Ahşap oymacılığının nasıl yapıldığını, araçlarını ve yöntemlerini öğrenin


Aletlerin ve ahşap oymacılığın imalatı, insanlık tarihinde uzun bir geçmişe sahiptir. Dünyada keşfedilen en eski ahşap heykel 12.500 yıl öncesine kadar uzanıyor. Bu keyifli ve harika sanat hala eski yöntemlerle uygulanmaktadır. Ahşap oymacılığının manuel yöntemlerinde pek bir değişiklik olmadı. Elektrikli aletlerin ve ağaç işleme makinelerinin icadına ve gelişmesine rağmen, bugün ahşap oymalar daha hızlı ve daha doğru bir şekilde yapılabilmektedir; Ancak bu gelişmeler, eski ahşap oymacılığı yapma yönteminin değerlerini azaltmadı. Bazılarına göre el yapımı ahşap oymalar, makine oymalarında bulunmayan zarafet ve güzelliğe sahiptir. Ancak, tüm bu yöntemlerin avantajları ve dezavantajları vardır. Bu yazının devamında ahşap oymacılığı yapma yöntemlerini öğreteceğiz ve iş için gerekli araçları tanıtacağız.


Oyma için aletler

Oyma için aletler

Gerekli aletler, oymayı nasıl yapmayı seçtiğinize bağlı olarak değişecektir; Ancak bazı araçlar tüm yöntemlerde kullanılmaktadır. Zımpara kağıdı, ahşabı cilalamak ve yüzeyini her şekilde düzeltmek için kullanılan şeylerden biridir. Heykelin görünümünü iyileştirmenin yanı sıra, çeşitli tipte dolgu maddeleri veya vernikler de dayanıklılığını ve uzun ömürlülüğünü artırır. Bir ağaç işleme kelepçesi, çoğu şekilde kullanılan başka bir araçtır. Aşağıda test edeceğimiz yöntemler keski, oyma bıçağı, parmak taşlama gibi farklı aletlerin yanı sıra çeşitli zincir, CNC makinesi vb.

Ahşapta oyma yapma yöntemleri

Belirli bir yöntem kullanma zorunluluğu yoktur. Ahşap oymacılığı yapmanın doğru yolunu seçmede birkaç farklı faktör belirleyici bir rol oynar. Öncelikle sahip olduğunuz olanaklara ve araçlara dikkat etmelisiniz. Bir oyma veya oyma bıçağınız varsa, minimum ekipman kullanarak bir heykel yapabilirsiniz. Tabii bunun için marangozluk ilkelerine ve bu aletin kullanımına aşina olmalısınız. Parmakla taşlama, aynı zamanda oyma yapmak için ekonomik ama yaygın olarak kullanılan bir seçenektir. CNC makineleri gibi üst düzey makinelere de erişiminiz varsa, bunları ahşap oymalar yapmak için kullanabilirsiniz. Aşağıda, bahsedilen yöntemler ve bunların nasıl yapılacağı hakkında daha fazla bilgi vereceğiz.

Parmak öğütücü ile ahşap bir heykelcik yapın

Parmak öğütücü ile ahşap bir heykelcik yapın

Bir parmak veya minyatür yönlendirici, ağaç işleme projelerinde en kullanışlı araçlardan biridir. Mini frezenin avantajı, zincirini değiştirerek bu aleti farklı malzeme ve amaçlar için kullanabilmenizdir. Bu araç gravür, tornalama, zımparalama, kesme, cilalama vb. Parmak freze kullanarak ahşap oymacılığı yapmak için uygun bir tahta parçası seçmeli ve oymanın ilk tasarımını ahşabın yüzeyine çizmelisiniz. Ardından, tungsten karbür içeren özel bir gravür frezleri serisi kullanarak heykelin genel şeklini oymaya başlayın. Bu zincirin yüzeyinde odun kesmeyi kolaylaştıran çıkıntılar bulunmaktadır. Heykel tamamlanana kadar tıraş olmaya devam edin. Ardından, özel bir dairesel parlatma zinciri kullanarak girintiler ve heykelin hassas kısımlarını oluşturabilirsiniz.

Ahşabı cilalamak ve üzerinde ince ayrıntılar oluşturmak için bir dizi keskin nokta kullanın. Son olarak, heykelin yüzeyini cilalamak ve fazla tahta parçalarını çıkarmak için parmak öğütücünün özel zımpara zincirini kullanın. Tüm adımları tamamladıktan sonra uygun bir dolgu macunu veya vernik kullanarak heykelin hava koşullarına ve çevresel hasarlara karşı direncini artırabilirsiniz.

Bıçakla ahşap bir heykel yapın

Bıçakla ahşap bir heykel yapın

Marangozlukta yeterli sanat ve beceriye sahip olan insanlar, ahşap oymacılığı yapmak için karmaşık alet ve makinelere ihtiyaç duymazlar. Profesyonel marangozlar sadece bir oyma bıçağıyla en güzel oymaları yapabilirler. Oyma bıçağının basit görünümüne rağmen, bu aletin doğru ve temel kullanımı, ayrıntılara dikkat edilmesini gerektirir. Bir oyma bıçağı kullanmanın ilk ve en önemli adımı, onu elinizde nasıl tutacağınızdır. Bıçağı, başparmağınız sapın arkasında olacak ve ahşabı oymak için gereken kuvvet ve basıncı sağlayacak şekilde tutmalısınız.

