Airbrush Pistool kopen – Gids over de juiste Airbrush


 

De markt voor airbrushgereedschappen groeit gestaag naarmate de kunst van het airbrushen steeds populairder wordt. Het is geen wonder dat vooral beginners niet weten welk luchtpenseelpistool het beste is en wat ze moeten zoeken als ze een luchtpenseelpistool kopen. Wij geven u nuttige tips en leggen uit hoe u een goed airbrush pistool kunt herkennen en welk model geschikt is voor beginners – in onze airbrush pistooltest.

 

 

 

Hoe werkt een airbrush pistool?

Voor het functioneren van airbrushpistolen maakt men gebruik van de wetten van de vloeistofmechanica. Het zou buiten het bestek van dit artikel vallen om in te gaan op de volledige vloeistofmechanica van luchtpenseelpistolen; kennis hiervan is ook niet nodig om te begrijpen hoe een luchtpenseelpistool werkt. We proberen ons daarom te beperken tot de basis.

De lucht die door het pistool wordt geforceerd, zuigt de verf in de container aan, zodat deze op het verfoppervlak kan worden gespoten. Als alternatief wordt de verf door de zwaartekracht in het pistool gevoerd.

De veronderstelling dat de verf door de perslucht naar buiten wordt gedrukt is verkeerd. In principe draagt de lucht die langs het mondstuk wordt geperst de verf bij zich. De snelheid waarmee dit gebeurt is afhankelijk van de druk op de hendel van het pistool – en van de druk die op de gebruikte compressor is ingesteld.

 

 

Welk airbrush pistool heb ik nodig?

Allereerst moet worden vermeld dat elke kunstenaar die nog geen ervaring heeft opgedaan met de airbrush een beginner is. Dit betekent dat het niet uitmaakt of je een gerenommeerde kunstenaar bent die met penselen gigantische kunstwerken op doek vastlegt – als je nog nooit een airbrush hebt gebruikt, zul je zeker moeten wennen aan de omgang met een airbrush. Dus wat betekent dit voor het pistool dat je wilt kopen?

Voordat u een extreem duur premium airbrush pistool koopt, moet u eerst testen of u een airbrush aankan en of u geniet van het airbrushen. Daarom kan je best eerst in het middensegment van de prijzen terechtkomen. Het pistool moet solide zijn en gemakkelijk te gebruiken, maar het hoeft niet direct het hoogwaardige product te zijn.

Een belangrijke invloed op de beslissing om een airbrush pistool te kopen is het doel waarvoor het gebruikt moet worden. Natuurlijk zijn er ook nog andere producten beschikbaar die geschikt zijn voor elke toepassing. Als u echter een bepaalde kunstvorm wilt beoefenen, kunt u ook een speciaal gemaakt pistool aanschaffen. Daarnaast rijst de vraag welk systeem u wilt gebruiken voor uw airbrush. In de volgende hoofdstukken bieden wij u antwoorden op al uw vragen in dit verband.

 

airbrush pistool

 

 

 

Welke airbrush pistoolsystemen beschikbaar zijn?

 

Diverse bekersystemen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen stromings- en afzuigsystemen. Terwijl het stromingssysteem alleen door de zwaartekracht werkt, zuigt het systeem de verf aan via de luchtaanzuiging – vandaar de betreffende naam. Beide varianten hebben hun voor- en nadelen. Zo kan een vloeisysteem slechts kleine hoeveelheden verf opnemen, terwijl het afzuigsysteem ook geschikt is voor grote hoeveelheden verf. Een goed airbrush pistool met een vloeisysteem neemt tot 3 ml verf op. Het is daarom minder geschikt voor het spuiten van grote kunstwerken. Een airbrush pistool met afzuigsysteem kan daarentegen worden uitgerust met een grotere verfcontainer en is daardoor in staat om grote formaten te spuiten. Hun capaciteit is meestal minstens 100 ml.

