Action Painting, yaratıcılığı hareket halindeki eğlenceyle birleştirir. Bu kılavuzda, aksiyon resminin özelliklerini, iyi mi çalıştığını ve bunun için hangi malzemelerin lüzumlu bulunduğunu öğreneceksiniz.
Aksiyon resmi nedir?
Aksiyon Fotoğraf, ABD’da ortaya çıkan bir çağıl fotoğraf tarzıdır. Jackson Pollock, 1950’lerde ve 1960’larda Aksiyon Resmini geliştirdi ve şekillendirdi.
Sanat formu oldukça keyifli fakat bununla birlikte dağınık. Hareketli boyamada sıvı boya, çeşitli araçlar kullanılarak bir boyama yüzeyine uygulanır. Mesela, boya tuval üstüne atılabilir, püskürtülebilir yada akabilir. Bir ipe asılan bir kap vasıtasıyla tuvale de uygulanabilir.
Yaratıcılık sınır tanımıyor. Resmin planlanması ve tasarımı lüzumlu değildir. Temelde ön planda olan bitmiş fotoğraf değil, boyama sürecinin kendisidir. Sanatçı, değişik renklerle üstündeki buharı hiçbir engelleme olmaksızın atabilir ve tüm enerjisini resme akıtabilir.
Bu şekilde, büyük kendiliğindenliği ve birçok duyguyu ifade eden görüntüler yaratılır. Renkleri uygularken, tüm vücut dahil edilmeli ve hazzı bir sonuçla sonuçlanan duygular özgür bırakılmalıdır.
Aksiyon resminin ortaya çıkışı
Aksiyon resminin kökeni 1900’lerin başlangıcında yatmaktadır, o zamanlar giderek daha çok sanatçı doğayı yada figürleri resmetmeyi bırakmıştır. Bunun sebebi fotoğraf ve film teknolojisindeki gelişmelerdir. Sanatçılar artık bir kamerayla oldukça daha detaylı ve kolay bir halde tasvir edilebilecek bir şeyi tasvir etmenin bir anlamı olmadığını gördüler.
Sanatçılar bu yüzden dış görünüşten uzaklaşmaya ve bunun yerine kendilerini iç mekana adamaya başladılar ve soyut resmi ön plana çıkardılar. Aksiyon Resmine ek olarak, Dadaizm ve Sürrealizm benzer biçimde öteki sanat biçimleri de gelişti. Aksiyon resminde, öteki şeylerin yanı sıra, duyumlar ve hisler sanat kanalıyla anlatılır, bu yüzden aksiyon resmi günümüzde terapi amaçlı da kullanılmaktadır.
Meşhur Aksiyon Ressamı – Jackson Pollock
Aksiyon resmi çoğu zaman 1912’den 1956’ya kadar yaşamış olan sanatçı Jackson Pollock ile ilişkilendirilir. Amerikalı sanatçı tuvallerini yere serdi ve değişik boya uygulama yöntemlerini denedi. Boyayı bir fırça yada tahta bir çubukla tuvale damlattı ve zaman içinde damlama tekniği gelişti.
Jackson Pollock, resimleri için temelde solventlerle karıştırılmış akrilik boya olan bileşik reçine boyaları kullandı. Bu sayede renk yeterince aktı. Ek olarak kısmen yağlı boya kullandı.
Jackson Pollock zaman içinde resimlerini giderek daha çok rafine etti ve renkleri tuvale dokunmadan bir tek sopalarla sıçrattı yada damlattı. Direkt işlenmeden boyadığı büyük formatlar kullandı.
Pollock, ilk bakışta seyirci için anlaşılmaz olan resimlerinin nihai sonucuna dair somut bir gösterime sahipti.
Jackson Pollock’un en meşhur iki resmi “No. 5” ve “Derin”. Sadece aşağıdaki Jackson Pollock Action Painting emek harcamaları da çeşitli müzelerde bulunabilir ve oldukça değerlidir:
- 8.
- 27 numara ve 28 numara
- Güz ritmi (30 numara)
- 31 numara
- 32 numara
- duvar
- biçimlendirilmemiş biçim
- büyülü orman
- parıldayan madde
- doğum
- yakınsama
- Portre ve bir dram
- Mavi
- sıcakta gözler
- lavanta sisi
- kayan yıldız
- Mavi Çubuklar
Daha çok aksiyon ressamı
Action Painting ile ilgili esin ve içgörü arıyorsanız, Action Painting’in şekillenmesine destek olan aşağıdaki sanatçıların çalışmalarına bakabilirsiniz:
- Gerhard Schneider
- Robert Mutterwell
- george matthew
- Jean Degottex
- Pierre Soulages
- Bradley Yürüteç
- Cy Twombly
- Henri Michaux
- antonio saura
- Franz Kline
- Emilio Vedova
Fiil Boyama için hangi araç-gereç gereklidir?
