Zımparalama, endüstriyel saç kurutma makinesi, alev yada kaynak makinesi yada kimyasallar dahil olmak suretiyle ahşaptan boyayı çıkarmanın birçok yolu vardır. Ilk olarak boyayı çıkarmak için hangi yöntemi kullanmak istediğinize karar vermelisiniz.
Tüm bu yöntemlerin avantajları ve dezavantajları vardır. Bazıları oldukca azca bir maliyetle yapılabilir ve bazı yöntemler oldukca rahat ve kullanışlıdır. Yöntemlerden birini seçmek, öncelik ayarınıza bağlıdır, sadece aşağıda, bir tanesini daha kolay seçebilmeniz için size bu yöntemler hakkında daha çok informasyon vermek istiyoruz.
Zımparalama yöntemi
Ahşap rengini çıkarmanın etkili bir yolu, iki kategoriye ayrılan zımparalama yöntemidir: elle zımparalama ve elektrikli zımparalama.
el zımparalama

Yalnız ince bir boya tabakasını çıkarmak ve tamamen denetim altına almak istiyorsanız, elle zımparalama yöntemini kullanın.
Adım atmak için kaba zımpara kağıdı, arkasından orta zımpara kağıdı ve son olarak ince zımpara kağıdı kullanın. Yalnızca kaba zımpara kağıdı kullanırsanız, ahşabın yüzeyi zarar görebilir ve çizilebilir. Tam tersi, ince zımpara kullanmak boyayı çıkarmak için oldukca süre harcamanıza niçin olur ve sonunda istediğiniz sonucu elde edemezsiniz.
elektrikli zımpara

Elektrikli zımpara makinesinin kullanımı, manuel zımpara makinesinden oldukca daha kolaydır, sadece bununla birlikte dezavantajları ve sorunları da vardır. Geniş yüzeylerden boyayı çıkarmak için uygun elektrikli zımpara. Elektrikli zımpara makineleri için ataşmanları tüm hırdavatçılarda bulabileceğiniz doğrudur, sadece bunlar birazcık daha pahalıdır.
Elektrikli zımpara makinesinde karşılaşabileceğiniz sorunlardan biri, aygıt üstünde oldukca fazla baskı olması ve bunun da emek harcama yüzeyini düzleştirmemesidir. Bu yöntemi seçerseniz, yavaş ve istikrarlı bir halde ilerlemelisiniz.
Zımparalama yöntemini kullanırken ilk olarak yüzeyde kurşun boya tabakası olmamasına dikkat ediniz.
1960 yılına kadar bazı yüzeylerde kurşun boya kullanılmıştır. Tezgah eski ve bu yıllara ilişik ise kontrol edilmesi önerilir; Şundan dolayı kurşunlu boyayı solumak vücut sağlığına zararlıdır.
Lüzumlu vasıta ve gereçler

- Elektrikli zımpara: Piyasada değişik tipte zımparalar mevcuttur. Dairesel, bantlı ve titreşimli zımpara. İlk olarak, projeniz için doğru olanı bulmanız gerekir.
- Elektrikli zımpara makinelerinde toz toplama torbası kullanmalısınız.
- Koruyucu gözlük, koruyucu elbise ve maskeler: Zımpara makinesi kullanırken oldukca fazla toz oluşur ve gözlerde, akciğerlerde ve ciltte iltihaplanmaya niçin olabilir. Bundan dolayı koruyucu gözlük ve giyim kullanmak en iyisidir.
Endüstriyel saç kurutma makinesi ve kaynak ışığı (meşale) yöntemi
Bu yöntemler, rengi çıkarmanın en iyi yoludur. Bilhassa korniş, kapı ve pencere çerçevelerinde transparan renkler. Bu şekilleri kullanmak etkilidir, sadece birazcık tehlikelidir.
endüstriyel kurutucu

