Zodra u met het airbrushen begint, rijst onvermijdelijk de vraag welke compressor het meest geschikt is. Er zijn verschillende belangrijke kenmerken die de keuze niet zo gemakkelijk maken als het lijkt. Wij helpen u bij het kiezen van het juiste model – met onze Big Airbrush Compressor Guide.
Wat is een airbrushcompressor?
In het algemeen wordt het gas gecomprimeerd in een compressor, waaraan vervolgens mechanische werkzaamheden kunnen worden toegevoegd. Daarom worden compressoren ook wel compressoren genoemd. Door te comprimeren wordt het volume van het gas verminderd. Commercieel verkrijgbare compressoren zijn onderverdeeld in talloze verschillende uitvoeringen, bijvoorbeeld zuigercompressoren, schroefcompressoren, ionische compressoren of turbocompressoren.
Bij het airbrushen functioneert de compressor als een persluchtsysteem. Dit betekent dat de lucht in de compressor wordt samengeperst om de in het pistool aanwezige airbrushverf op de schildergrond te spuiten. Een compressor voor het airbrushen werkt meestal in het bereik tussen 1,5 en 2,2 bar. De druk waarmee gewerkt moet worden is ook een van de redenen waarom een conventionele compressor niet geschikt is voor airbrushen. Als u zo’n compressor voor het airbrushen wilt gebruiken, moet u hem eerst ombouwen. Het moet bijvoorbeeld een drukregelaar hebben waarmee u de druk naar beneden kunt aanpassen.
Veel normale compressoren worden echter niet aanbevolen voor airbrushen omdat ze te groot en te zwaar zijn en sterke trillingen kunnen veroorzaken. Vooral industriële compressoren die met olie gesmeerd zijn, werken ook onrein: er kunnen olieresten in de uitgestoten lucht zitten die uw kunstproject kunnen vervuilen of de kleefkracht van de verf kunnen aantasten. Daarom adviseren wij u een speciale airbrushcompressor te kopen.
Een goede Airbrush compressor moet:
- Produceer schone lucht en neem geen vuil of vloeistoffen mee met de te spuiten verf, omdat anders het resulterende kunstwerk vuil of beschadigd zou kunnen worden.
- Niet te luidruchtig zijn, want een kunstenaar heeft rust nodig voor zijn werk en wil daarnaast zeker geen gehoorbescherming gebruiken.
- Onderhoudsvrije werking, zodat onaangename regelmatige werkzaamheden worden geëlimineerd
- Een drukregelaar hebben zodat de druk niet te hoog wordt.
- Wees betaalbaar
- Veroorzaak geen overmatige trillingen
- hebben geschikte draden; deze zijn meestal 1/8 inch bij het airbrushen
- Kan handig en gemakkelijk te vervoeren zijn als u op de weg wilt werken
- Wees gemakkelijk te gebruiken, want niet iedereen is technisch onderlegd.
Een alternatief voor een compressor zouden persluchtflessen zijn, omdat hiermee ook een airbrushpistool kan worden bediend. Deze hebben echter het nadeel dat ze relatief snel leeglopen. Tijdens een lange airbrush sessie kunnen drie tot vier gebruikte persluchtflessen worden opgevangen. Door de aanschaf van een airbrushcompressor werkt u niet alleen goedkoper, maar ook duurzamer. Bovendien bespaart een goede airbrushcompressor u veel zenuwen, omdat u zich niet steeds hoeft bezig te houden met de aanschaf van persluchtflessen.
Airbrush compressor kontrol
Het vinden van de perfecte airbrushcompressor is geen sinecure. Daarom hebben we verschillende compressoren getest en presenteren we u hier de beste modellen:
Onze aanbeveling voor gevoelige oren: Implotex Silent Airbrush Compressor
Onze eerste aanbeveling voor een airbrushcompressor is de Silent Whisper Compressor van IMPLOTEX. Hij werkt niet alleen olievrij en levert perfecte prestaties; de airbrushcompressor is vooral yoldam. Zo verstoort het je stroom niet en kun je in alle rust werken. Het is de perfecte compressor, vooral voor moeilijke airbrushwerkzaamheden die een hoge mate van concentratie vereisen.