Als u vaak met de airbrush wilt werken en stap voor stap professioneler wilt worden, zult u nauwelijks kunnen voorkomen dat u beide systemen bezit, omdat u zeker grotere oppervlakken en kleine details zult besproeien.

 

Enkele handeling

Het Single Action System betekent niets meer dan dat zowel de inkttoevoer als de luchtstroom met één knop worden geregeld. Meer precies, de verftoevoer is vooraf ingesteld en u voegt gewoon de luchtstroom toe.

Dit luchtpenseelpistoolsysteem is beginnersvriendelijk, maar werkt niet met zo veel precisie als het Double Action pistool. Het hangt allemaal af van hoe ver je wilt gaan met je airbrushkunst. Als u slechts af en toe een kunstwerk wilt spuiten en u wilt geen hoge precisie hebben, dan kunt u kiezen voor een Single Action. Echter, als u wilt klimmen in de airbrush Olympus, moet uw keuze een dubbele actie airbrush pistool vanaf het begin.

 

Dubbele werking

De Double Action wordt gekenmerkt door een verschillende regeling van de inkttoevoer en de luchtstroom, d.w.z. dat er niets vooraf is ingesteld. Het pistool is niet alleen uitgebreider, het biedt de gebruiker ook meer mogelijkheden. Omdat het drukventiel en de naald anders kunnen worden bediend, kunt u fijnere details uitwerken. Natuurlijk is er meer oefening nodig om een Double Action pistool veilig te gebruiken – maar het is de moeite waard!

 

airbrush pistool in elkaar zetten

 

 

 

Kontrol van het luchtpenseelpistool

In onze airbrush pistooltest hebben we verschillende modellen onder de loep genomen en presenteren we u onze testwinnaars in het volgende.

 

Aanbeveling: Harder & Steenbeck Ultra Twee in Een Dubbele Actie

De Harder & Steenbeck Ultra Two in One airbrush gun werkt volgens het principe van de dubbele werking. Het heeft een hoogwaardige afwerking en is een lust voor het oog. Het biedt de kunstenaar ook veel voordelen en heeft slechts enkele nadelen:

Voordelen

 

 • Voor de hoogwaardige verwerking is het airbrush pistool sensationeel in prijs.
 • Het wordt geleverd met twee verschillende spuitmonden en bekers, zodat u gebieden met verschillende afmetingen kunt besproeien.
 • Zelfs verfflessen kunnen direct op het pistool worden geschroefd.
 • De spuitpistolen bieden een bijzonder hoog niveau van perfectie, zodat de fijnste details kunnen worden uitgewerkt.
 • Geschikt voor beginners, maar ook voor professionals
 • Als de inktflessen direct worden vastgeschroefd, is reiniging na elke kleurverandering niet nodig.

Nadelen

 

 • Speciaal geschikt voor Elita inktflessen; daarom bent u aan dit bedrijf gebonden als u de reiniging na de kleurverandering wilt vermijden.
 • Er kan af en toe sprake zijn van verfreflux
 • Het pistoolmondstuk heeft de neiging te verstoppen in individuele gevallen, zodat een uitgebreide reiniging noodzakelijk is.

 

Onze conclusie: De Harder & Steenbeck Ultra Two in One levert wat het belooft. Hoewel er in individuele gevallen sprake kan zijn van terugstroming van verf en dus van verstopping van de sproeiers, is dit zelden het geval. In het algemeen is dit model het perfecte airbrush pistool voor de beginner, maar ook voor gevorderde gebruikers.

 

 

 

Prijsprestatietip: GANZTON SP 180K

Onze airbrush pistool aanbeveling nummer twee en onze absolute prijs-prestatietip tegelijkertijd is de GANZTON SP 180K. Het is een set bestaande uit een airbrush pistool, een sproeiersleutel, diverse sproeiers en sproeiernaalden en een snelle verbinding en andere losse onderdelen. Dit betekent dat de set alles bevat wat je nodig hebt om te beginnen met airbrushen – het enige wat ontbreekt is de compressor.

