Airbrush Gids – Instructies voor beginners om te airbrushen


 

Veel kunstenaars proberen het graag zelf en komen vroeg of laat in aanraking met het onderwerp airbrushen. Maar wat is airbrushen precies? Wij laten u zien hoe u airbrushkunst kunt leren, welke airbrushtechnieken er zijn en waar u op moet letten bij het kopen van airbrush-accessoires.

 

 

 

? Wat is Airbrush?

De Air Brush werd oorspronkelijk gebruikt in de autospuiterij om bijzonder gelijkmatige en schitterende kleuren te creëren. Inmiddels maken steeds meer kunstenaars gebruik van de airbrushtechniek, omdat deze veel mogelijkheden biedt om je creativiteit de vrije loop te laten en niet moeilijk te leren is. Alles wat je nodig hebt is de juiste accessoires, een vaste hand en geduld.

Maar wat betekent airbrush precies?

Bij het airbrushen wordt verf op een ondergrond gespoten met een spuitpistool, ook wel airbrushpistool genoemd. De benodigde luchtstroom wordt gegenereerd door een airbrushcompressor. Voor het pistool zijn verschillende spuitmaten beschikbaar, zodat alles wat u zich kunt voorstellen met verf kan worden behandeld, van kleine details tot mooie kleurverlopen tot grote oppervlakken.

Voor de airbrushkunst is alles beschikbaar, van individuele accessoires tot complete sets, waar het hart van de kunstenaar naar verlangt. Qua prijs zijn er grote variaties; op de markt zijn zowel low budget airbrush sets beschikbaar als ronduit luxe airbrushkits.

 

welke verf voor airbrush

 

 

Dit is waarom het airbrushen zo populair is…

Airbrush Art geniet een groeiende populariteit en niet voor niets. Het biedt de kunstenaar veel voordelen:

 • In principe kan het airbrushen op alle oppervlakken en verfoppervlakken worden toegepast, of het nu gaat om textiel, carrosserieën, doeken, huid, vingernagels of zelfs taarten
 • De kleur kan traploos worden gedoseerd, zodat van minimale details tot indrukwekkende kleurovergangen alles op het schilderijoppervlak kan worden vastgelegd wat je verbeelding kan creëren
 • De grootte van de sproeier is variabel, zodat u ter plaatse kunt spuiten of zelfs grote oppervlakken snel kunt opvullen
 • Er zijn bijna geen grenzen aan de toepassingsgebieden en de verscheidenheid aan gebruikte kleuren; hobbybakkers en fooddesigners, maar ook carrosseriebouwers, nagelontwerpers en canvaskunstenaars profiteren van de airbrush-techniek
 • De meeste kleuren zijn geschikt voor het airbrushen als ze voldoende gepigmenteerd zijn
 • De kleuren zijn compatibel met verdunners, zodat u uw eigen kleurcreaties kunt mengen

 

 

U kunt de airbrush voor deze doeleinden gebruiken

Zoals kort vermeld in het vorige hoofdstuk is de luchtborsteltechniek geschikt voor bijna alle denkbare toepassingen. Deze maken het airbrushen ongelooflijk veelzijdig en veranderlijk.

 • Custompainting is waarschijnlijk een van de bekendste toepassingsgebieden. Airbrushing maakt fotorealistische schilderijen op motorhelmen, auto’s, motoren of andere alledaagse voorwerpen. Hier kan de airbrush ook indrukwekkende kleurverlopen creëren.
 • Veel verschillende soorten lichaamskunst zijn gebaseerd op het principe van Air Brushening. Er zijn dus make-up artiesten die liever met spuitpistolen werken. Ook tatoeagekunstenaars, die afwasbare tatoeages willen spuiten, profiteren van de goede grip en de toepassingsmogelijkheden van een airbrush. Body Painting had al lang een begrip moeten zijn – er zijn hier ongelooflijk indrukwekkende kunstwerken ontstaan. Een andere plaats van toepassing zijn de vingernagels in de nagelkunst: met behulp van kleine nozzles en de vaardige hand van een nagelkunstenaar worden deze unieke schilderijen of bereiken ze een eenvoudige maar toch indrukwekkende kleurbriljantheid. Het hele lichaam kan worden gebruind met een airbrushpistool en een grote straalpijp om een mooie bruine kleur te krijgen.
 • In de sector Keukenkunst worden nu vaak luchtborstelpistolen gebruikt wanneer er taarten of andere gebakjes versierd moeten worden. Veel professionele of zelfs hobbybakkers gebruiken de airbrushkunst om stoom af te blazen.
 • Of het nu gaat om militairen, tafelbladen of andere gebieden – het maken van modellen is praktisch onmogelijk zonder een airbrush. Door te spuiten kunnen ongelooflijk realistische voorstellingen worden gemaakt en kunnen de fijnste details en tinten worden uitgewerkt.
 • Natuurlijk mag de oorspronkelijke plaats van gebruik, namelijk de industriële schilderkunst, niet worden vergeten bij de opsomming.

