Bir ağacın gövdesini iyi mi cilalar yada boyarsınız?


Ağaç gövdesine zarar verme olasılığı daima vardır. Sadece ister yerinden çıkartın isterseniz de olduğu yerde bırakın, rustik dekorda güzel bir alman benzer biçimde kullanabilmeniz için zımparalayıp cilalamanız gerekiyor. Mesela, çocuk oyunları için güzel bir masa yada çiçekler, bitkiler ve heykeller için bir stand olarak kullanın.

Bir ağacın gövdesini iyi mi cilalarsınız?

Zımparalarken ahşabı güzelleştiren budaklara, çiziklere ve spiral desenlere dikkat edin. Sapı cilalamak için organik bir cila kullanın. Balmumu ahşabı korurken bununla birlikte organik rengini ve görünümünü de korur. Danimarka yağı, tik yağı, keten tohumu yağı yada keten tohumu yağı da kullanabilirsiniz. Ağda kullanıyorsanız, aşağıdaki adımları izleyin.


  1. İsterseniz, sapı yerden kesebilirsiniz. Durağan(durgun) bir masa da istiyorsanız, kurumaya bırakın. Ahşap taze ve yeşil ise, kuruması muhtemelen birkaç ay alacaktır. Rutubet alındıktan sonrasında ahşap büzülür ve büzülür. Peşinden, ahşabın iç katmanlarından kabuk çıkarılır.
  2. Ahşabı ortaya çıkarmak için kabuğu gövdeden çıkarın. Kimi zaman kütüğün derisini elle çıkarabilirsiniz, sadece bunun için bir kriko yada keski ve çekiç kullanmanız gerekebilir. Deri bir aletle bile kolayca çıkmıyorsa tamamen kuruması için birazcık daha bekleyin. Bu işi tamamlamayın. Şundan dolayı göze hoş görünmeyen alet izleri gövdede kalır ve üzerlerinde çekici ahşap oymalar ve böcek izleri kaybolur.
  3. Sert bir fırça kullanarak, kir ve kalıntı izlerini gidermek için gövdeyi fırçalayın. Boşluklardaki ve düğümlerin etrafındaki noktaları düz uçlu bir tornavidayla kati ve çıkarın.
  4. Sertliği 180 aşama olan orta ila ince zımpara kağıdını ahşabın yüzeyinde yukarı ve aşağı sürükleyin. Lifler süresince hareket edin ve tekrarlayın. Senelik daireler en iyi şekilde zımparalama kılavuzları olarak kullanılır. Kütüğü elle zımparalayın yada bantlı zımpara makinesi yada titreşimli kavramalı zımpara makinesi kullanın. Elinizi üstünde gezdirdiğinizde herhangi bir düzensizlik hissetmemeniz için ahşabı zımparalayın. Ahşap yüzeyi temizledikten sonrasında sonucu görebilirsiniz.
  5. Gövdenin yanlarını ve üstünü daha ince zımpara kağıdı ile zımparalayın. 200 yada daha ince taneli zımpara kağıdı kullanın; Bu sayede yüzey daha pürüzsüz hale gelir.
  6. Yoğrulan ağdayı ağaç gövdesinin bölümlerine iyice yedirin. Bunun için 0000 bulaşık deterjanı kullanın. Ağacın gövdesi üstünde liflerin yönünde ilerleyin, böylece fazla mum gövdeden aşağıya yayılmaz. Kütüğün tüm yüzeyini kaplayacak kadar balmumu kullanın. Balmumu ahşabın yüzeyinde 30 dakika yada istenirse gece süresince bırakın. Balmumu zaman içinde sertleşir ve emek verme yüzeyinden kolayca çıkmaz.
  7. Ahşabı damar süresince mikrofiber bez benzer biçimde yumuşak, temiz bir bezle silin ve fazla cilayı emek verme yüzeyinden çıkarın. Oldukca fazla ağda kullandıysanız, fazlalığı gidermek için 0000 grit bulaşık deterjanı kullanın.
  8. Ahşabın yüzeyine muntazam, parlak bir görünüm vermek için isterseniz ikinci yada üçüncü kat cilayı temiz bir bezle uygulayabilirsiniz. Mumun ahşabın yüzeyine oturması için minimum bir saat yada gece süresince bekleyin, peşinden fazlalığı temiz bir bezle silin. İkinci ve üçüncü kat cila isteğe bağlıdır, sadece muntazam bir yüzey elde etmek için tekrarlayabilirsiniz.