- Ketel: 9 l poedercoating binnen en buiten, maximale druk: 8 bar
- Afmetingen: ca. 500 x 190 x 550 mm, gewicht: 15 kilogram
- Met slechts 48 dB stiller dan standaard compressoren met hetzelfde vermogen
- Hoogwaardige, olievrije eenheid met motorbescherming en startontlasting
- Automatische uitschakeling bij 8 bar, herstarten bij 6 bar
Uitzicht op Amazon
Voordelen:
- Het werkt, vooral in vergelijking met andere airbrushcompressoren, zeer yoldam.
- De negen liter boiler is van binnen en van buiten gepoedercoat.
- Het aggregaat is niet alleen olievrij, maar ook onderhoudsvrij en heeft een opstartbescherming.
- De compressor schakelt automatisch uit bij acht bar en schakelt dan weer in als de druk tot zes bar is gedaald.
- Het is niet alleen geschikt voor airbrushen, maar ook voor diverse andere toepassingen.
Nadelen:
- Met een gewicht van iets minder dan 16 kilogram is het niet bepaald handig.
- De Airbrush compressor bevindt zich natuurlijk niet precies in het onderste prijssegment.
Al met al presteert de Whisper Compressor zeer goed, waardoor we een onbeperkte Airbrush Compressor aanbeveling kunnen doen.
Aanbeveling voor gevorderde studenten: Revell Airbrush Compressor Master Class
De airbrushcompressor van Revell wordt niet voor niets Master Class genoemd. Het werkt niet alleen olievrij, maar heeft ook een waterafscheider, een drukregelaar en twee drukmeters. Zo biedt het alles wat het hart van een kunstenaar verlangt en nog meer.

- Professionele luchtpenseelcompressor met een maximale druk van 5,5 bar
- Maximale luchthoeveelheid: 32 l/min, luchttank: ca. 2,5 l, geluidsniveau: 50 dB
- Uitrusting: dubbele cilinder, 2 manometers, drukregelaar, waterafscheider, luchttank met condenswaterafvoerklep, veiligheidsventiel, automatische uitschakeling, draaggreep
Uitzicht op Amazon
Voordelen:
- De compressor werkt olievrij, wat betekent dat er geen lelijke vervuiling van de inkt optreedt.
- Het heeft een waterafscheider om ongewenst condenswater te voorkomen en een veiligheidsklep.
- Een luchttank is al geïntegreerd en deze heeft een condenswaterafvoerklep.
- Het gewicht is iets minder dan tien kilogram, wat veel handiger is dan het gewicht van veel andere modellen.
- Het is uitgerust met een drukregelaar, twee manometers en een automatische uitschakeling.
- De compressor werkt extreem yoldam; hij komt ongeveer overeen met het geluidsniveau van een koelkast.
Nadelen:
- De trotse prijs moet ook hier worden vermeld
- De compressor is vooral geschikt voor Airbrush pistolen van Revell
- Slangen en connectoren zijn niet inbegrepen
- Bijzonder geschikt voor modelbouwers en airbrushprofessionals, voor beginners minder
De Revell is onze airbrushcompressoraanbeveling voor airbrushprofessionals en degenen die dat willen worden. Als u af en toe een beetje wilt spuiten en geen grote ambities hebt, raden wij u een eenvoudiger model aan.
Prijs-prestatietip: Fengda FD-186 Airbrush compressor
De Fengda FD-186 airbrushcompressor is onze absolute prijs-kwaliteitswinnaar. Het biedt de airbrushkunstenaar alles wat hij nodig heeft voor een onklopbare prijs.

- Krachtige, energiezuinige eencilinderzuigercompressor
- Autostop automatisch (4 bar-stop / 3 bar-start)
- Geïntegreerde stromings- en drukregelaar, manometer, waterafscheider
- Geïntegreerde luchttank met persluchtreserve 3l
- Fluisterstille werking met slechts 47 dB
Uitzicht op Amazon
Voordelen:
- Het heeft een automatische uitschakelfunctie
- Er zijn ook verschillende andere gimmicks geïntegreerd: een debiet- en drukregelaar, een waterafscheider en een manometer.
- De airbrushcompressor werkt ongelooflijk yoldam met slechts 47 dB.
- Een luchttank met een volume van 3L is ook geïntegreerd
- De prijs is gewoonweg onverslaanbaar
Nadelen:
- Wees voorzichtig, want de compressor kan erg heet worden – de automatische uitschakeling voorkomt oververhitting; desondanks moet het apparaat vrij worden geplaatst en natuurlijk niet worden aangeraakt bij langer gebruik.
