu çekiç

Bir çivi çakma çekici yada dikenli çekiç, ahşap yada bina yüzeylerinden çivi çakmak ve çıkarmak için en yaygın kullanılan çekiçlerden biridir. Standart bir çekiç 450 ila 700 gram ağırlığındadır ve metal bir kafası ve ahşap, lifli yada metal bir sapı vardır. Bu çekicin başı, çivinin başını kavrayan ve onu dışarı çeken çatallı V şeklinde bir pençe şeklindedir.
Yuvarlak başlı çekiç

Adından da anlaşılacağı şeklinde bu çekicin başı yuvarlaktır. Metali bükmek ve şekillendirmek ve çivi çakmak için yuvarlak başlı bir çekiç kullanılır. Binbaşı tokmağının sapı hem ahşap hem de metal olabilir. Kafası çoğu zaman alaşımlı çelikten yada karbon çeliğinden yapılır.
Düz başlı çekiç

Düz başlı bir çekiç, bir ana çekicin aksine, sapa dikey yada paralel olarak oturan kalem şeklinde bir kafaya haizdir. Düz başlı çekicin sapı ahşaptan (Tan Asfour) yapılmıştır. Bu çekiç metali şekillendirmek için kullanılır.
Çekiç

Zor iş için bir balyoz kullanılır. Beton, yığma ve yığma yapıların ezilmesi şeklinde. Bu tip çekicin ağırlığı 6 kilogram’dan fazladır ve uzun sapı daha çok konfor ve daha iyi tork için tasarlanmıştır. Çekiç iki elle tutulmalı ve daha çok tesir için hareketi balta şeklinde olmalıdır.
Çift başlı yassı çekiç

Balyoz olarak da adlandırılan çift taraflı bir çekiç, çoğu zaman duvar işlerinde çivi yada delik çakmak için kullanılır. Bu çekiç, ufak bir kırma ve yıkma çekici olarak kullanılabilir ve çoğu zaman bina yapımında görülür. Bu çekicin ağırlığı 900 gram ile 1,30 kilogram içinde değişiyor ve kalınca plastik kaplamalı ahşap yada metal bir sapı var.
marangoz

Kayın ağacından meydana getirilen marangoz çekici, ahşap derzlere yada oyuklara vurmak için kullanılır ve en yaygın kullanılan marangoz aletlerinden biridir. Bu ürünün en yaygın kullanımı, işiniz bozulacağı için metal bir tokmak kullanamayacağınız zamandır.
jeolojik çekiç

Jeologlar ve arkeologlar bu çekici kayaları ve fosilleri incelemek için kullanırlar. Bu çekicin başı keskindir ve taş parçalarını ayırmaya, düz olan ucu ise ufak taşları ve çakılları kırmaya yarar.
alçıpan çekiç

Bu çekicin kafası balta şeklindedir ve su kaçaklarını onarmak için su borularını bulmak amacıyla alçıpanda çentikler ve delikler açmak ve kesmek için kullanılır. Bu çekiç başka amaçlar için de kullanılır, mesela bu çekicin düz kısmı çivi çakmak için kullanılabilir.
elektrikli çekiç

