Argon deposu nedir ve nerelerde kullanılır?


Gaz tungsten ark deposu (GTAW) olarak da malum tungsten inert gaz (TIG) deposu, kaynağın tüketilemeyen bir tungsten elektrot ile yapıldığı bir ark deposu işlemidir.

Tig deposu

Tungsten inert gaz (TIG) deposu, 1940’larda magnezyum ve alüminyumu birleştirmek için kullanıldı. Kaynak havuzunu korumak için cüruf yerine inert bir gaz kalkanı kullanarak, bu işlem manuel gaz metal ark kaynağından daha caziptir. TIG yöntemi, yüksek kaliteli kaynak ve yapısal uygulamalar için alüminyum uygulamasında mühim bir rol oynar.

Argon

argon kaynağı

En yaygın kaynak işlemlerinde, bilhassa TIG (Tungsten Inert Gas), argon gazı kullanılır. Ek olarak argon MIG (metal inert gaz) kaynağında da kullanılır. Tipik olarak MIG kaynağında, koruyucu gaz oluşturmak için argon bir gaz karışımında karbondioksit ile karıştırılır. Teknik olarak MIG kaynağındaki karışımda argon kullanamazsınız, sadece bu günlerde argon şeklinde bir gaz olmadan TIG deposu yapamazsınız.

Argon kelimesinin kökü ne olduğu hakkında data verir. Argon, “yavaş” yada “etkin olmayan” anlamına gelen Yunanca argos kelimesinden türetilmiştir. Argonun “inert” bir gaz bulunduğunu ve soy gazlar grubuna ilişkin kimyasal türlerinden biri bulunduğunu biliyoruz. Soy gazlar çoğu zaman kokusuz, renksiz ve tek atomludur ve argon bu gruba dahildir. Soy gazlar içinde invertör deposu için argonu uygun bir seçim meydana getiren bir şey, bu araç-gereç belirli koşullar altında yerleştirilmezse, kimyasal reaktivitesinin nispeten düşük olması ve oksidasyonu önleyebilmesidir. Helyum TIG deposu terimini duymuş olabilirsiniz; Bunun sebebi, geçmişte TIG deposu için en yaygın koruyucu gazın helyum isminde olan inert ve asal bir gaz olmasıdır.

argon kaynağı

Kaynakta argon niçin ve iyi mi kullanılır?

Argonun kimyasal reaktivitesinin fazlaca düşük bulunduğunu söylemiştik; Bundan dolayı kaynak işlemini etkilemeden öteki gazları işlemden uzaklaştırabilir. Argon ek olarak oksidasyonu önlemeye destek sunar. Bu özellik TIG deposu için kullanışlıdır; Şu sebeple işlemde küçücük aksaklıklar olma ihtimali vardır.

Argon, karbondioksit ile MIG kaynağında kullanılır; Şu sebeple gösterim daha iyi stabilitesine destek sunar. Tipik olarak, %75 karbondioksit ve %25 argonun gaz halindeki bir karışımı kullanılır.

Argon, koruyucu bir gaz görevi görür; Doğrusu emek harcama esnasında kaynak bölgesini ve tungsten elektrotu kirlenmeye karşı korur. Bunu, metalin yüzeyinde dolaşan, deposu dış kirletici maddelerden yalıtan hususi bir atmosfer yada ozon tabakası yaratan bir gaz olarak düşünün.

argon kaynağı

Gaz, kaynak tabancasına bağlı bir difüzörden yayılır. TIG tabancası yayıcılar, MIG kaynak tabancasına nazaran daha büyük ve daha direkt akışlıdır. MIG kaynak tabancası durumunda, difüzör memenin altındadır ve yanlarında delikler vardır. Yüzeyde ek olarak bir TIG difüzör yada lens bulunur ve gaz bunun içinden geçer.

Gaz yok etme yöntemiyle ilgili olarak, TIG’in çoğu zaman gösterim öncesi ayarlara haiz olduğu söylenmelidir. Doğrusu, kaynakçı arkı başlatmak için pedala bastığında, tetiği çektiğinde yada tungsteni ovuşturduğunda, gaz ark başlamadan ilkin bile akar. Bunun sebebi, aksi takdirde koruyucu bir gaz olmadan kaynağın kirlenmesidir. Ek olarak TIG ve MIG aynı akıyı kullanır.

argon kaynağı

Argon ve karbondioksit deposu arasındaki fark2

MIG yönteminde %75 gaz ve %25 argon oranında karbondioksit kullanıldığını söylemiştik. MAG kaynak işleminde koruyucu gaz olarak 25/75 oranı yerine %100 karbondioksit kullanılmaktadır. Karbon dioksit etken bir gazdır ve daha iyi nüfuz etmesi sebebiyle kullanılır. %100 karbondioksit kullanmak, kaynatma kazanını fazlaca daha sıcak hale getirir; Netice olarak penetrasyon artar. MIG ve MAG deposu arasındaki fark budur.

argon kaynağı

Karbon monoksit kullanmak mümkün mü2 TIG kaynağında kullanılır mı?