- Om dezelfde reden is er nog een ander nadeel: als de airbrushcompressor te heet wordt, schakelt deze – vanwege de automatische installatie – uit en dit ook tijdens het airbrushen; daarom moet de gebruiker de temperatuur van de Fengda in de gaten houden, vooral bij het spuiten van grote oppervlakken.
Vooral voor beginners die nog niet zeker weten of airbrushen voor hen geschikt is, maar ook voor gevorderde gebruikers die op zoek zijn naar een stille compressor met solide prestaties, is de Fengda FD-186 perfect. De prijs kan sowieso niet worden overtroffen – daarom is de Fengda veruit de winnaar in onze airbrush-compressortest.
Welke typen Airbrush compressoren zijn beschikbaar?
Er zijn verschillende soorten airbrushcompressoren op de markt, die voor- en nadelen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld met of zonder olie worden bediend. In het volgende leggen we de verschillen uit en waar u op moet letten bij het kopen van.
Zuigercompressor
In een compressor zitten zuigers die ofwel olievrij werken ofwel gesmeerd zijn met een oliefilm. Als u een apparaat in werking heeft, is er altijd slijtage. Bij compressoren komt dit vaak tot uiting in schade aan de inwendige zuigers. Daarom moet de slijtage zoveel mogelijk worden geminimaliseerd. Bij olievrije compressoren gebeurt dit niet door een smeermiddel, maar door diverse kunststof onderdelen en cilinderloopvlakken. Deze laatste bestaan uit roestvrij staal, messing of aluminium.
Een olievrije compressor biedt eigenlijk alleen maar voordelen voor de gebruiker:
- Hoge prestaties met relatief lage slijtage
- De levensduur kan tot 20.000 werkuren bedragen, afhankelijk van het beoogde gebruik.
- Er is geen risico van vervuiling van de airbrushverf door ontsnappende olie.
- Door de afwezigheid van vuil is de olievrije versie gemakkelijker te reinigen en vereist deze minder onderhoud.
- Een olievrije compressor is duurzamer, omdat het gebruik van milieubelastende olie niet meer nodig is.
- In de regel is een goede airbrushcompressor, die zonder olie werkt, goedkoper.
Het enige wat tegen een olievrije compressor spreekt, is het feit dat deze bij hoge vermogens warmer wordt dan de oliegesmeerde versie. Dit is echter nauwelijks van belang voor een airbrushcompressor; dit nadeel heeft eerder betrekking op de industriële versie. Een airbrushcompressor hoeft niet zo krachtig te zijn dat hij snel oververhit raakt; als dit het geval is, treedt de automatische uitschakelfunctie meestal in werking.
Oliezuigercompressor
In de oliezuigercompressor zijn de interne zuigers permanent gecoat met een oliefilm die de wrijving en dus de gegenereerde warmte reduceert. Dit minimaliseert ook de slijtage. Doe-het-zelvers kunnen dit type van slijtageminimalisatie kennen van een automotor. Ook de industrie werkt met verschillende smeermiddelen om machines een langere levensduur te geven en ze te beschermen tegen oververhitting.
Voordelen:
- Een oliegesmeerde compressor wordt niet zo heet als de olievrije versie. De olie voert ook de warmte af die in de cilinder wordt opgewekt en voorkomt zo oververhitting.
- Langere levensduur en laag geluidsniveau in vergelijking met andere compressoren
- Hoger leveringsvolume en dus een groter luchtvolume
Nadelen:
- Meestal is een oliegesmeerde compressor voorzien van een persluchtbehandeling om de vervuiling door de olie zo laag mogelijk te houden. Toch zit er altijd een minimale hoeveelheid olie in de lucht en dat kan gevolgen hebben voor uw kunstwerk. Het is mogelijk dat de olie niet goed hecht of dat er na verloop van tijd, als uw kunstwerk klaar is, bubbels ontstaan.
- De compressor wordt bij elk gebruik minimaal maar constant verontreinigd met olie en moet na enige tijd worden onderhouden; de olie verzamelt zich in afdichtingen, ventielversnellingen of zelfs direct in de luchtslang en kan deze na verloop van tijd verstoppen.
- Een oliegesmeerde compressor is vaak duurder dan een olievrije compressor.
