Ahşap tavan kirişi
Ev içinde ahşap tavan kirişlerinin kullanılması ortama sıcak bir tesir vermektedir. Evin çatısındaki kemer, kameriye yada köşk de binaların güzel görünmesini sağlar. engel olunmamalı
Çatı mertekleri bakımsız. Nitekim ahşap kirişler her gün rutubet, toz, yağ, güneş ışığı, böcek, küf vb.
Çatı kirişini niçin tutmalıyız?
Evlerinizin çatı kirişlerini ve ahşap karkaslarını özgünlüklerini, güzel görünümlerini ve yapısal kalitelerini korumaları için korumanızı tavsiye ederiz. Ahşabın dayanıklılığı, mahalli rutubet ve yağış seviyeleri benzer biçimde faktörler ahşap bir çatının ömrünü etkisinde bırakır. Doğal ki, havalandırma sisteminin yüzeyine kurulup kurulmadığına dikkat edin.
Evinizin ahşap tavanının uzun ömürlü ve dayanıklı olmasını istiyorsanız zamanında onarım ve bakımının yapılması icap ettiğini anlamalısınız. Ahşabın ayrışmasını ve dayanıklılığını etkileyen mahalli faktörlerin bileşimi ve sertliği, ihtiyaç duyulan bakımın türünü ve miktarını belirler.

Ahşap tavan kirişleri ve ahşap çerçeveler iyi mi korunur?
Ahşap yapı iyi durumda ise, ahşap kirişlerin korunması ve bakımı ahşabın orijinal renginin bozulmasını ve bozulmasını önler ve yapının çatı ve ahşap karkasları zaman içinde orijinal güzelliğini korur. Kirişlerinizi korumak, sizi gelecekte maliyetli ve süre alan tadilatlardan kurtaracaktır. Banyo nemli bir alandır ve ahşap zarar görür bundan dolayı banyodaki ahşap yapıların bakımı fazlaca önemlidir.
Çatı bakımında kullanılan yöntemin seçiminde aşağıdaki faktörlere dikkat edilmelidir: ahşap türleri, fabrikada kullanılan koruma şekilleri, çatı sistemi koşulları ve mahalli hava koşulları. Gerekirse, ahşap tavanlar için bakım hizmeti verenlerden yardım almak en iyisidir.
Bakım işleminden sonrasında çatı yüzeyinin su direnci arttırılmalıdır. Kim bilir UV inhibitörü olan demir oksit kullanımından dolayı çatının rengi birazcık değişecektir.
Ahşap tavan sisteminin rengini değişiklik yapmak istiyorsanız kesinlikle insanoğlunun içine işleyen renkler kullanmalısınız. Çatı sistemindeki nemi hapsedecekleri için film kaplamalar yada sızdırmazlık malzemeleri kullanmayın. Ahşap tavan kirişlerini korumak için birkaç adıma dikkat etmelisiniz:
Ahşap tavan kirişlerine hücum eden odun yiyen böceklerin olasılığının araştırılması

Mertekler için koruyucu bir araç-gereç kullanmadan ilkin, mertek yapısının genel durumunu denetlemek ve “Ahşap yiyen böcekler merteklere hücum etti mı?” Odun yiyen böcekler evinize girdiyse, ahşap yapının yakınında emarelerini ve semptomlarını görmüş olacaksınız.
Böceklerin ahşap tavanınıza saldırdığını düşünüyorsanız, Wood Bliss yada Wood Bliss High-C benzer biçimde naturel bir böcek ilacı kullanın. Bu böcek öldürücüler, ahşap yiyen böceklerin yoğun bir halde salgın etmiş olduğu eski ahşap güverteler ve çerçeveler için fazlaca faydalıdır.
Kirişler ve ahşap çerçeveler için uygun koruyucu malzemeyi seçin

Ahşap tavan kirişlerini korumak için değişik renkler ve kaplamalar kullanabilirsiniz. Eski sarı ahşap kirişlerin rustik görüntüsünü sevmiyorsanız yada eski haline getirmek istiyorsanız, bu malzemeyi maceo ahşap üstünde kullanın ve ahşabı zımparalayın. Berrak kaplama, kirişleri suya dayanıklı ve ahşap parçaları neme, renk solmasına ve sararmaya karşı dirençli hale getirir. Ahşap kaplamadan sonrasında tavan çağdaş bir görünüme haiz olacak ve masif ahşap benzer biçimde görünecektir.
Evinizin iç mekanına çağdaş bir görünüm kazandırmak ve ahşap kirişlerinizi yenilemek için boyayın.
Kirişleri hazırlayın

Her şeyden ilkin, ahşabı zımparalamanız gerekir. Ahşabın yüzeyi pürüzlü olmalı ve eski kaplaması kaldırılmalıdır, mesela kirişlerde bir vernik tabakası var ise, o süre ahşabın yüzeyinden uzaklaştırılmalıdır. Ahşap yapı eskiyse zımparalamak daha iyidir. Meşe yada kestane benzer biçimde tanen içeren ahşap kirişlerde asla su kullanmayın, zira tanen ahşabın yüzeyini karartabilir.
Meyveyi yedikten sonrasında ağzınızda gazlanma hissi başınıza gelmiş olmalı. Bu hissi yaratan bu madde tanendir. Tanen, bitkilerde yarattığı acı ve ekşi tat ile onları haşere saldırılarından korumak için biyolojik olarak bulunur.
Ahşap kirişleri boyayın