air brush

 

 

 

De optimale airbrush set voor het begin

Wil je een airbrush kopen? We geven u tips over hoe u de perfecte airbrush set voor beginners kunt vinden. Allereerst zullen we kijken naar de prijs-prestatieverhouding. Meestal is het niet nodig om een dure set te kopen. Een medium geprijsde airbrushkit is het meest geschikt voor de meeste toepassingen. Voor zeer goedkope sets geldt echter de regel: als je goedkoop koopt, koop je twee keer. Vaak is het zo dat de naald bij het eerste gebruik verbuigt of dat de sproeier verstopt raakt.

Daarom is het beter om vast te houden aan hoogwaardige kits met compressor:

 

Fengda FD-186K Airbrush set
 • Dubbelwerkend luchtpenseelspuitpistool met 0,3 mm mondstuk voor diverse airbrushtoepassingen
 • Hoogwaardige olievrije zuigercompressor met 3l luchttank, manometer, luchtdrukregelaar, luchtfilter
 • De compressor is geschikt voor alle airbrushpistolen met 0,2 tot 0,8 mm sproeiers
 • 5 verschillende kleuren inbegrepen

Uitzicht op Amazon

 

Timbertech Airbrush-set met compressor
 • Toepassingsgebied: Luchtpenseelspuitpistool met dubbele werking, compressor en accessoires
 • straalpijp diameter: 0,2 mm, 0,3 mm en 0,5 mm
 • Enkele cilinder zuigercompressor, motortoerental: ca. 1450 tpm
 • Apparatuur: manometer, drukregelaar, luchtfilter

Uitzicht op Amazon

 

Wat moet een goede airbrush set voor beginners bevatten? Allereerst natuurlijk het pistool, de benodigde accessoires zoals de slang en aansluitingen en natuurlijk de airbrushcompressor. Drie tot vier verschillende sproeiers moeten ook standaard zijn, zodat u vanaf het begin verschillende kunstwerken kunt spuiten en op de lange termijn uw vaardigheden kunt verbeteren.

Tip: Een compressor met een ingebouwde waterafscheider wordt aanbevolen. Dit onderdeel met de ietwat vreemde naam zorgt ervoor dat er geen waterdruppels door condensatie door het airbrushpistool naar buiten worden gegooid, omdat deze uw kleuren zouden verdunnen en lelijke vlekken op uw foto zouden achterlaten. Zorg er ook voor dat u een drukmeter hebt die u helpt de druk optimaal te regelen, want dat bespaart u veel moeite. Als u een airbrush wilt kopen, moet u natuurlijk ook aandacht besteden aan het onderhoud van uw gereedschap. Als uw set geen reiniger bevat, moet u zeker investeren in een aparte reinigingsset bestaande uit kleine borstels en een hoogwaardige reiniger. De zorg voor uw gereedschap is het belangrijkste.

 

Die Airbrush Pistool

In het algemeen zijn er twee verschillende kenmerken van airbrushpistolen: Single Action en Double Action. Beide hebben hun voor- en nadelen:

De enkelvoudige actie heeft twee verschillende controles. Met hun hulp kunt u niet alleen de druk en dus de hoeveelheid lucht controleren, maar ook zorgen voor een constante kleurstroom. Als u nog een beginner bent en een airbrush wilt kopen, kunt u dit type pistool gebruiken, omdat het voldoende is voor eenvoudig werk.