Voor de commerciële exploitatie van een compressor is het gebruik van olie een goede uitvinding, maar dit geldt meestal niet voor het airbrushen. Of u een Airbrush compressor met olie of een Airbrush compressor zonder olie wilt kopen, hangt af van de duur en de intensiteit van het gebruik en het doel waarvoor u het nodig hebt. Uiteindelijk is het aan u om te beslissen welke airbrushcompressor het meest geschikt is voor u. Wij adviseren u, vooral voor het fijne detailwerk, om te kiezen voor de olievrije versie.
Membraancompressor
In een membraancompressor wordt een membraan van kunststof door een motor op en neer bewogen. Er is ook een uitlaat en een inlaatklep waardoor de lucht wordt aangezogen en afgevoerd. Deze compressoren werken meestal zonder luchttank, d.w.z. in continu bedrijf, wat gemakkelijk leidt tot oververhitting. De motor wordt dan automatisch uitgeschakeld totdat het apparaat is afgekoeld. Een langere werktijd wordt mogelijk gemaakt door een geïntegreerde ventilator. Deze wordt ook door de motor aangedreven en zorgt voor koeling tijdens de werkfase.
Voordelen
- Zeer gunstige aankoopprijs
- Olievrij, onderhoudsvrij
- Zeer compact en handig omdat er geen luchttank is
Nadelen
- De levensduur van het diafragma is vrij kort.
- Er bestaat gevaar voor oververhitting
- Geen luchttank, dus geen homogene luchtafvoer gegarandeerd
- Iets luider dan zuigercompressoren
- De motor werkt continu tijdens het gebruik
Let op bij de aankoop van een airbrushcompressor
Voordat u zich gaat ergeren aan het feit dat u de verkeerde compressor voor uw doeleinden hebt gekocht, moet u eerst wat uitgebreide informatie krijgen over de airbrushcompressoren. Hieronder geven wij u de belangrijkste criteria om u te helpen bij het vinden van de optimale airbrushcompressor.
Allereerst moet hier de looptijd van de compressor worden vermeld. Dit bepaalt hoe lang je kunt werken. Hoe langer een sessie duurt, hoe groter de hoeveelheid lucht die de compressor moet comprimeren. Dit gaat natuurlijk gepaard met een bepaalde hoeveelheid warmte. Vooral grote kunstwerken of kunstwerken met veel details, waar je lang aan werkt, kunnen leiden tot een hoge warmteafgifte van de compressor. Daarom moet u bij de aankoop van een airbrushcompressor op de looptijd letten.
Een ander belangrijk punt is dat het onderhoudsvrij is. U wilt uw tijd niet besteden aan het constant onderhouden van uw compressor wanneer u deze beter zou kunnen investeren in uw artwork. Een onderhoudsvrije airbrushcompressor betekent dat u geen luchtfilters hoeft te vervangen of olie hoeft bij te vullen.
Een goede Airbrush compressor zou de volgende componenten moeten hebben of u zou aandacht moeten besteden aan deze criteria:
Drukweergave / manometer
Een manometer zorgt ervoor dat u altijd de benodigde druk voor het airbrushen kunt controleren en op het optimale niveau kunt instellen. Zo kunt u in alle rust werken en hoeft u zich niet zoveel zorgen te maken of de druk wel voldoende of te hoog is. Een snelle blik op het display is voldoende.
Waterafscheider
Als de compressor wordt ingeschakeld, zal er na verloop van tijd condenswater ontstaan. Dit water kan door het pistool in druppels worden uitgeworpen. Dit vermengt zich met de verf en veroorzaakt zeer lelijke vlekken of strepen op uw kunstwerk. De glans van de kleur lijdt eronder en het afgewerkte project kan fouten bevatten, wat erg vervelend zou zijn.
U kunt dit voorkomen door ervoor te zorgen dat uw compressor een ingebouwde waterafscheider heeft. Uw compressor moet sowieso olievrij zijn; als dat niet het geval is, kunt u hem ook upgraden met een olieafscheider.
