Asansör nedir? | Asansör tipleri ve uygulamaları için kapsamlı ve eksiksiz bir rehber


Elektrikli vinç olarak da adlandırılan bir vinç yada elektrikli vinç, üretim hatlarında yükleri taşımak ve taşımak için kullanılan mekanik bir araçtır. Bu aygıt inşaat, madencilik, sondaj, denizcilik, petrol ve gaz endüstrisi şeklinde birçok yapınak ve endüstride kullanılmakta olup, enerjisini çeşitli akordeon mekanizmalarından, pantograflardan, teleskoplardan vb. almaktadır. Mekanizma tipi, kapasite, uygulama tipi ve güvenlik şeklinde faktörlere bağlıdır.

Kaldırma mekanizması motor, fren, kampana, dişli kutusu ve çekme teli yada zincirinden oluşur ve enerjisini dişli kutusuna bağlı elektrik motorundan sağlar.

kaldırma bileşenleri

  • tel: Dolaşmayı önlemek için kasnağın etrafına sarılmış çelik bir tel yada kablodur. Telin uzunluğu 12 ila 30 metre içinde değişmektedir.
  • dram: Telin tertipli olarak sarılmış olduğu dairesel bir parçadır. Üst makara, tamburun dönmesine ve kablonun etrafına sarılmasına niçin olur.
  • motor: Tamburu, teli kendi etrafına saracak şekilde döndürme kabiliyeti sağlar. Tüm asansörlerin motoru yoktur, sadece otomobil asansörleri elektrikle çalışır ve motorla beraber makinenin hızını büyük seviyede artırır.
  • Hadi: Bu parça gücü motordan alır ve çekişe çevirerek makineye her türlü ağır nesneyi çekme kabiliyeti verir.
asansör

asansör çeşitleri

Asansörler beş kategoriye ayrılır:

asansör

Bu asansör tipi, bir dişli kutusuna bağlı bir elektrik motorundan güç alarak yükleri taşıyan en yaygın kullanılan endüstriyel araçtır. Uzun yollarda kullanmak için elektrikli yada manuel hareketli raylar kullanabilir ve üzerlerinde bulunan butonlar ile lifterin hareket taraflarını denetim edebilirsiniz. Asansörler, yapınak üretim hatlarından dökümhane ve çelik sektörlerine kadar çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır.

manuel kaldırma

Manuel asansörler motorsuz ve manuel güç ile hareket etmektedir. Bu hidrolik vinç yüksek irtifalarda yük taşıma kapasitesine haizdir. Manuel asansörlerin taşıma kapasitesi sınırlıdır.

pnömatik yada pnömatik kaldırma

Öteki asansörlere gore bu asansör hafiftir, hızı yüksektir ve elektrik çarpması riskinin yüksek olduğu ıslak mekanlarda kullanılır. Rüzgar asansörleri güçlerini basınçlı havadan alır ve bir rüzgar mekanizması tarafınca tahrik edilir. Hava kaldırma sistemi bir süzgeç, bir kurutucu, bir hava deposu, bir tahliye borusu, bir hortum ve bağlantılardan oluşur.

Hidrolik asansör

Hidrolik asansör daha fazlaca endüstriyel olarak kullanılsa da günümüzde insan taşımak için de kullanılmaktadır. Hidrolik kaldırma sistemi enerjisini yüksek basınçlı sıvı akışından sağlar. Bu vasıta rahat bir tasarıma haizdir ve bundan dolayı öteki mekanik sistemlere gore daha yüksek verimliliğe haizdir. Hidrolik asansör insan ve eşya taşımak olarak ikiye ayrılmaktadır ve fabrikalarda, depolarda ve antrepolarda kullanılmaktadır.

Gardan asansörü

Gardani vinci, Gardani enerjisini destek şanzımana bağlı olarak sağlar ve 2WD araçlara takılır.

asansör

Asansör satın alma ipuçları

Elektrikli asansör seçmeden ve satın almadan ilkin dikkate alınması ihtiyaç duyulan birçok unsur vardır. Mesela, ağırlık taşıma kapasitesi, çekme dayanımı, elektrik kablosu uzunluğu vb.

Asansör seçiminde en mühim kriterlerden biri sağlamlığı ve hızıdır. Devasa yükseklikte ve denetim edilemeyen süratli asansörler, çekme halatına ve makinenin kendisine fazlaca fazla zarar verir. Yüksek yük altında averaj hız ortalama 20m/dak’dır ve işin türüne bağlı olarak kafi güce haiz olmak daha iyidir. Uygulama için yer seçiminde de fazlaca mühim bir rol oynar. Mesela yanıcı gazların olduğu yerlerde elektrikli vinçler kullanılmamalı yada denizcilik endüstrilerinde neme karşı direnci yüksek vinçler kullanılmalıdır.

asansör uygulaması

Bu vasıta eskidir ve çeşitli endüstrilerde ağır nesneleri kaldırmak ve taşımak için kullanıldığı için endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır.

asansör
  • Deniz endüstrileri: Denizcilik endüstrisinde ve vapur yapımında vinç, çapayı hareket ettirmek ve çekmek için kullanılır. Bu sektörde kullanılan asansörler neme karşı oldukça dayanıklıdır.
  • Madencilik ve sondaj: Maden ocaklarında araç-gereç çıkarmak, taşımak ve iş hızını çoğaltmak için kullanılan ekipmanlardan biri de elektrikli vinçlerdir.
  • bina: İnşaat projelerinde alet ve araç-gereç taşımak için ağırlığı 300 kilogram ile 3 ton içinde değişen asansörler kullanılmaktadır.

Satın alma işleminizle ilgili desteğe yada desteğe ihtiyacınız var ise, yorumlar bölümünden yada telefonla bizimle iletişime geçin.



Source bağlantı