Airbrush verf kopen – De juiste kleurstoffen voor airbrushen


 

Als u kunst wilt maken met een airbrushpistool, kunt u niet om de vraag heen welke verf het beste zijn. Naast de basisvraag welke verf geschikt zijn voor een airbrush, zijn er verschillende bekende fabrikanten om uit te kiezen. Wij zullen u vertellen welke airbruverf het beste zijn, of u ze individueel moet kopen of liever een airbruverfset en welke airbru verf geschikt zijn voor modelbouw.

 

 

 

 

Welke verf zijn geschikt voor een airbrush?

De keuze van de juiste verf is cruciaal voor elke kunstenaar, omdat deze verf een aanzienlijke invloed hebben op het uiteindelijke kunstobject. Voor de airbrushtechniek zijn normale verf meestal niet geschikt omdat ze te veel pigment bevatten. Daarom moet er gekozen worden voor sterk gepigmenteerde verf.

In het algemeen kunnen alle verf die als airbrush gemarkeerd zijn, gebruikt worden voor airbrushpistolen. Daarnaast zijn er airbruverf met acryl voor elk denkbaar doel. Deze zijn vaak geoptimaliseerd voor een speciale kunstvorm of een bepaalde ondergrond:

 • Sommige fabrikanten hechten belang aan goede kleefeigenschappen, vooral op het gebied van custom painting.
 • De in de modelbouw gebruikte airbrushverf moet naast optimale hechtingseigenschappen over het algemeen ook een hoge glans hebben en gemakkelijk te verwerken zijn. Dit is vooral belangrijk op het gebied van het tafelblad, omdat hier de kleinste details moeten worden uitgewerkt. Een uitzondering hierop vormen de airbruverf voor de modelbouw in de militaire sector, want hier moeten de verf bijzonder mat zijn.
 • Voedselveilige airbruverf zijn bijzonder geschikt voor het ontwerpen van taarten en gebak en zijn al jaren zeer populair.
 • Voor het schilderen van het lichaam zijn dermatologisch geteste airbruverf en dus hun hoge compatibiliteit onmisbaar.
 • Ook het nagelontwerp met behulp van airbrushes şehir al enkele jaren een boom. Hier maakt de kunstenaar gebruik van wateroplosbare acrylverf, die ruim van tevoren geschud moet worden om de pigmenten optimaal te mengen. Men onderscheidt transparante en ondoorzichtige, dus dekkende, nagelkunstverf, waarbij transparante verf een grondverf nodig hebben.

airbrush paint

 

Naast de speciale onderverdelingen zijn er twee verschillende kleurbasissen:

 • Airbrushverven op waterbasis zijn in principe acrylverven op basis van een met water verdund acrylbindmiddel en kunststof- of acrylaatharsdispersie. Ze bevatten ook anorganische of organische pigmenten of effectpigmenten. Na het aanbrengen van de verf verdampt het ingesloten water, zodat de verflaag droogt. Voor het reinigen van het airbrushpistool kunnen zowel water als speciale reinigingsmiddelen van dezelfde verffabrikant worden gebruikt.
 • Oplosmiddelhoudende airbrushverven zijn verven die werken met behulp van een oplosmiddel. Als u dergelijke verven gebruikt, moet u uw airbrush na gebruik reinigen met aceton of nitroverdunner, omdat dit ook oplosmiddelhoudende verven zijn.

Overigens zijn airbrushverven meestal in pipetten verkrijgbaar, zodat u ze optimaal kunt doseren. Als u niet zeker bent, kunt u ook geschikte airbrushverfsets kopen. Als u nieuw bent in het airbrushen, bevatten de airbrushshshandsets vaak al verf.

 

 

Airbrushverven kopen

Als u airbrushverven wilt kopen, moet u de nadruk leggen op kwaliteit. Er is nauwelijks iets vervelender dan veel werk in een kunstproject te stoppen dat dan faalt omdat je inferieure verf hebt gebruikt. U kunt ook zelf airbrushverf maken of mengen. We zullen u later uitleggen waar u op moet letten.

Welke airbrushverf het meest geschikt is en welke fabrikanten van airbrushverf het meest gebruikt worden, leert u in dit hoofdstuk.

