Akrilik boya fiksatörü nedir ve nasıl kullanılır?


Akrilik boyalarınızı güneş ışığından, tozdan ve nemden korumak istiyorsanız, üzerlerinde ne tür bir dolgu macunu veya koruyucu kaplama kullanacağınızı bilmeniz gerekir. Akrilik boyaları korumanın bir yolu, boyamadan sonra boya katının üzerine bir sabitleyici kullanmaktır. Fiksatif genellikle bir sprey formundadır ve asıl kullanımı birkaç kat boyayı korumaktır.

Kaplama işlemi sırasında bazı fiksatifler veya stabilizatörler uygulanabilir. Bu, sabitleyicinin uygulandığı akrilik boya parçasını yeniden işleyebileceğiniz anlamına gelir; Bu nedenle, daha iyi ve daha güvenilir koruma sağlar ve nihai ürünün ömrü daha uzun olur. Bu yazımızda boya sabitleyici spreyin ne olduğunu ve ne için kullanıldığını açıklıyoruz. Ayrıca


Akrilik boya sabitleyici nedir?

Akrilik boya sabitleyici

Bir fiksatif, pigmenti ayarlamak ve resimleri ve sanat eserlerini korumak için kullanılan bir bileşiktir. İçeriği genellikle kazein, sentetik reçine ve yapıştırıcıdan oluşur. Resmi tamamladıktan sonra rengini düzeltmeniz gerekiyor. Sabitleyici, görüntünün kirlenmesini önler ve ayrıca görüntüyü toz hasarından korur.

Akrilik boya için, pigmentleri yerinde tuttuğu ve kağıt veya tuvalin dokusunu eski haline getirdiği için bir dengeleyici kullanılmalıdır. Stabilizatörün diğer bazı stabilizatörlere göre avantajlarından biri de çalışma yüzeyinizin sararmaması. Bu çabuk kuruyan şeffaf kaplama, değerli sanat eserinizi elementlerden ve malzemelerden koruyacaktır.

Kağıt üzerine akrilik boya kullanıldığında boya kağıdın diğer yüzüne sızabilir. Öte yandan, kağıt üzerindeki çok fazla boya tabakası, kağıdın yamulmasına neden olur. Fiksatif kullanmanın avantajlarından biri, birbirini takip eden iki boya tabakası arasında bir bariyer görevi görmesi ve boyanın kağıdın arkasına nüfuz etmesini ve onu ıslatmasını engellemesidir. Sabitleyici, diğer yüzeylere boya katları ayarlamak için de kullanılabilir. Ayrıca tuval, çanak çömlek ve diğer malzemeler üzerinde akrilik boya sabitleyici veya sabitleyici olarak kullanılır.

Akrilik boya stabilizatör çeşitleri

Akrilik boya stabilizatör çeşitleri

Mukavemet, kullanım süresi, yüzey tipi ve UV direnci açısından farklı tipte stabilizatörler vardır. Genel olarak akrilik boyalar için uygun olan iki tip sabitleyici sprey vardır. Boyamanın farklı aşamalarına bağlı olarak (akrilik ahşap boyama ile ilgili makalede tartıştık), bu iki türden birini kullanabilirsiniz.

Uygulanabilir sabitleme spreyi: Bu tip sabitleme spreyi, işin her aşamasında ve çeşitli katlar uygulandıktan sonra kullanılabilir. Boya katları arasında sabitleyici sprey kullanılması çok önemlidir. Bazen kağıt, belirli bir miktardan daha fazla malzeme ve renk kabul edemez. Kağıda çok kat boya uygulandığında kağıdın yüzey dokusu bozulur ve boyayı kabul etme özelliğini kaybeder. Bir fiksatif tabakası kullanmak bu noktada çok yardımcı olur. Sabitleyici, kağıdın dokusunu eski haline getirir ve sonraki katmanların uygulanmasını mümkün kılar; Bu nedenle, ikinci kat boyayı uygulamadan önce resminizin yüzeyine bir dengeleyici püskürtmek en iyisidir. Sabitleyicilerin avantajı, hızla buharlaşmaları ve boya tabakası üzerinde mükemmel bir leke önleyici etki yaratmalarıdır.

Son ayar spreyi: Son sabitleyici, çalışma yüzeyinizi koruyucu bir tabaka ile kaplar ve leke tutmaz hale getirir. Bu tip fiksatif sadece son kat boya uygulandıktan sonra kullanılır ve farklı katlar arasında uygulanamaz. Dengeleyici düzgün kullanılmadığında boyaları çözebileceğini veya kağıdın rengini önemli ölçüde değiştirebileceğini unutmayın. Bu nedenle her zaman çalışma yüzeyinden belirli bir mesafede tutulması önerilir. Aşağıda, sabitleme spreyi kullanmanın doğru yolundan da bahsedeceğiz.

sabitleme spreyi nasıl kullanılır

Akrilik boya sabitleyici

Çalışmaya başlamadan önce, takılı nebulizatörün uygun havalandırma altında kullanılması gerektiğini unutmayın; Bu nedenle öncelikle çalışma ortamınızda yeterli hava olduğundan emin olun. Sabitleyiciyi iyi havalandırılan bir alanda akrilik panellerin üzerine püskürtün. Sabitleyici püskürtücüyü çalkalayın ve yaklaşık 60 cm mesafeden püskürtün. Bitmiş parçanın üzerine hafif ve ince sabitleyici katlar, resminize kısa sürede güzel bir etki verebilir.

Sabitleyicinin her katının kuruması beş dakika sürer. Daha sonra gerekirse ikinci bir kat uygulayabilirsiniz. Sprey kutusunu uygun bir mesafede tutmalısınız. Bu, dengeleyicinin aşırı israfını önler. Sabitleyicinin iki veya üç kat uygulanması yeterlidir ve daha fazla kat gerekmez. Boya özelliğini ancak akrilik boyalar için sabitleyici uygulandıktan sonra uygulayabileceğinizi unutmayın; Ancak bu numara yağlı boya tablolarla mümkün değil.

Boya ve vernik fiksatifi arasındaki fark

Akrilik boya sabitleyici

Vernik ve sabitleyici, akrilik boya katmanlarını korumak için en yaygın iki seçenektir. Stabilizatörün avantajlarından daha önce bahsedilmişti. Mat vernik, fiksatifin aksine süt renginde ve kıvamlıdır. Verniğin tamamen kuruması ve sertleşmesi de 24 saat sürer. Bu süre zarfında toz ve lekeler verniğin yüzeyine oturarak kirlenmesine neden olabilir. Ayrıca mat vernikler yüzey emicidir. Kağıda çok fazla vernik uygulanırsa nüfuz edebilir ve batabilir. Ancak akrilik boya verniklerinin de avantajları vardır; Örneğin mat vernik, görüntüdeki ışık yansımasını ortadan kaldırır.

Sıkça Sorulan Sorular

yükleyici nedir?

Sabitleyici sprey aynı zamanda sabitleyici olarak da adlandırılır.

Çömlekçilikte akrilik renk fiksatifi kullanılır mı?

Akrilik boya fiksatifi çömlek, tekstil, kağıt vb.



Source link