Bir ağaç gövdesi iyi mi çizilir?

Ağaç gövdesi parlatma

Ağaç kütüğü boyama, genç ağaçları korumak için parklarda ve tarlalarda çoğunlukla meydana getirilen bir yöntemdir. Bu çalışmanın en mühim amaçlarından biri, ahşaba hastalık, böcek ve mantarların girmesine yol açan yeni kabuğun çatlayıp yarılmasını önlemektir. Bilimsel niteliği olan araştırmalara nazaran ağaç gövdesini boyamak onu yıkıcı etkenlerden koruyor. Ek olarak bu hareketle böcek istilasının yeri belirlenir ve daha çok böcek istilası ve ağacın daha çok tahribi önlenir. Kimi zaman bir ağaç gövdesini boyamanın amacı onu güneşten korumaktır, sadece uygun olmayan bir renk kullanırsanız, ağaca destek olmak yerine zarar verir.

Ağaç gövdesi parlatma

Ağaç gövdesini boyamak için çoğu zaman beyaz lateks ve su bazlı boya kullanılır. Boya, bir galon lateks ve dört yada beş litre su karışımı ile karıştırılmalı ve inceltilmelidir. Öteki bir formül ise 1 kısım su, 1 kısım lateks vernik ve 1 kısım güneşten korunmaya uygun yapıştırıcıdır. Ağacın nefes almasını engellediği için hiçbir şekilde yağlı boya kullanmayınız. Tavşan benzer biçimde kemirgenler genç ağaçları kemiriyorsa, boya karışımında kemirgen kovucu kullanın.

Bazı uzmanlar yalnız iç mekan boyası kullanmanız icap ettiğini düşünürken, ötekiler aynı fikirde değil. Boya lateks bazlı olduğu sürece, iç ve dış mekan boyaları iyidir, yalnız bazı boyaların ağaçlara zararı olan katkı maddeleri içerdiğini ihmal etmeyin. Bu tarz şeyleri evvelinde deneyin.

Ağaç gövdesine zarar vermemek için organik boyalar kullanabilirsiniz. Beyazın yanı sıra başka herhangi bir açık renk kullanabilirsiniz, yalnız koyu ve ısı emici renkler kullanmayın bu sebeple beden daha çok güneş ışığını emer ve zarar görür.

Ağaç gövdesi parlatma

Ağaç gövdesini boyamak için bir fırça kullanın. Deneyimler, sprey kullanımının kafi koruma sağlamadığını ve boyanın cilde iyi yapışmadığını göstermektedir. Bir kat boya kullanın ve kütükleri boyayarak çeşitli sorunlardan kolayca koruyabilirsiniz. Kolay, ucuz ve aşırı havalarda yılda bir kez yapabilirsiniz.

Bu makaleyi okuyarak ağaç gövdelerinin çizimi hakkında yararlı bilgiler edindiğinizi umuyoruz. Ek olarak boyama malzemeleri ve araçları satın alma mevzusunda desteğe ihtiyacınız var ise, hırdavatçı uzmanlarından yardım alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Ahşabı zımparalamak için hangi sertliğe haiz ne tür zımpara kağıdı uygundur?

Piyasada değişik amaçlar için değişik derecelerde zımpara kağıdı vardır ve doğru zımpara kağıdı derecesini seçmek neredeyse karmaşık bir iştir. Daha çok data için makaleye bakın Pürüzlülük, araç-gereç ve uygulama açısından zımpara çeşitleri, denetim kağıdı ve zımpara makinesi Okumak

Ahşabı cilalamak için hangi boya yada yağ uygundur?

En iyi ahşap kaplama malzemesini seçmek için ilkin ahşabın cinsini, sonrasında kullanımını göz önünde bulundurmalı ve bunlara nazaran uygun renk yada kaplama malzemesini hazırlamalısınız.



Source bağlantı