 

 

Aanbeveling: SchminckeAero Color Professional

De airbrush verfset Color Professional van Schmincke Aero bevat negen flessen van elk 28 ml en een reinigingsmiddel. De flessen zijn praktische pipetflessen, die de gebruiker een eenvoudige bediening mogelijk maken. Als kleinigheidje is er een mooi potlood beschikbaar.

Schmincke AERO COLOR Professional
 • De airbrushkleuren van Schmincke zijn bewezen voor het mengen met hars
 • De Schmincke Aero Color airbrush kleuren zijn zeer gepigmenteerd, zeer briljant en lichtecht

Uitzicht op Amazon

De voordelen van de set liggen voor de hand:

 • De verf is gemakkelijk te doseren
 • Hoge kleurbriljantie en optimale spuitresultaten
 • De verf hebben een hoge opaciteit

Er zijn echter ook nadelen:

 • De kwaliteit van het product is goed, maar de prijs is hoog.
 • De verf klonteren na relatief korte tijd, dus je moet snel werken; dit maakt deze verf niet noodzakelijkerwijs geschikt voor beginners.

 

 

Prijsprestatietip: Vallejo Airbrush basisverfset

Als u op zoek bent naar echt krachtige en toch betaalbare airbrushverven, moet u de Vallejo Airbrush Basic Color Set eens bekijken. Het bestaat uit acht flessen van elk 17 ml. De verven worden niet als schadelijk voor de gezondheid beschouwd omdat ze op waterbasis zijn. Ze zijn perfect voor een kennismaking met airbrushen, want hun prijs-prestatieverhouding is onverslaanbaar.

Acrylicos Vallejo Veelkleurig
 • Model Air zijn speciaal ontwikkelde acrylverven voor de airbrushtechniek
 • Inhoud per flacon: 17ml, uitstekende weerstand, hardheid en opaciteit
 • De kleuren bevatten een nieuw type acrylhars, uitstekende weerstand, hardheid en dekkracht.

Uitzicht op Amazon

 • We hebben de gunstige prijs al genoemd
 • Deze verf zijn perfect geschikt voor modelbouw
 • Ze worden beschouwd als niet-toxisch
 • De dosering is eenvoudig
 • De opaciteit is hoog
 • Toepasbaar op veel verschillende oppervlakken

Helaas hebben deze verf ook een nadeel:

 • Het spuitpatroon kan soms wat variëren met de Custom; de verf zijn meer geschikt voor modelbouw.

 

 

Gids voor het aanbrengen van airbruverf

Beginners kunnen terugdeinzen voor het gebruik van een airbrush omdat ze denken dat het erg ingewikkeld is om mee te werken. In principe klopt dit niet – het enige wat je nodig hebt is een beetje oefening en de juiste basiskennis. Hier helpen we u natuurlijk graag en vertellen we u wat u moet weten over de verwerking van airbruverf.

 

Airbrush Verdunde verf / Media

Zelfs als een verf als airbrush is gemarkeerd, moet deze nog steeds een beetje worden verdund, zodat u deze optimaal kunt spuiten. Verdunning biedt u vele voordelen:

 • Er ontstaan minder spatten tijdens het werk, waardoor uw werk minder gebreken vertoont; bovendien is veel vervelend schoonmaken van de omgeving niet meer nodig.
 • U kunt meer gedetailleerde kunstwerken maken omdat u minder druk hoeft uit te oefenen bij het hanteren van het pistool en dichter bij uw kunstwerk kunt werken.
 • De gebruikte kleur is niet zo korrelig
 • Fouten zijn gemakkelijker te corrigeren of komen helemaal niet voor.
 • De viscositeit van uw inkt wordt verminderd, zodat de vloei-eigenschappen worden verbeterd

Er moet echter worden opgemerkt dat de verdunning het pigmentgehalte van de inkt vermindert. Dit vermindert ook de helderheid van de inkt.

Media waarmee u de verf kunt verdunnen zijn ofwel gedestilleerd water of geschikte vloeibare media. Gedestilleerd water is echter slechts aan te raden in zeer kleine hoeveelheden en mag alleen worden gebruikt in noodsituaties, bijvoorbeeld als u zelf wilt schilderen maar op het laatste moment merkt dat u een hoogwaardig vloeibaar medium mist. Gedestilleerd water is geen bindmiddel en kan bij hoge doses het verfdoek openbreken. Meer geschikt is zeker een goed commercieel medium.