Ham ahşap kirişlerin yüzeyine, ahşap damarı yönünde bir fırça yada rulo ile bir yada iki kat ahşap boyası uygulayın. Ahşabı iki katman içinde hafifçe zımparalamak en iyisidir. Ilkin boyanın kurumasını bekleyin ve peşinden bir sonraki boya katını uygulayın. Tabaklanmış ahşap kirişleri yada çerçeveleri korumak istiyorsanız, boyamadan ilkin tanen önleyici astar uygulayın.
İçerideki kirişlerin bakımı

Tavan kirişlerini boyadığınızda artık bakım gerektirmezler. Kirişlerin yüzeyinin 3 ila 6 yılda bir temizlenmesi ve üstlerine yeni bir kat ahşap boyası uygulanması yeterlidir.
Eski sazdan çatıların ve tofali çatıların bakımı
Saz ve tofaele çatılar fazlaca çekicidir, sadece bu çekicilik bununla birlikte görünümlerine de bağlıdır. Öteki eğimli çatı kaplamaları ahşabın dokusunu, rengini ve görünümünü öykünmek edebilir, sadece nadiren ahşapla karıştırılırlar.
Ahşap malzemeler, çevre koşullarının tesiri altında hava koşullarına tabidir. Hava koşullarına maruz kalma, bir çatıyı daha güzel hale getirebilir, sadece bununla birlikte çatının fizyolojik durumunu da etkisinde bırakır. Hava koşullarının niçin olduğu belirli koşullara erken tespit ve uygun cevap, zamanında hareket etmemizi sağlayacak ve böylece artık tüm çatıyı değişiklik yapmak zorunda kalmayacağız.
Bu yüzeyleri korumak için ticari koruyucular kullanılabilir. Etkili ve güvenli bir koruma yöntemi, Conapsol 5’in kullanılmasıdır. Bu madde, bakır naftenat karışımıdır ve 4’e 1 oranında suyla seyreltilir. Bu, ortalama olarak her beş yılda bir tekrarlanmalıdır.
Ahşap yüzeyler için yağ koruyucular

Cunapsol 5 ve benzeri suda çözünür malzemeler mantar, küf ve mildiyöye karşı iyi performans gösterseler de, hava koşullarına bağlı olarak ahşabın çökmesini ve parçalanmasını yavaşlatmak için uygun değildirler. Bu durumda, yağ bileşenleri kullanmalısınız.
%3-4 metal içerikli bakır naftenat ve %1-2 metal içerikli bakır oktoat eski saz çatılar için uygundur. Parçaları monte etmeden ilkin bu yüzeyleri fırçalayabilir, yüzeye püskürtebilir yada daldırma yöntemini kullanabilirsiniz.
Ahşap tavanlar için yağlı yarı saydam koruyucu boyalar
Koruyucu ve yarı saydam yağlı boyalar, paspaslar ve tüfler benzer biçimde kaba dokulu malzemeler üstünde iyi çalışır. Birazcık renk tonu var ve yüzeyi senelerce çürümeye karşı koruyorlar. Ahşabı sakınan, su itici bir boya kullanın.
Fazlaca fazla pigment içeren boyalar, yüzeyi ultraviyole radyasyondan iyi korur. Tavandaki rattan parçaları monte etmeden ilkin boya kullanmak en iyisidir sadece yüzeyi boyamak için kullanmak ahşap tavanın ömrünü büyük seviyede artırır.
Eski sazdan çatıları ve pişmiş toprak çatıları koruma şekilleri
Sedir güverteleri korumak ve bakımını yapmak için hususi ürünler pazarlanır ve etiketlenir ve eski sazdan çatılarda da kullanılabilir. Bu ürünler MSDS’de mevcuttur ve şunları ihtiva eder: su itici, UV inhibitörü yada ahşap koruyucu.
Sazdan çatılar için asla bu şekilleri kullanmayın:
- Sertleştirici boyalar, su yalıtım maddeleri, dolgu macunları ve plastikleştiriciler benzer biçimde film oluşturucu yüzeyler
- %40’tan fazla solvent içeren maddeler
- Doymuş kerosen yada dizel yakıt içeren maddeler
- Piyasada yangın geciktirici olduğu iddia edilen malzemeler
Sıkça Sorulan Sorular
tanen nedir?
Meyveyi yedikten sonrasında ağzınızda gazlanma hissi başınıza gelmiş olmalı. Bu hissi yaratan bu madde tanendir. Tanen, bitkilerde yarattığı acı ve ekşi tat ile onları haşere saldırılarından korumak için biyolojik olarak bulunur.
Sazdan çatı için hangi malzemeler kullanılmamalıdır?
Katı boyalar, su geçirmez malzemeler, sızdırmazlık malzemeleri, yumuşatıcılar, solvent içinde ne olduğu %40’tan fazla olan malzemeler, doymuş kerosen yağı içeren malzemeler, mazot ve yanıcı maddeler.