De Double Action daarentegen is vooral geschikt voor kunstenaars die zich in de loop van de tijd willen ontwikkelen. Het heeft slechts één knop om zowel de lucht als het verfvolume te regelen. Dit maakt het niet zo eenvoudig te gebruiken als de Single Action, maar biedt de gebruiker meer mogelijkheden voor ontwikkeling.

airbrush pistool

 

airbrushcompressor

De naam compressor betekent in principe niets anders dan “compressor”. Een compressor comprimeert de lucht als het ware, zodat een constante en sterke maar regelbare luchtdruk ontstaat. Simpel gezegd, wanneer de pistoolknop wordt ingedrukt, stroomt de perslucht uit het pistool en duwt de verf in de container mee naar buiten.

Het belangrijkste bij het airbrushen is, naast het kiezen van de juiste kleuren, de constante luchtdruk waarmee de verf wordt gespoten. Daarom kun je bij de aanschaf van een compressor een beetje kieskeurig zijn, want hij moet goed presteren. De druk die u gebruikt bij het airbrushen moet tussen 1,5 en 2,2 bar liggen, anders ontstaan er ongewenste strepen of verfspatten.

airbrush compressor

 

Kleur van het airbrush

Een andere belangrijke factor die het werk met het pistool aanzienlijk beïnvloedt, is natuurlijk de keuze van de juiste kleur. Welke kleur u kiest hangt af van uw project. Als u taarten wilt versieren, moet de gebruikte airbrushverf voedselveilig zijn. Voor de militaire modelbouw moet u kiezen voor matte kleuren; groen en modderige bruine kleuren zijn bijzonder populair. Airbrushverf voor nagelkunst moet sterk gepigmenteerd zijn, zodat hij met een zeer fijn spuitmondje kan worden gespoten.

Afgezien van dergelijke factoren wordt een onderscheid gemaakt tussen verven op basis van verf en verven op waterbasis. De eerste zijn potentieel gevaarlijk voor de gezondheid en mogen daarom alleen met een beademingsapparaat worden gebruikt. Na gebruik heeft u aceton of een geschikt reinigingsmiddel nodig om uw pistool te reinigen. Verven op waterbasis kunnen daarentegen ook met helder water uit de airbrush worden verwijderd. Ze worden niet beschouwd als gevaarlijk voor uw gezondheid, maar u moet toch zorgen voor uw veiligheid bij het werken met deze verven.

De volgende airbrushkleuren zijn onschadelijk en wij kunnen ze aanbevelen:

 

 

Wanneer u een keuze maakt voor een kleur, moet u ook de grootte van de spuitmond in de gaten houden. Verf met grote pigmenten is niet geschikt voor een zeer fijne spuitmond. Het kan snel verstopt raken bij gebruik. Het is daarom de moeite waard om een relatief groot kleurengamma aan te schaffen, evenals het gebruik van hoogwaardige verven. Als een kunstenaar er alles aan doet om een kunstwerk te maken en er vervolgens achter komt dat de kleuren na verloop van tijd hun glans verliezen, dan is dat buitengewoon vervelend.

 

airbrush art

 

 

Nuttige hulpmiddelen

Naast de verven en technische hulpmiddelen zoals compressor en pistool zijn er nog andere nuttige hulpmiddelen voor het airbrushen. Hieronder stellen we u de belangrijkste van hen voor.

 • Ademhalingsapparaat: Denk altijd aan uw veiligheid bij het werken met een airbrush. Een beademingsapparaat is een must, vooral bij het werken met verven op basis van verf. Afhankelijk van het type verf dat u gebruikt, kan het zijn dat u een deeltjes- of gascompatibel ademhalingstoestel nodig hebt met een minimale lekkage.
 • Reiniger: Welke reiniger u na afloop van uw werk gebruikt, hangt af van de kleur die u gebruikt. Wij raden u aan om, indien mogelijk, verf en reinigingsmiddelen van dezelfde fabrikant te gebruiken.
 • Maskeerfolie: Maskeerfolie is een stabiele en toch flexibele folie die aan één kant kleeft en waarmee u bijzonder scherpe hoeken en randen, maar ook diverse andere vormen kunt spuiten.
 • Zuigsysteem: Dit wordt gebruikt om de spuitnevel af te zuigen die tijdens het airbrushen wordt geproduceerd. Een afzuigsysteem voor de airbrush is niet absoluut noodzakelijk, maar wel aangenaam, omdat het – naast het ademhalingstoestel – het gezondheidsrisico bij artistiek werk vermindert.