Dit is niets meer dan een bindmiddel zonder pigmenten. Meestal heb je er niet veel van nodig, omdat zulke vloeibare media nogal dun gezaaid zijn. Het is belangrijk dat u een geschikt medium gebruikt, omdat er ook media beschikbaar zijn die de verf verdikken in plaats van verdunnen. Er moet ook rekening worden gehouden met de kwaliteit van het vloeibare medium en de invloed ervan op de droogtijd. Het is beter om een hooggeprijsd maar kwalitatief hoogwaardig product te gebruiken. Het zou heel erg jammer zijn als je urenlang zorgvuldig werk in een kunstwerk stopt om vervolgens te ontdekken dat er gebreken in zitten door het verkeerde vloeibare medium.

Ook mag de verdunner geen alcohol als basis bevatten. Hierdoor kan de airbrushverf te snel drogen, waardoor de spuitmond van het pistool relatief snel verstopt raakt.

Overigens is normale acrylverf voorwaardelijk geschikt om met een airbrush te spuiten, als je het goed verdunt. U moet er echter wel voor zorgen dat u sterk gepigmenteerde acrylverf gebruikt, anders kan het mondstuk van uw luchtpenseelpistool geblokkeerd raken.

 

Airbrush Mengen van verf

airbruverf worden gemengd om kleurgradaties en overgangen te creëren. Je moet heel voorzichtig te werk gaan, want meestal is een extreem kleine hoeveelheid al genoeg om een duidelijk verschil te maken. Het is beter om langzaam de juiste kleur te benaderen. Dit is vooral belangrijk als je hellingen wilt creëren en de overgangen tussen de verschillende tinten zeer subtiel wilt houden.

Dit kunt u doen door bijvoorbeeld de verf in het verfbakje van uw pistool te roeren. Als u niet zeker bent van de kleurschakering, meng de verf dan in een beker en spuit een proefrun op een stuk papier voordat u aan uw echte kunstobject gaat werken.

Als u wilt wisselen tussen verschillende verf, moet u altijd uw airbrushpistool schoonmaken, zodat de verse verf zich niet vermengt met de resten van de verf die u eerder hebt gebruikt.

Om verf met een medium te mengen, gebruik je ook een pipet. Meng zowel medium als verf tot de juiste consistentie is bereikt. Dit is te herkennen aan het feit dat wanneer de verf in het transparante potje vloeit, er geen druppeltjes achterblijven, maar een transparant vlekje verf.

airbrush verf kopen

 

Kies de geschikte maat van het mondstuk

Wat de geschikte nozzle-grootte is, kan in het algemeen niet worden beantwoord. Dit is afhankelijk van het type van uw project. In het algemeen kunt u onderscheid maken tussen fijne, medium en dikke nozzles, waarbij fijne nozzles worden gebruikt voor zeer filigrane details en grote nozzles voor vlakke elementen. De exacte maten en aanduidingen zijn als volgt:

 • Fijn: XF of F; 0,8 – 25 mm
 • Medium: IL of M; 1,5 – 38 mm
 • Dikte: HD of L; 3,2 – 50 mm

 

Schone airbrush na gebruik

Als u klaar bent met werken, moet u uw airbrush reinigen, anders verstopt het mondstuk. Maar je moet ook de eerder gebruikte verf verwijderen elke keer als je de kleur verandert, anders riskeer je ongewenste vermenging. Schoonmaken maakt deel uit van het werken met het airbrushpistool en moet geritualiseerd worden zodat je het niet vergeet. Zo verhoogt u de levensduur van uw gereedschap.

Eerst wordt de resterende verf uit de container gegoten. Vervolgens gebruikt u een geschikte airbrushreiniger en wattenstaafjes om de verfresten te verwijderen. Herhaal deze stap totdat het wattenstaafje niet meer verkleurt. De reiniger mag overigens geen ammoniak bevatten, anders bestaat het risico dat de sproeier van uw pistool op den duur beschadigd raakt.