Voordelen

 

 • Een Double Action Trigger biedt optimale controle over de luchtstroom en het verfvolume
 • Spuitdoppen van verschillende afmetingen worden in dezelfde levering geleverd, zodat verschillende toepassingen mogelijk zijn.
 • Het airbrush pistool is geschikt voor vrijwel alle toepassingen, zoals taartdecoratie, spijkerkunst, modelbouw, enz.
 • Kan volledig worden gedemonteerd voor een optimale reiniging

 

Nadelen

 

 • Er zijn geen instructies in het Engels inbegrepen, wat de montage en ingebruikname moeilijk kan maken voor beginners.
 • De verwerking kan een beetje onrein zijn met sommige stukken

 

Onze conclusie: De GANZTON SP 180K Airbrush Gun is het beste airbrush pistool voor beginners. Voor de eisen van een professionele airbrusher is het eerder ongeschikt, omdat het soms een beetje onrein wordt verwerkt. De enige tekortkoming voor beginners is de handleiding, die niet in het Duits wordt geleverd; er is behoefte aan verbetering. Echter, als u wilt proberen om te spuiten en solide Engels te spreken, is er niets zoals deze airbrush gun set, want je zult nauwelijks een gelijkwaardig product vinden voor de prijs.

 

 

 

Voor gevorderde en veeleisende studenten: Harder & Steenbeck InfinityCRplus

De Harder & Steenbeck Infinitiy CRplus is geen airbrush pistool voor beginners en niet voor niets. Natuurlijk heeft het zijn prijs – dus als u eerst een voorproefje van het airbrushen wilt krijgen, moet u een goedkoper alternatief kiezen. De prijs van de Infinity CR Plus is absoluut gerechtvaardigd om de volgende redenen:

 • Het luchtpenseelpistool is drievoudig gecoat
 • Het heeft een Quick Fix inktvolume regeling
 • Geschikt voor iedereen die gevoelig is voor nikkel en nikkelverbindingen
 • Optimale bescherming tegen lucht en dus ongewenste verf die uit alle aansluitingen en kleppen ontsnapt
 • Oplosmiddelbestendig en dus perfect geschikt voor bijzonder sterk gepigmenteerde inkten
 • Uiterst gedetailleerd werk is mogelijk
 • Zeer hoogwaardige verwerking

 

Onze conclusie: Naar onze mening heeft de Harder & Steenbeck Infinity CRplus slechts één nadeel en dat is de hoge prijs. Dit is echter absoluut gerechtvaardigd door de hoge kwaliteit van de afwerking en het brede scala aan toepassingen van dit airbrush pistool en wordt daarom niet als een echt nadeel beschouwd. De CRplus zou sowieso niet als instapmodel moeten worden vermeld, maar is eerder een airbrush pistool voor professionals en spuiters met ambities. Dus als je je verder wilt ontwikkelen, ben je natuurlijk welkom om wat meer te investeren.

 

 

 

Deze factoren zijn belangrijk bij de aankoop van een airbrush pistool

Een solide airbrush pistool moet verschillende kenmerken hebben die belangrijk zijn voor de kunstenaar. We hebben al een enkel- en dubbelwerkend systeem en een zuig- en stromingssysteem geïntroduceerd. Maar ook andere parameters zijn belangrijk:

 • Het pistool moet compatibel zijn met vele sproeimachines.
 • Het moet ook mogelijk zijn om verven van verschillende fabrikanten met het pistool te spuiten.
 • Het moet gemaakt zijn van hoogwaardige materialen die bestand zijn tegen oplosmiddelen en reinigingsmiddelen.
 • Het luchtpenseelpistool moet gemakkelijk uit elkaar te halen en schoon te maken zijn.
 • Alle onderdelen moeten apart verkrijgbaar zijn, zodat u ze kunt vervangen als ze beschadigd zijn.
 • Hoe banaal het ook klinkt, het pistool moet het licht niet te veel weerkaatsen – vooral verchroomde modellen storen de kunstenaar soms als er fel licht op valt, dus je kunt beter een airbrush in gedempte kleuren gebruiken.
 • Het luchtaansluitstuk moet niet te lang zijn, omdat het gewicht ervan ook na lange werktijden onaangenaam merkbaar wordt.