 

Er zijn ook enkele gebruiksvoorwerpen die niet absoluut noodzakelijk zijn, maar wel praktisch:

 • Diverse kleine glazen bakjes met goed sluitende deksels voor het opbergen van zelfgemengde verf
 • Airbrushpapier is dik papier dat specifiek wordt gebruikt voor het airbrushen
 • Potloden om uw werk te schetsen
 • Snijmes voor het snijden van de maskeerfolie

 

 

 

Leer de handleiding van de airbrush

Airbrushen vereist niet veel voorkennis, alleen oefening, tijd en geduld. Eerst, bereidt u alles voor wat u nodig hebt. Altijd maar weer moeten rondsnuffelen voor accessoires kost je niet alleen kostbare tijd, maar ook zenuwen en concentratie, want je wordt voortdurend uit je stroom getrokken. Als je eenmaal je materiaal hebt voorbereid, kun je al beginnen. Meer instructies over het onderwerp airbrushen vindt u op airbrush-expert.com.

 

Inbedrijfstelling van de airbrushapparatuur

Eerst sluit u het pistool en de compressor aan. Vervolgens sluit u de compressor aan op de stroomvoorziening en vult u de verfbeker van het pistool. Je had de verf al eerder moeten mengen. Het is ook aan te raden om de verf die ontwikkeld is voor het airbrushen een beetje te verdunnen om betere verfresultaten te bereiken. Bovendien moet de spuitmondmaat worden aangepast aan de verf. Laaggepigmenteerde verf moet niet met een fijne spuitmond worden gespoten, anders raakt het snel verstopt.

Nu kunt u al beginnen met het inkleuren van uw geschetste werk. Met de druk naar beneden stelt u de lucht bij het pistool in. Dan wordt er voorzichtig naar achteren getrokken. Op deze manier kunt u de hoeveelheid verf die gebruikt wordt reguleren. Hoe meer je trekt en hoe langer het pistool op één plaats blijft, hoe sterker de gespoten verf zal zijn. Als je klaar bent met één gebied, moet je eerst de verf stoppen en dan de luchtstroom. Anders wordt u bedreigd door lelijke verfspatten op uw kunstobject.

 

De belangrijkste luchtborstelspraytechnieken

In principe kunnen de airbrushtechnieken worden onderverdeeld in drie verschillende categorieën:

Een gelijkmatige lijn wordt met vaste hand aangebracht. Maar een vaste hand bij het airbrushen is niet alles: je moet er ook voor zorgen dat de verfvoorraad niet te hoog is, zodat de lijn niet loopt. Let op de glans: Als de gespoten verf op de foto glanzend is, is deze te nat en moet je de verftoevoer regelen.

Het bereiken van een gelijkmatig oppervlak bij het airbrushen is niet zo eenvoudig als het klinkt. Met enige oefening kan deze uitdaging echter gemakkelijk worden beheerst. Ook hier is een vaste hand nodig om ervoor te zorgen dat het oppervlak niet wordt bevlekt. Je hand mag niet verkrampen. Voordat u grote gebieden vult, kunt u misschien een paar ontspanningsoefeningen doen.

airbrushing

Een truc die goed werkt is het gebruik van serpentines. Spuit de verf gelijkmatig, eerst van linksboven naar rechtsboven en dan naar linksonder. Vul vervolgens de rest van het oppervlak in, ook in serpentijnse lijnen, en zorg ervoor dat de bewegingen vloeiend verlopen.

Kleuraccenten hebben vooral één ding nodig: oefenen. Je moet er zelf achter komen hoe je het licht in je foto wilt creëren. Als je merkt dat je tinten te donker worden – waardoor je foto er snel hard uitziet – verdun je de verf in het verfbakje. Verven op waterbasis kunnen indien nodig met een beetje water worden verdund, terwijl verven op basis van verf een speciaal medium nodig hebben. Gebruik echter nooit te veel water om te verdunnen, want te veel zou de laklaag kunnen breken.