Aksiyon resmi söz mevzusu olduğunda en mühim şey hazırlıktır. Aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız olacak ve bu tarz şeyleri boyamadan ilkin hazır bulundurmalısınız:
- Zemini boyadan korumak için plastik örtü yada gazete
- Giysileri korumak için ressamın giysileri
- Büyük bir ekran (tercihen bir metreden uzun ve geniş)
- Su ile seyreltilebilen boya (mesela akrilik boya yada guaj boya)
- için konteyner rengi karıştırmak su ile
- Fırçalar, tahta çubuklar, spatulalar, süngerler
- Bir ipe asılabilen delikli boya kapları (mesela alüminyum kutular)
- Uygulamadan sonrasında boyanın daha çok işlenmesi için pipet yada matkap deliği üfleyici
Stevens Vaughn, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons vesilesiyle
Aksiyon Fotoğraf Rehberi
Aksiyon resmi kendiliğindenlik, gözlem, yaratıcılık, eğlence ve harekete odaklanır. Aksiyon Resmi talimatlarında bunun tam olarak iyi mi çalıştığını öğreneceksiniz.
- Aksiyon resmi için oldukça fazla alana ihtiyacınız var. Mesela bodrum katında yada bahçede bolca oranda boş alana haiz geniş bir zemin en iyisidir. Damlatma tekniği için üstü örtülü bir masa da yeterlidir.
- Başlamadan ilkin, tuvalin etrafındaki zemini dikkatlice örtün.
- Seçilen renkleri suyla seyrelterek dökülebilir bir kıvama getirin. %50’den fazla su eklememeye dikkat edin, aksi takdirde boya kururken çatlayabilir.
- Arkasından, fırçanızı yada tahta çubuğunuzu boyaya batırın ve süpürme hareketleriyle tuval üstünde hareket ettirin. Fırçanın boyutuna bağlı olarak değişik kalınlıklarda çizgiler oluşturulur. Ek olarak boyama yüzeyine olan mesafeyi de deneyin. Yerden ne kadar uzaktaysanız, çizgiler o denli ince olacaktır.
- Başka bir olasılık, boyayı direkt boya kabından tuval üstüne dökmek ve bu şekilde uygulanan boya tabakası üstünde bir pipetle daha çok çalışmaktır. Alternatif olarak, tuvali eğerek de boyanın akmasına izin verebilirsiniz.
- Ek olarak boya yada ressamın spatulası ile doldurulmuş delikli kaplar benzer biçimde öteki gereçleri de deneyin.
- Fotoğraf yaparken oldukça fazla düşünmeyin şundan dolayı odak noktası aksiyon ve eğlencedir. Bir tek duygularının seni yönlendirmesine izin ver.
Talimatlar damlama tekniği
Aksiyon resmi damlatma tekniği Max Ernst tarafınca buluş edildi. Jackson Pollock’a da damla boyamayı denemesini tavsiye etti.
Ilkin tuvalinizi bir masaya yada zemine serin. Bu teknikte boya elle uygulanmaz, tuval üstüne ipe asılan bir kap kullanılır. Boya kabının delikleri olmalı ve ip üstünde sallanmalıdır. İleri geri sallanma yada dairesel hareketler garip şekiller oluşturur.
Sonucu şu şekilde etkileyebilirsiniz:
- Deliklerin boyutuna bağlı olarak, çizgiler değişik kalınlıklara haizdir.
- Boya ne kadar kalınca olursa, çizgiler o denli keskin olur
- Boya kabı tuvalden ne kadar uzaksa, çizgiler o denli ince olacaktır.
Aksiyon Fotoğraf Fikirleri
Boyanın tuvale uygulanabileceği birçok yol vardır. Aşağıda en iyi fikirlere genel bir bakış bulacaksınız:
- su spreyi: Sıvı boyayı bir su şırıngasına doldurup tuval üstüne fışkırtabilirsiniz.
- kabarcık sargısı: Balonlu naylona birazcık boya uygulayabilir ve peşinden tuvale sürebilirsiniz. Muhteşem desenler bu şekilde yaratılır. Alternatif olarak, balonlu naylonu ayağınızın altına yapıştırabilir ve onunla resmin üstünde yürüyebilirsiniz.
- su balonları: Su balonlarını boya ile doldurup tuval üstüne fırlattığınızda yada dart ile patlattığınızda bilhassa eğlencelidir.
- kürk topu: Bir kürk yumağını boyaya batırıp yuvarlar yada tuvalin üstüne fırlatırsınız.
- Sıkıştırılabilir Şişe: Boyayı nispeten kontrollü bir halde uygulamak için saçma sapan şişelere doldurabilirsiniz.
- Şarap: Bazı aksiyon ressamları resimlerinde şarap kullanırlar.