Akrilik boya nedir? | akrilik boya iyi mi kullanılır


Boyama, ahşap mobilya ve dekorasyon şeklinde sanat projeleri yapma deneyiminiz var ise, muhtemelen ahşap bitirme aşamasında vernik yada poliüretan şeklinde kaplamalar kullanmışsınızdır. Bazı insanoğlu, değişik ahşap kaplama türlerine atıfta bulunmak için vernik kelimesini kullanır; Fakat aslına bakarsak vernik, reçine, çeşitli yağlar ve solventlerden oluşan bir kaplamadır. Piyasada bulunan vernikler değişik tip ve formülasyonlara haizdir. Bu yazıda size akrilik verniği, kullanım alanlarını ve iyi mi kullanılacağını gösteriyoruz.


Akrilik boya nedir?

akrilik vernik

Akrilik boya çoğu zaman su bazlıdır ve uygulanması çeşitli yüzeylerde yüksek şeffaflık sağlar. Ek olarak akrilik vernik kullanımdan sonrasında sararmaz. Akrilik vernik, akrilik polimerler, solvent ve su karışımıdır. Değişik cila türleri, bu üç bileşenden değişik miktarlarda ihtiva eder ve performans düzeyleri bu bileşenlere bağlıdır. Yüksek kaliteli vernik, yüksek düzeyde akrilik polimer ihtiva eder; Bu sebeple akrilik polimerler sanat eserinin ve ahşabın yüzeyini kaplayan saydam bir film oluşturur.

Organik koşullar altında, bu polimerler birbirleriyle birleşme ve bağlanma eğilimindedir; Sadece su ve solventin varlığı bu bağlantıyı engeller. Verniği istenilen yüzeye uyguladıktan sonrasında su ve solvent bileşenleri yavaş yavaş buharlaşır ve akabinde akrilik polimer partikülleri birbirine sıkıca yapışır. Bu parçacıklar sonunda saydam, kuru ve kesin bir film oluşturur. Bu vernikler kolayca temizlenebilir ve bu tür vernikler buğu üretmez, ahşap ve yağ bazlı ürünlere nüfuz etmez.

Akrilik vernik uygulaması

akrilik vernik

Akrilik vernikler, UV ışınlarına karşı oldukça dirençlidir ve bununla birlikte toza karşı dayanıklıdır. Sanatçılar, resimlerini ve sanat eserlerini örtmek ve korumak için akrilik cila kullanırlar. Ek olarak kimi zaman boyayı ışıktan korumak için UV direnci son aşama yüksek olan akrilik boyanın hususi formülasyonları kullanılmaktadır. Akrilik cila da ahşap işleme endüstrisinde kullanılan kaplamalardan biridir ve ahşap parça ve hırdavatın ömrünü uzatmak için kullanılır. Ahşabın yüzeyine birkaç kat vernik uygulanması, ahşabın naturel rengini artırır ve çekici ve ayırt edici bir parlaklık yaratır. Akrilik boya, ahşabın yüzeyini koruyarak ve dayanıklılığını artırarak ileride oluşabilecek hasarları önler ve ahşabı iyi durumda meblağ.

Akrilik boya hangi renkler için kullanılabilir?

akrilik vernik

Birçok şahıs yanlışlıkla akrilik boyanın bir tek akrilik boya için kullanıldığını düşünür. Akrilik verniklerdeki polimerler ise akrilik boyalar, yağlı boyalar ve hatta alkol bazlı mürekkeplerle yüzeyleri korur. Herhangi bir vernik, boya yada mürekkep uygulamadan ilkin tamamen kuru olması icap ettiğini ihmal etmeyin.

Akrilik boya hangi yüzeylerde kullanılabilir?

Akrilik cila spreyleri kanvas, ahşap ve taş şeklinde gözenekli ve gözenekli yüzeylerde iyi çalışır ve müze tabloları, dekoratif kayalar ve çakıl taşları şeklinde her türlü sanat eserinde kullanılabilir. Cam ve metal şeklinde gözeneksiz yüzeylerde bu verniklerin tesiri daha azdır.

Akrilik boya su geçirmez mi?

akrilik vernik

Birçok sprey cila markası, ürünlerinin suya dayanıklı bulunduğunu iddia eder. Bu yüzden piyasada bu tip vernikler büyük rağbet görmektedir. Sadece bu mevzunun daha detaylı araştırılması gerekmektedir. İlk olarak, su geçirmez ile ne kastedildiğini tanımlamamız gerekir. Mesela, resminizi ince bir vernik tabakasıyla kaplar ve peşinden bir kova suya bırakırsanız, muhtemelen suyu yeterince iyi tutamaz ve su büyük olasılıkla yüzeye nüfuz eder. Sadece aynı sanat eserini yüksek nemli bir alanda tutarsanız, vernik muhtemelen onu nemden iyi bir halde koruyacaktır. Sadece akrilik vernik ne kadar iyi olursa olsun yüzeye muntazam uygulanmaz ise kafi koruma elde eden bir katman oluşturulamaz. Vernik kat sayısı ve uygun uygulama şekli, levhanın rutubet direncine bakılırsa seçilmelidir. Tabloyu nemden korumak ve bazen daha çok kat eklemek için birden fazla kat (minimum üç kat) vernik kullanılması önerilir.