Voordat u een airbrush pistool koopt, moet u het controleren op al deze kenmerken.

airbrushpistool

 

De pistolen sproeiers

Het pistool moet compatibel zijn met vele spuitmonden. Dit is vooral belangrijk als je een veelzijdig persoon bent die zich wil inzetten voor verschillende projecten. Een grote sproeier is meer geschikt voor het besproeien van grote oppervlakken, terwijl kleine sproeiers worden gebruikt voor details en fijne lijnen. Omgekeerd betekent dit ook dat kleine nozzles moeten worden gebruikt met sterk gepigmenteerde verven, omdat te laag gepigmenteerde verven de nozzle snel kunnen verstoppen.

 

Het pistoolmateriaal

De meeste airbrushpistolen zijn gemaakt van verschillende materialen. Meestal zijn de naalden gemaakt van roestvrij staal, het pistool zelf van koper en diverse legeringen. Sommige zijn met teflon gecoat en daardoor bijzonder robuust tegen chemische milieu-invloeden.

De afdichtingen zijn ofwel van teflon ofwel van rubber. Voorzichtigheid is geboden bij het reinigen, want de rubberen afdichtingen zijn niet bijzonder bestand tegen agressieve reinigingsmiddelen!

 

Gewicht en slang

Het gewicht van het airbrush pistool moet zo laag mogelijk zijn, zodat u er lang mee kunt werken zonder tekenen van vermoeidheid te vertonen. Het gewicht is echter niet alleen afhankelijk van het airbrush pistool zelf, maar ook van de hoeveelheid verf die wordt gebruikt – en dit is weer afhankelijk van het type project, de grootte van het te spuiten gebied en dus de grootte en het niveau van de verfcontainer. Toch is het in geval van twijfel beter om te kiezen voor een airbrush pistool met een laag gewicht.

De slang moet lang genoeg worden gekozen om ook op grotere afstand van de compressor comfortabel te kunnen werken. Toch moet het licht zijn, want je zult ook zijn gewicht in de loop van de tijd voelen.

 

De prijs

De prijs van een airbrush pistool hangt af van vele factoren, zoals uitrusting, materiaal en vakmanschap. Het prijssegment varieert zo sterk dat we nauwelijks een aanbeveling kunnen doen.

Hoeveel je wilt uitgeven aan een airbrush pistool is natuurlijk in de eerste plaats aan jou. U moet deze beslissing in de eerste plaats nemen op basis van uw vaardigheden, maar ook op basis van uw ambities. Als u een voorproefje wilt nemen van de wereld van het airbrushen, kies dan voor een pistool met een lagere prijs, maar zorg er wel voor dat het vakmanschap solide is. Misschien wilt u ook eens bij een vriend thuis een airbrush proberen voordat u een pistool of airbrush set koopt.

Wij adviseren een airbrush pistool in het middensegment van de prijsklasse. Modellen die te goedkoop zijn, kunnen slecht gemaakt zijn, waardoor ze geen goed spuitpatroon produceren. Met zo’n airbrush zul je snel je moed verliezen. Een te duur model loont echter vaak niet voor de beginner. Kies daarom voor een solide, medium geprijsd spuitpistool.

 

airbrush service almere

 

 

 

Schoon airbrush pistool

Het schoonmaken van een airbrush pistool is niet zo ingewikkeld als je zou denken. Het is echter een stap die niet alleen nodig is na gebruik van de airbrush, maar meestal ook na elke kleurverandering.