Yazının başlangıcında da belirtildiği şeklinde, elektrikli çekiçler, el çekiçlerine benzer şekilde çalışır. Bu çekiçler, ufak el çekiçleriyle yapılamayan ağır işler için kullanılır. Mesela bu çekiç beton kırmada, yapıları delmede ve her türlü tahribatta kullanılmaktadır. Elektrikli çekiçler ya elektrikle ya da yakıtla çalışır ve bazıları buharla çalışır.
Değişik çekiç türleri iyi mi kullanılır?
Profesyoneller bile değişik çekiç türlerini kullanmak için doğru teknikleri bilmiyor olabilir, bundan dolayı becerilerinizi geliştirmek için temel detayları kullanmak suretiyle bizimle devam etmeniz önerilir.
Çekicin iyi mi kullanılacağını anlatmak gereksiz gelebilir fakat çekiç, her insanın çocukluğundan beri oyunları vesilesiyle aşina olduğu, insanoğlunun gerekseme duyduğu en mühim araçlardan biridir.
Pek oldukça beceri şeklinde çekiç kullanma teknikleri de o denli rahat ve açık değildir. Çekici güvenle tutan ve ustaca kullanan birçok ustalaşmış görülmüştür. Eğer siz de doğru çekiç kullanma tekniklerini öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin, kim bilir yeni şeyler öğrenmeniz gerekiyor.
Çekiç tutmanın doğru yolu
Çekici tutma yöntemi, ister büyük ister ufak çivi çakmak olsun, aynıdır. Çekici tutarken, başparmağı işaret ve orta parmak üstüne koyarak bir yumruk yapın yada başparmağı parmakların derhal üstüne yerleştirin.
Kolu sonuna yakın tuttuğunuzdan güvenilir olun; Şundan dolayı bu tutma yöntemi ile daha çok güç elde edecek ve aletin dengesi daha iyi korunacaktır. Çekici bu şekilde tutarken, bilhassa kendi kendini yetiştirmiş bir marangozsanız ve çekicin sapını yukarıdan tutuyorsanız, ilk kez çekiç tutuyormuş şeklinde hissetmeyeceksiniz. Fakat çekici tutmak için tüm elini kullanmayı öğrenmelisin. Netice olarak, çekiçleme esnasında çiviler bükülmez; Şundan dolayı çekicin çarpma açısı çivinin gövdesine daha paralel olacakken, çekicin sapını yukarıdan tutarsanız çiviyi daha alçak bir açıdan vurursunuz.
Çekici elinizde tutmak için yumruk yapmış olup başparmağınızı öteki parmaklarınızın üstüne koymalısınız. Aleti dengede tutmak için çekicin üstten değil, sapın ucundan tutulması gerektiğine de dikkat edin.
Çekiç salıncakları
Çekici sallamadan ilkin öteki elinizle çiviyi yukarı kaldırın ve çekicin başını çivinin üstüne yerleştirin. Tıpkı bir golf topu şeklinde, atışınızın yönünü seçebilir ve vurmaya başlayabilirsiniz.
Çekici hafifçe kaldırın ve çivi başı ahşaba yapışana kadar çivi kafasına birkaç kez vurun. Şimdi, çekici nazikçe fakat sıkıca tutun ve çivi kafasına nişan alın ve çekici yarım salınım pozisyonunda sallayın.
Çekiçleme aşamasının başlangıcında işin çoğunu yaptığınız şeklinde devam etmeyi çekicin ağırlığına bırakın. Çiviyi yüksek basınçla vurmayın, bir tek çekici çivinin başına doğrultun ve momentum ve yerçekiminin devam etmenize destek olmasına izin verin. Çekici deneyin, sadece oldukça sıkı tutarak değil.
Tokmak hafifçe tutulduğunda sırt bile kolaylaşır. Newton’un üçüncü hareket yasası yardımıyla, çekiç kafası geri seker. Bu sıçramayı kullanın ve çekicin dönüş yolunu aynı şekilde çiviye yönlendirmesine izin verin.
Omuzlarınızda ve bileklerinizde ağrı hissediyorsanız, çekici oldukça sıkı tutuyor olmalısınız.
Son nokta: Çekiç kullanırken koruyucu gözlük takının. En ustalaşmış marangozlar bile koruyucu gözlük takmayı unutur ve bu tehlikelidir bundan dolayı tırnak uçları fırlayabilir.
Bir çekiçle çalışmak için onu sıkıca tutmanıza ve elinizi sıkmanıza gerek kalmamıştır. Ek olarak çekiçle çiviye ya da başka bir cisme vuracağınız darbeler oldukça güçlü ve oldukça güçlü olmamalı; Şundan dolayı bileğinize zarar verebilir.
Umarız bu makaleyi okuyarak çekiç çeşitleri ve iyi mi kullanılacağı hakkında yararlı ve ergonomik bilgiler edinmişsinizdir. Çekiçle emek verme deneyiminiz var ise, deneyimlerinizi yorumlar bölümünde bizimle paylaşın.
Sıkça Sorulan Sorular
Büyük çekiçe ne denir?
Genel olarak, tüm çekiç türlerinin büyük ve ufak boyutları vardır, sadece çekiçlerin büyük çekiç olarak adlandırılması yaygındır.
İki uçlu çekicin arkasında ne yapıyor?
İki uçlu çekiç yada çivi çekicinin arkasında, çiviyi asmak ve çekmek için kullanılan bir V-tırnağı vardır.