Als u lichte accenten wilt leggen, zijn er drie verschillende mogelijkheden:

 • Breng witte verf aan
 • Spuit niet ondoorzichtig, zodat de witte lakgrond doorschittert
 • Gebruik een kneedrubber en verwijder daarna een beetje verf

 

Airbrush voor beginners – instructies voor uw eerste airbrushfoto

Voordat u aan uw eerste echte werk begint, raden wij u aan om eerst eenvoudige formulieren uit te proberen. Neem een vel stevig printerpapier en spuit dikkere en fijnere lijnen en grotere oppervlakken. Spuit cirkels, vierkanten en driehoeken. Neem de tijd en ontwikkel een solide basisgevoel voor uw airbrushpistool. Experimenteer ook met verschillende afstanden tot het schildersoppervlak. Zie hoe de intensiteit van de verf verandert naarmate je op een bepaald punt langer spuit en denk na over hoe je verschillende tinten verf kunt gebruiken voor je latere werk.

 

Als dat goed werkt, kun je beginnen met je eerste kunstwerk. Volg onze stapsgewijze instructies voor de airbrush:

 • De schets: Het is het beste om eerst een potloodschets te maken of gebruik te maken van geprefabriceerde motieven zoals airbrush sjablonen. Zo heb je al een goed idee hoe het beeld er later uit moet zien. Gebruik een hard potlood en niet te veel druk. Teken vrij losjes van de hand.
 • Maskeerfolie: Om de randen zo precies mogelijk af te spuiten, kunt u gebruik maken van speciale maskeerfolie. Dit wordt op maat gesneden en op bepaalde delen van uw foto geplakt om ze te beschermen tegen de gespoten verf – u << masker>> quasi de foto. Omgekeerd kunt u ook maskeerfolie op het hele beeld aanbrengen en vervolgens bepaalde gebieden uitsnijden. Lijm de maskeerfolie eerst op en snijd deze vervolgens met een scherp mes, bijvoorbeeld een cuttermes, door. Wees voorzichtig om je imago niet te beschadigen. Als je vage randen wilt krijgen, kun je werken zonder maskerfolie, want bij het spuiten ontstaat toch altijd een fijne nevel, waardoor de rand vervaagt. Als je de stukken die je hebt afgeknipt afneemt, gooi ze dan niet meteen weg, omdat je ze misschien wilt hergebruiken voor verdere verwerking van de foto.
 • Voorbereiding van het gereedschap: Nu kunt u uw pistool op de compressor aansluiten en de druk instellen die u nodig hebt voor de betreffende spuitmond en de gekozen kleur. Het is het beste om de instructies van de fabrikant te volgen. Vul nu de verfcontainer van het pistool met de verf die je hebt verdund met Fluid Medium. Vul de container niet tot de rand, anders dreigt de verf uit te druppelen en kan deze onbedoeld op uw voorwerp of kleding terechtkomen. Een paar druppels zijn genoeg.

Hoe meer lagen verf je over elkaar heen spuit, hoe ondoorzichtiger en donkerder de kleuren worden. Wij adviseren u om te experimenteren zonder al te veel te verwachten. Laat je fantasie de vrije loop en zie wat je met de verf kunt doen en hoe verschillende spuittechnieken op je schilderij werken. Probeer ook kleurverlopen en verschillende mengsels uit.

airbrushen

 • De eerste kleurentoepassing: Nu komt de eigenlijke artistieke creatie, waar je echt creatief kunt zijn – je vult je foto met kleur. Hier is een gelijkmatige toepassing van de kleur zeer belangrijk. Het is vooral één ding: een kwestie van oefenen. Wanhoop dus niet als dit deel in het begin niet goed werkt.
 • Verder maskeren: Als u klaar bent met de eerste kleurapplicatie en sommige gebieden donkerder wilt houden dan andere, kunt u weer maskeerfolie aanbrengen om delen van het beeld te beschermen. Zo kun je ook mooie tinten aanbrengen zonder vervelende spikkels te creëren.
 • Over tinten gesproken: Hiermee kunt u uw beeld effectief in scène zetten door aan het einde van het proces de zwarte verf lichtjes over bepaalde gebieden te spuiten. Let op de lichtinval: Als je lichtbron in de linkerbovenhoek van de foto hoort te staan, kan er geen schaduw zijn.