CO’dan hayır2 TIG deposu için kullanılmamalıdır; Oksijen içermesi ve oksidasyona niçin olması sebebiyle fena bir kaynak meydana gelir. Dolgu maddesi erirse yada kaynak yaptığınız metal oksitlenirse kaynak kırılır.

TIG deposu, paslanmaz çelik ve öteki korozyona dayanıklı metal alaşımları üstünde yapılır. Bu malzemeler hidrojen, hava, su ve oksijene karşı oldukça hassastır. Bu safsızlıklar, atmosferde kaynak banyosu ile reaksiyona girerek çatlaklar, azalan aşınma direnci ve karbür kırılganlığı şeklinde kusurlar oluşturur.

Karbondioksit, TIG deposu için kullanılması halinde ark gerilimini yükseltecek etken bir gazdır; Boşluk kuyruğu artar ve tungsten elektrot aşırı derecede yanar. TIG deposu yapmak için uygun bir koruyucu gaz kullanılmalıdır, bundan dolayı yukarıdakine nazaran argon TIG deposu için uygundur; Karbondioksit değil.

argon kaynağı

Argon kaynağının kararmasının sebebi

Argon TIG deposu çoğu zaman güzel duyu, yapısal yada standart gereklilikleri karşılamak için kullanılır. TIG işlemi karmaşıktır ve öğrenmesi zor olsa gerek, sadece netice güzel bir kaynaktır, işi yaparken pek fazlaca noktaya dikkat edilmelidir.

Hava kaynak bölgesine ulaştığında ince malzemeler üstünde siyah noktaların ve kaynağın arkasından sert, koyu kenarların görünmesine niçin olur. İnce malzemenin arka tarafını soğuk tutmak zor olsa gerek şundan dolayı bu yüzey hava ile temas halindedir ve arka kaynak için argon kullanılmadıkça oksitlenir. Argon gazı ile dolgu yapmak bir çok durumda olanaksız değilse bile fazlaca zor olsa gerek.

Kaynak siyahlaştığında en büyük problem, paslanmaz çeliğin artık paslanmaması ve kaynak yaptığınız her yerde fena bir halde paslanmasıdır. Siyah maddenin tüm parçalarını krom oksitler oluşturuyorsa, o süre işiniz işe yaramadı ve metali yok ettiniz.

argon kaynağı

Argon deposu tehlikeleri

Lehimleme ödüllendirici ve keyifli bir süreçtir ve onun yardımıyla çeşitli sanat içerikli kreasyonlar yapabilirsiniz. Normal olarak, hobinizin tadını çıkarırken potansiyel tehlikelerden kaçınmak için kaynak yaparken standart güvenlik önlemlerine uymak önemlidir. Argon kaynağının ana tehlikeleri şunlardır:

  • Gaz tüplerinin niçin olduğu yaralanmalar
  • Tehlikeli dumanlara maruz kalma
  • Düzensiz emek harcama ortamından meydana gelen kazalar
  • Suyun niçin olduğu elektrik çarpması
  • Elektrik şoku
  • Yangın ve patlama
argon kaynağı

TIG deposu bir hobi ve birçok risk içeren bir iş olmasına karşın güvenlik koşullarına uyularak güvenli ve minimum riskle yapılabilir. Uygun güvenlik ekipmanı giyinin ve emek harcama alanını temiz tutmak ve emek harcama alanını ve yanıcı malzemeleri sudan uzak tutmak şeklinde temel güvenlik talimatlarına uyun. Elektrik çarpmasına karşı tedbir alın ve iş yerinizde tertipli havalandırma kullanın.

Sıhhi, besin sınıfı paslanmaz çelik, enerji santralleri ve rafineriler, argon kullanılmadan mümkün olmayan bir süreç olan TIG kaynağına güveniyor. Bu tür projeleri üstlenmenin riskleri yüksektir ve argon, kaynakların hidrojen, oksijen ve nitrojene karşı korunmasına destek sunar ve ekipman güvenliğini sağlar.

Umarız bu makaleyi okuyarak argon deposu ve uygulamaları hakkında yararlı bilgiler edinmişsinizdir. Kaynak invertörü, havya, güvenlik ekipmanları vb. Satın almak için Sazokar online mağazasını ziyaret edin.

Sıkça Sorulan Sorular

Argon deposu nedir?

Argon deposu petrokimya, askeriye, denizcilik, havacılık, elektrik santralleri vb. birçok endüstride en mühim kaynak şekillerinden biridir.

Argon kaynağının komplikasyonları nedir?

Oluşan gazlar oldukça zararlıdır ve solunum sistemine ciddi zararlar verebilir. Öteki dezavantajları içinde cilt komplikasyonları ve erken yaşlanma sayılabilir.



Source bağlantı