akrilik boya iyi mi kullanılır

sprey vernik

Genel bir kaide olarak, bir ahşap yüzeyde vernik kullanmak için, uygulamadan ilkin cilayı, eski verniği, yağı, ahşap lekelerini, tozu, kiri, gresi, pürüzlü parçaları ve yapıştırıcıyı tamamen çıkarmayı ihmal etmeyin. Emek verme alanınız her türlü toz ve kirden arındırılmış olmalıdır; Bu sebeple yeni ahşabın ve verniğin yüzeyinde toz birikirse, oluşturulan kaplamanın parlaklığını, parlaklığını ve pürüzsüzlüğünü negatif etkisinde bırakır. Çeşitli akrilik vernikleri de yüzeye fırça yada püskürtücü ile uygulayabilirsiniz. Doğru aracı seçmek, insanların kişisel zevklerine bağlıdır. Airbrushlar çoğu zaman akrilik boya kullanmakla ilgilenenler içinde daha popülerdir; Bu sebeple yüzeylere daha süratli uygulanabilir. Ek olarak sprey kullanımı verniğin yüzeyde köpürmesini engeller ve daha azca kabarcık oluşmasını sağlar.

Fırça kullanıyorsanız, yağ bazlı yüzeyler için naturel kıllı bir fırça ve akrilik yada su bazlı vernikler için bileşik yada naylon bir fırça kullanmak en iyisidir. Rulo yada kanvas uygulaması da her türlü yağlı ve akrilik yüzeyler için uygundur.

Akrilik boyaya vernik iyi mi uygulanır?

akrilik vernik

Akrilik boyalar, yağlı boyalardan farklıdır; Bu sebeple kuruduktan sonrasında daha elastik ve yumuşak hale gelir. Bu yüzden kir ve toz parçacıklarını kolayca yüzeylerine emerler. Bazılarına bakılırsa akrilik tabloların verniklenmeye ihtiyacı yoktur ve üzerlerinde sır kullanılabilir; Sadece resimlerin güzelliği çift camsız. Vernik kullanmak ve doğru uygulama yöntemini seçmek, eserin dayanıklılığını ve güzelliğini artırır. Vernikler yardımıyla mat yüzeyler parlatılır ve renkler daha parlak ve saydam hale gelir. Akrilik boyaya vernik uygulamak için plakayı düz bir halde yatırın ve verniğin tamamen kuruması için birkaç saat bekleyin. Duvardaki bir panele vernik uygularsanız, tuvalde kalmaz ve zemine damlar.

Akrilik boyaya vernik uygulama yöntemi, fırça uzunluğunun üçte biri ile dörtte biri kadarını verniğe batırmak ve fazla vernik damlayana kadar fırçayı yavaşça sallamaktır. Verniğe batırılmış fırçayı tuvale belirli bir açıyla ve tek yönde muntazam hareketlerle uygulayın. Çalışmanıza panonun bir köşesinden başlayın ve tüm pano süresince eşit şekilde çalışın. Emek vermeyi tamamladıktan sonrasında belirli bir açıdan tuvalin yüzeyine bakın. Bir kısmı hala mat ve ıslaksa, üstüne hafifçe vernik uygulayın. Cilalı ve parlak parçaları vurgulamak için tahtayı vurgulayın. Vernik kaplamanın içinde toz yada başka bir araç-gereç görürseniz, bir kürdan yada dar ve sivri uçlu bir şeyle dikkatli bir halde çekip çıkarın. Arkasından akrilik boya üstüne verniğin tamamen kuruması için birkaç saat bekleyin.

Sprey kullanıyorsanız ilk olarak emek harcama yüzeyini tüy bırakmayan bir bezle temizlemelisiniz. Arkasından akrilik tabloyu tozsuz bir odada daha büyük bir tuval üstüne dikey olarak yerleştirin. İçeriği tamamen benzeşik olana kadar şişeyi iki dakika çalkalayın. Arkasından levhadan belli bir mesafede üstüne spreyi sıkın ve ağzın tıkanmaması için sık sık deneyin. Kişisel keyfinize, cila miktarına ve emek harcama yüzeyinin şeffaflığına bağlı olarak, tahtada 2 ila 3 kat ve 20 ila 50 kata kadar vernik uygulayabilirsiniz. Vesta vernikler iki bileşenli solüsyonlar olarak üretilmekte olup, piyasada 40 ve 125 ml’lik ambalajlarda bulunmaktadır. Vesta akrilik verniğin kullanım şekli, istenilen yüzeyde kullanılabilmesi için iki bileşeninin tek tek karıştırılmasıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Akrilik boya hangi renkler için kullanılabilir?

Akrilik vernikler, her türlü akrilik boya, yağlı boya ve hatta alkol bazlı mürekkepler için uygundur.

Akrilik boyanın avantajları nedir?

Akrilik boya oldukça şeffaftır ve uygulandıktan sonrasında rengi sararmaz.



Source bağlantı