Het gaat door: Uw project is klaar als u tevreden bent. Probeer het zelf maar eens en vergeet niet dat airbrushen op de eerste plaats een kwestie van ervaring is. Geef niet zo gemakkelijk op; met een beetje oefening creëer je ook een geweldig kunstwerk.

 

 

Zorg voor uw gezondheid

De gezondheidsrisico’s van het werk, vooral bij verven op basis van verf, mogen bij het airbrushen niet worden onderschat. Veel van de stoffen in de verven zijn respirabel. Let daarom altijd op de veiligheid en draag een beademingsapparaat. Welke u precies nodig hebt, hangt af van de gebruikte kleuren. Het FFP3-masker is zeker het veiligste, maar niet noodzakelijk voor de meeste verffabrikanten. Een masker met minder bescherming is meestal voldoende.

Als u veilig wilt zijn en geen enkel risico wilt nemen, gebruik dan zowel een ademmasker als een afzuigsysteem. Dit laatste zorgt ervoor dat giftige dampen in uw omgeving uit de lucht worden gefilterd. Ook moet u uw werkplek altijd goed geventileerd houden. Zoals bij alle verfsoorten, als de airbrushverf in contact komt met uw ogen of slijmvliezen, wast u deze goed uit voor enkele minuten en zoekt u onmiddellijk medische hulp. Neem de verpakking van de verf mee om deze aan de dokter te laten zien.

 

 

Belangrijke tips en trucs

Zoals bij alle kunstvormen zijn er natuurlijk ook tips en trucs voor het airbrushen, hoe je ook als beginner een goed resultaat kunt bereiken:

 • Uw schildergrond moet vrij zijn van vuil, dat spreekt voor zich. Maar zelfs schone vingers laten vuil achter, namelijk de huideigen vetfilm. Dit kan de verfeigenschappen aantasten. Het is daarom het beste om dunne doekhandschoenen te gebruiken bij de behandeling van de schildergrond.
 • Kleine modellen kunnen op een standaard worden geplaatst waarop ze vrij staan om van alle kanten te spuiten. Zo hoef je ze niet in de hand te houden om ze te draaien; er zijn geen vingerafdrukken en je kunt beter werken.
 • Als u fouten in dunne en fijne lijnen ontdekt, denk dan aan de naald van uw pistool – controleer of deze nog intact of gebogen is.
 • Als uw pistool niet schoon sproeit of als u merkt dat er lucht uit de verfbeker ontsnapt, kan de sproeier beschadigd raken. Kijk of het verstopt of beschadigd is.
 • Als u nauwkeurig getekende randen wilt spuiten, moet u airbrush sjablonen gebruiken, anders zijn de gespoten randen altijd een beetje wazig.
 • Zorg ervoor dat uw handen stabiel zijn en dat uw schommel zo gelijkmatig mogelijk is bij het werken met de airbrush. Dit is het moeilijke aan deze kunstvorm. Maar zoals ik al zei: Airbrushen is vooral een kwestie van oefenen. Na een tijdje krijg je het onder de knie.
 • Als u gevoeliger bent voor lawaai, zoek dan een compressor met een luchttank, want die hoeft de tank maar één keer te vullen – heel luid! – en dan is het yoldam. Zo heb je meer vrije tijd en rust om te werken.

 

 

Veelgestelde vragen en antwoorden

 

? Welke airbrush set voor beginners?

Welke airbrush set u precies wilt kopen, hangt af van het toepassingsgebied en uw ambities. Als u slechts af en toe een beetje wilt spuiten, is een goedkopere set met weinig accessoires voldoende. Als u echter de ambitie heeft om uzelf verder te ontwikkelen, kunt u investeren in een hoger geprijsde airbrushkit met enkele accessoires.

 

? Hoe vaak moet de airbrush worden gereinigd?

Reinig uw airbrush grondig na elk gebruik en ook na elke kleurverandering, anders zal de volgende kleur zich vermengen met de laatst gebruikte.

Airbrush is niet zo moeilijk te leren voor beginners als je zou denken. Het is integendeel een uitstekende manier om je kunstzinnig uit te leven en tegelijkertijd je vaardigheden aan te scherpen. We hopen dat we u kunnen helpen met onze instructies en wensen u veel succes met uw eerste airbrushproject!

 

airbrush almereSource link

Bunları da sevebilirsiniz