Tank
Een compressor voor de airbrush is luidruchtig en een kunstenaar heeft rust en ontspanning nodig voor zijn werk. Deze twee feiten snijden elkaar natuurlijk en sluiten elkaar eigenlijk uit. Om toch in alle rust te kunnen werken, is het de moeite waard om een luchttank te kopen. Deze tank wordt aan het begin van de werkzaamheden door de compressor met lucht gevuld. Dan schakelt de compressor uit en kunt u profiteren van de lucht in de tank voor een bepaalde tijd totdat deze weer gevuld moet worden. In deze tijd is er een hemelse vrede. Daarom raden wij u zeker aan om een luchttank aan te schaffen. Het reservoir moet echter na elk gebruik worden gereinigd van condenswater, anders zal het in relatief korte tijd gaan roesten.
Drukregeling
Een compressor werkt door lucht of zelfs een ander gas te comprimeren. Het doet dit door druk op te bouwen met behulp van een pomp. De resulterende druk kan van verschillende niveaus zijn. Voor de werking van een airbrushpistool is een permanente werkdruk van 1,5 tot 2,2 bar nodig, in zeldzame gevallen ook 2,5 bar, afhankelijk van de gebruikte verf en nozzle-grootte.
De meeste compressoren bereiken een hogere druk. Dit moet instelbaar zijn door middel van een drukregelaar. De druk moet altijd constant zijn, wat betekent dat deze niet mag schommelen of instorten tijdens het werk. In het ergste geval zou zo’n situatie je kunstwerk ruïneren, omdat de verf zich ongelijkmatig zou verspreiden of vlekken zou achterlaten. Het beste resultaat wordt meestal bereikt wanneer u werkt met een luchttank waarin de perslucht tijdelijk kan worden opgeslagen.
Volume
Stelt u zich voor dat u zeer geconcentreerd werkt aan een kunstwerk waar u al enkele uren op zit. Heel je hart en ziel zit erin. Je zit helemaal in de stroom, je voelt niet veel meer van je omgeving. Nu komt deze ene ongelooflijk moeilijke plek op je schilderterrein waar je deze uiterst fijne lijn moet trekken. Het mag in geen geval wazig zijn. Je haalt diep adem, richt het airbrushpistool erop en op dit moment begint de compressor met een luide klik. Of het maakt een bijzonder luid zoemend geluid.
Naast de juiste portie inspiratie heeft een kunstenaar vooral één ding nodig: rust en stilte. Waarom zou u werken met een airbrushcompressor die u niet optimaal laat werken? Let dus op het volume van uw compressor. Dit zou een van de belangrijkste selectiecriteria moeten zijn, vooral als je een geluidsgevoelig persoon bent. Wij bevelen compressoren aan die werken met een maximaal volume van 60db. Dit komt overeen met het volume van een normaal gesprek en belast ons gehoor of onze zenuwen niet.
Naast de apparatuur met een fluistercompressor zou je jezelf kunnen trakteren op een luchttank die alleen af en toe door de compressor hoeft te worden bijgevuld. Een ander alternatief is een lange slang en daarmee de mogelijkheid om de compressor iets verder van uw werkplek te plaatsen.
Prijs
Veel airbrushcompressoren hebben een zeer hoge prijs. Hoeveel je wilt uitgeven hangt grotendeels af van je doelen als kunstenaar. Natuurlijk mag je jezelf verwennen – maar heeft het wel zin om meteen de duurste compressor te kopen, ook al ben je net begonnen met airbrushen? Misschien kom je na een paar sessies erachter dat je toch liever een andere kunstvorm probeert. U kunt dus beter beginnen met een airbrushcompressor die niet zo duur is, maar toch van hoge kwaliteit. Een goede airbrushcompressor tot ongeveer 250 Euro is absoluut voldoende voor het begin.
Veelgestelde vragen en antwoorden
Airbrush compressor hoeveel druk?
De optimale werkdruk voor een airbrushpistool ligt tussen 1,5 en 2,2 bar. Een airbrushcompressor zou deze druk moeten opbouwen, maar veel commerciële compressoren werken met meer druk. U kunt dit probleem voorkomen door te kiezen voor een hoogwaardige Airbrush compressor of door ervoor te zorgen dat er een drukregelaar is geïnstalleerd.
Je ziet dat zelfs de keuze van de juiste compressor zijn valkuilen heeft. U hebt de keuze om een Airbrush compressor te kopen of te kiezen voor een luchtpenseel dat met de reeds inbegrepen compressor is uitgerust. We hopen dat we uw aankoopbeslissing wat gemakkelijker kunnen maken met onze Airbrush Compressor Gids.