Wij geven u hier een stap-voor-stap handleiding, waarmee niets mis kan gaan. De volgende materialen zijn nodig:

 • airbrushreiniger
 • Kleine borstels, bij voorkeur speciale airbrushreinigingsborstels
 • Zakdoeken

 

Nu kunt u beginnen:

 • Eerst laat je helder water door je pistool lopen en druk je het meerdere keren in om het water eruit te spuiten.
 • Gebruik de zakdoek om de eerste verfsporen te verwijderen.
 • Herhaal dezelfde stap met Airbrush Cleaner
 • Gebruik het penseel om hardnekkige verf te verwijderen, maar wees voorzichtig met de naald om te voorkomen dat deze buigt.
 • Demonteer dan uw luchtpenseelpistool door eerst het mondstuk en daarna de naald te verwijderen.
 • Verzamel alle onderdelen in een kleine kom, zodat er niets verloren gaat.
 • Reinig de onderdelen eerst zorgvuldig met helder water en een zakdoek om de eerste verfsporen te verwijderen, en herhaal vervolgens stap twee met de reiniger.
 • Nu kunt u alle onderdelen zorgvuldig drogen en weer in elkaar zetten

Het is belangrijk om geen agressieve reinigingsmiddelen te gebruiken bij het reinigen van onderdelen met rubberen afdichtingen. Deze kunnen het rubber poreus maken en het luchtpenseelpistool beschadigen.

airbrush almere

 

 

 

Veelgestelde vragen en antwoorden

 

Hoe corrigeer je fouten in het sproeipatroon?

Fouten in het spuitpatroon zijn niet altijd gerelateerd aan uw knowhow, maar soms ook aan een defecte airbrush pistool. Als een fijne lijn ongelijkmatig of wiebelig wordt, is dit vaak te wijten aan een beschadigde naald. Aantrekkelijke verfspatten kunnen verband houden met een drukdaling of met een slechte reiniging van het airbrush pistool. In dergelijke gevallen moet u het pistool uit elkaar halen, het grondig reinigen en de spuitmond en de naald controleren. Alle aansluitingen en compressorinstellingen moeten ook worden gecontroleerd.

 

Welk airbrush pistool voor grote oppervlakken en schilderwerk

Voor grote oppervlakken wordt een airbrush die compatibel is met een grote verfcontainer aanbevolen. Een grote sproeier is natuurlijk verplicht voor dergelijke oppervlakken. Wij adviseren een airbrush pistool met afzuigsysteem.

 

Welk luchtpenseelpistool voor modelbouw?

Bij het maken van modellen is het belangrijk om fijne details en tinten te kunnen uitwerken. Daarom moet u kiezen voor een goed verwerkt airbrush pistool met kleine nozzles.

wat is een goede airbrush pistool

 

Welk airbrushpistool voor luchtpenseeltatoeages of spijkerontwerp

Ook bij nageldesign en airbrush-tatoeages moet met veel details worden gewerkt. Een luchtpenseelpistool voor tatoeages zou echter veelzijdiger moeten zijn dan een die uitsluitend wordt gebruikt voor nagelontwerp. Tatoeages kunnen ook uitgebreider zijn; de nagelkunst moet echter altijd filigraan gespoten worden.

Voor beide toepassingen kan een airbrush pistool met stromingssysteem worden gebruikt. De kleuren moeten zeer gepigmenteerd zijn, zodat er zeer fijne sproeiers kunnen worden gebruikt. Let op een eenvoudige bediening en een zo laag mogelijk gewicht, zodat u niet gaat schudden bij het uitwerken van de details.

 

We kunnen daarom geen precieze aanbeveling geven voor een airbrush pistool. Welke u kiest hangt af van vele factoren. We hopen echter dat we u kunnen helpen in uw besluitvormingsproces.Source link

Bunları da sevebilirsiniz