Bıçakla ahşap figürin yapımında bir diğer önemli nokta da bıçağın ahşabın yüzeyine uyguladığı basınçtır. İlk aşamalar ve heykelin genel şeklinin oluşturulması için parçalar daha fazla baskı uygulanarak oluşturulmalı; Ancak son aşamalarda, heykelin yüzeyini pürüzsüz ve cilalı hale getirmek için mümkün olduğunca hassas kesimler kullanılmalıdır. Bıçaklı ağaç oymacılığı için bir diğer önemli nokta da doğru ahşabı seçmektir. Lifleri çok yoğun olan ağaç, bıçakla döndürmeye uygun değildir. Çam gibi yumuşak ağaçlar bıçakla oyma yapmaya daha uygundur ve şekil verilmesi daha kolaydır. Doğru oyma bıçağını seçmek de çok önemlidir ve işinizin hızını ve doğruluğunu artırır. Oyma bıçaklarının en iyi modelleri genellikle çok katmanlı bir yapıya sahiptir. Bu bıçakların orta tabakası sert karbondan, dış tabakaları ise yumuşak çelikten yapılmıştır. Çalışmanızın nihai sonucunun %20’sinin doğru alete ve %80’inin beceri ve yeteneğinize bağlı olduğunu unutmayın.

CNC yapımı ahşap heykel

CNC yapımı ahşap heykel

CNC makinesi, heykelin boyutu büyük olduğunda ve elle yapılması çok zaman aldığında uygundur. Ayrıca, aynı şekil ve boyutta birkaç oyma yapmayı planlıyorsanız, CNC en iyi yoldur. Bir CNC makinesi kullanmanın ve yazılımıyla çalışmanın birçok karmaşıklığı vardır. Bu nedenle, tüm önemli noktalar kısaca ifade edilemez. Ancak genel olarak CNC ahşap oymacılığı yapmak için öncelikle bir 3D dosyanızın olması gerekir. İnternetteki hazır dosyaları kullanabilir veya Rhino 3D, Solidworks vb. özel yazılımlar kullanarak tasarımınızın 3 boyutlu modelini oluşturabilirsiniz.

Ahşap tornalama ve ahşap oymacılığı genellikle iki aşamadan oluşur. İlk adımda, kaba oyma yöntemini kullanarak fazla ahşabın çoğunu tıraş etmelisiniz. Bu yöntemle heykelin genel şekline olabildiğince yaklaşacaksınız. Bu noktada özel bir soyma matkabı kullanmalısınız. İkinci aşamada, ince bitirme ve ahşap detayların oluşturulması yapılır. Bu adımı gerçekleştirmek için CNC matkap ucunu değiştirmeniz ve bir parmak matkap kullanmanız gerekir. Genellikle, bir CNC makinesi bittikten sonra, olası kusurları gidermek için heykelin yüzeyini zımparalamak en iyisidir.

Bir mağarada tahtadan bir heykel yaptı.

Bir mağarada tahtadan bir heykel yaptı.

Bir keski veya keski, marangozlukta ve oymacılıkta en yaygın kullanılan araçlardan biridir. Bahçıvan genellikle iki bileşenden oluşur: ahşap veya plastik bir sap ve bir çelik bıçak. Magharın çalışma şekli, magharın sapına basarak veya çarparak bıçağının ahşabın yüzeyini çizmesidir. Ahşap oymacılığında, oyma çekici deliğin sapının ucuna vurur ve ahşabın yüzeyinin bir kısmını kaldırır. Kesilen odun miktarı, darbenin kuvvetine ve bıçağın odunla açısına bağlıdır. Farklı mağara türleri ve modelleri vardır. Bu modellerden bazıları düz, yarı açık, kulplu, bıçak, kabza, bıçak, kaşık vb. Farklı model ve boyutlarda eksiksiz bir mağara seti satın almak işinizden en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacaktır. Mağaralı ahşap bir heykel yapmak için ayrıca uygun bir marangoz kelepçesine sahip olmanız gerekir, böylece mağara döndürüldüğünde veya çekiçle vurulduğunda ahşap hareket etmez ve işiniz yeterli doğrulukta yapılır.

Sıkça Sorulan Sorular

Ağaç oymacılığı geliri ne kadar?

Bu sorunun cevabı, heykeli yapmak için kullandığınız araçlara ve yönteme bağlıdır. Ayrıca günlük üretilen oyma sayısını, odun ve hammadde fiyatını ve her oymadan net kar miktarını da hesaplamalısınız.

Evde ahşap heykel yapılabilir mi?

Oyma bıçağı gibi basit bir aletle evde ahşap bir heykel yapabilirsiniz.



Source link