Giet nu nog wat van de reiniger in de container en spuit met de airbrush alsof je ermee werkt. Als het alleen heldere reinigingsvloeistof spuit, is uw pistool schoon. Nu kunt u de resterende reiniger uit de container halen en drogen. Bovendien moet u het pistool blijven bedienen totdat er geen vloeistof meer wordt gespoten.

 

 

Opmerkingen over de toepassing van verfhoudende airbrushverven

Als u met airbrushverf wilt werken, moet u op uw veiligheid letten. Er zijn een aantal dingen om te overwegen.

Airbrushing produceert twee potentieel schadelijke stoffen, namelijk deeltjes, zogenaamde aërosolen, en gassen. Deze laatste zitten vooral in verven op basis van verf. Het lastige is dat ze onzichtbaar zijn. Sommige mensen geloven daarom dat ze geen ademhalingsmasker nodig hebben – hoewel dit wel verplicht zou moeten zijn.

Welk soort beademingsapparaat bij het airbrushen gedragen moet worden, hangt af van de gebruikte verven en hulpmaterialen zoals het vloeibare medium en andere additieven. Als u op veilig wilt zijn, gebruik dan een FFP3 beademingsapparaat, want dat beschermt u in principe tegen alle schadelijke stoffen. Zorg ervoor dat de lekkage zo klein mogelijk is. Dit betekent dat het masker zo strak mogelijk moet passen.

De anorganische pigmenten in airbruverf worden niet door het lichaam afgebroken en hopen zich dus op in de loop van de tijd. Daarom moet een ademmasker en een veiligheidsbril worden gedragen. Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het werk en gebruik bij voorkeur handschoenen. Maar zorg ervoor dat deze dun zijn en u niet belemmeren in uw project, omdat u natuurlijk een goede portie “gevoel” nodig heeft bij het airbrushen om de druk te regelen.

airbrush verfset

 

 

Veelgestelde vragen en antwoorden

 

Wat zijn bekende fabrikanten van airbrushverven

Bekende en gerenommeerde fabrikanten van airbrushverf zijn de volgende:

 • Schmincke: Schmincke biedt de kunstenaar alles wat hij nodig heeft voor het airbrushen. Inmiddels zijn er enkele tientallen verf en tinten op de markt verkrijgbaar. Schmincke biedt zowel natuurlijke verf als verf met effecten. Verder zijn er veel verschillende hulpmiddelen beschikbaar, zoals primer, textielmedium, afwerklak en airbrushreiniger.
 • Vallejo: Het bedrijf Vallejo biedt de gebruiker een breed scala aan verf voor bijna elk gebied. Zo komen zowel de modelbouwers aan hun trekken als de doe-het-zelvers die met verschillende materialen zoals metaal en plastic werken.
 • Liquitex: Liquitex is ook een bekend bedrijf als het gaat om de distributie van airbruverf. Liquitex biedt niet alleen dat laatste, maar in principe ook alles wat het hart van een kunstenaar verlangt.

 

Welke verf te gebruiken voor de airbrush?

In principe zijn alle inkten geschikt die hoog genoeg gepigmenteerd zijn en niet te snel drogen. Acrylverven die speciaal zijn ontwikkeld voor de airbrushtechniek zijn het meest geschikt. Deze hebben zeer fijne pigmenten en drogen in een redelijke tijd zodat de sproeier niet verstopt raakt.

Of uw verf nu gelakt of op waterbasis moet zijn, u moet zelf beslissen op basis van uw geplande project. Als je in de modelbouw zit, heb je andere verf nodig dan als je een gepassioneerde taartenmaker bent.

Bovendien zijn veel dingen een kwestie van smaak – terwijl sommige mensen de voorkeur geven aan de verf van Schmincke, geven anderen de voorkeur aan die van Liquitex of Vallejo. Als beginner moet je misschien verschillende fabrikanten proberen totdat je de fabrikant vindt die het beste bij je past.

Airbrushverven zijn daarom enigszins bijzonder als je de eisen nader bekijkt. Welke daarvan precies geschikt zijn voor uw doeleinden hangt af van uw project. We hopen dat we u een klein overzicht kunnen geven in onze Airbrush verfgids.

 Source link

Bunları da sevebilirsiniz