Endüstriyel saç kurutma makinesi ısısı derecelendirilebilir ve rüzgar akışı ayarlanabilir. Saç kurutma makinesini kullanılacağı yüzeyden uzağa yerleştirin ve uzun süre aynı yönde tutmayın. Başlamadan ilkin, bir tahta parçası üstünde saç kurutma makinesi kullanarak kontrol etmek en iyisidir.
Saç kurutma makinesini bir elinizle yüzeyden 7 santimetre uzakta tutun ve öteki elinizle saç kurutma makinesini tutun. Renk köpürene ve kabarık olana kadar bir emek harcama yüzeyinde bir saç kurutma makinesini ısıtın. Yangına niçin olabileceğinden saç kurutma makinesini bir yanda bırakmayın.
Uçan renkleri bir silecekle kazıyın. Emek harcama yüzeyinde çentikli kısımlar var ise ilkin o kısımların üstünden geçin.
Son adımda, emek harcama yüzeyinizi mineral ispirtolarla paklayın.
kaynak ışığı (meşale)

Kaynak makinesi kullanırken öteki yöntemler benzer biçimde aleti denetim edemezsiniz, bir taraftan daha dikkatli olmanız gerekir. Bu yöntem endüstriyel saç kurutma yöntemine oldukca benzer ve alev ve ısı miktarı ayarlanabilmektedir.
Boya çıkarma şekilleri içinde meşale kullanımı en kuvvetli yöntemdir. Şundan dolayı alevin ısısı rengi yumuşatır ve tıraşı kolaylaştırır. Sadece bu yöntem emek harcama yüzeyini de ısıtır; Bundan dolayı boya kaplamanın yüzeyi ahşap benzer biçimde yanıcı ise bu yöntem önerilmez. Bu yöntem en iyi metal benzer biçimde yanıcı olmayan yüzeyler için kullanılır.
birinci aşama
Brülörü açın ve istenen yüzeyden 15 santimetre uzağa yerleştirin. Bir noktanın yanmasını önlemek için alevi emek harcama yüzeyinin tüm kısımlarına taşıyın.
ikinci aşama
Boya üstünde kabarcıklar oluştuğunda, alevi kapatın ve boya kurumadan derhal kazıyın.
üçüncü düzey
Sıcak kısmın rengini kazıdıktan sonrasında, emek harcama yüzeyinin başka bir kısmını ısıtmaya başlayın. Emek vermeyi tamamladıktan sonrasında yüzeyde bir tel fırça kullanın ve kalan renkleri çıkarın.
dördüncü aşama
Emek harcama yüzeyini tamamen soğumasını bekleyin. Arkasından kalan renkleri bir miktar vernik solventi yada aseton ile tamamen çıkarın. Bu malzemeler yanıcıdır ve bu tarz şeyleri tezgah ve ocaktan uzak tutmak en iyisidir.
beşinci düzey
Son adımda, kalan tüm renk çıkana ve tezgah tekrardan boyamaya hazır olana kadar tezgahı orta boy zımpara kağıdı ile zımparalayın.
Termal yöntemlerin dezavantajları
Bu yolların çevredeki ortama, halıya, duvara vb. zarar verme olasılığı yüksektir.
Termal yöntemlerde emek harcama yüzeyi tam olarak temizlenmez ve boyanın tamamen çıkarılması için zımpara kullanılması gerekir.
Emek harcama ortamı kafi havalandırmaya haiz değilse, baş dönmesi ve mide bulantısı hissedebilirsiniz.
Saç kurutma makinesi yada kaynak hamlacının işyerinde bırakılması tehlikeli olabilir ve tedbir alınmazsa yangın çıkma olasılığı yüksektir.
Parlatma yağlarını yalnız ahşap üstünde kullanmaya karar verirseniz, ısıl işlem yöntemi önerilmez. Şundan dolayı ahşapta yanık izi olabilir ve emek harcama yüzeyinin görünümünü azaltabilir.