Yapıştırıcı ile çalışırken karşılaşabileceğimiz sorunlardan biri de yapıştırıcının giysilere yada mobilya şeklinde öteki yüzeylere dökülmesidir. Mobilyaların üstüne yapıştırıcı dökmek ziyan olacağı anlamına gelmez. Mühim olan bu şekilde bir vaka karşısında hayal kırıklığına uğramamak ve mobilyadaki yapıştırıcıyı çıkarmanın doğru yolunu aramaktır.
Düşük kaliteli yapıştırıcılar kolayca çıkarılabilir; Sadece PVC ahşap tutkalı ve siyanoakrilat tutkalı şeklinde kuvvetli yapıştırıcılar, ahşaba zarar vermeden çıkarılamayacak kadar güçlüdür. Bu yazımızda mobilyadan yapıştırıcıyı çıkarmak için çözümler sunduk.
1. Yapışkanlı etiketi deneyin
Her şeyden ilkin yapışkanın üstündeki etiketi deneyin; Zira yapıştırıcıyı yüzeylerden çıkarmak için üreticinin önerileri var.
Mobilyadan yapıştırıcıyı çıkarmak için lüzumlu araçlar
- kullanılmayan kredi kartı
- Mobilya cilası
- peçete
- Oje çıkarıcı
- pamuklu
- Mineral yağlar
- 600 grit zımpara kağıdı
- 1200 grit zımpara kağıdı
- renk ve bitiş
2. Tutkal mobilyadan iyi mi çıkarılır?
Mobilyaların zarar görmesini azaltmak için, zayıf malzemeler ve çözümler kullanmayı deneyin ve ilkin kanepenin görünmeyen ufak bir bölümünde birazcık deneyin. Birçok ahşap mobilya ve zemin, vernik ve poliüretan şeklinde bir kaplamaya yada kaplamaya haizdir. Bundan dolayı yapıştırıcıyı çıkarırken bu tabakaya zarar vermemeye itina gösterilmelidir.
Yapıştırıcıyı mümkün olduğunca kazıyın
Yüzeyde oldukca fazla yapıştırıcı var ise, bir kısmını kazımak için kullanılmamış bir kredi kartı kullanın. Daha kuvvetli bir alete ihtiyacınız var ise, bir spatula kullanın. Yapıştırıcıyı katman katman sıyırmanız ve ahşaba yaklaştıkça fazladan dikkatli olmanız gerekir.

Koltuk cilası kullanın
Fazla yapıştırıcıyı koltuktan çıkardıktan sonrasında, kalıntıyı çıkarmak için parlatıcıyı kullanın. Cilayı direkt yapıştırıcının üstüne püskürtün ve bir bezle silin. Bu, tutkalın ahşaptan çıkarılmasını kolaylaştırır.
Oje çıkarıcı kullanın
Bir sonraki adım, aseton yada alkol içeren bir oje çıkarıcı kullanmaktır. Kulak temizleyiciyi içine batırın ve yapıştırıcının üstünden geçirin. Arkasından yapıştırıcıyı çivilerle kaldırın. Ahşap mobilyaların cila ve cilalarına zarar vermemeye dikkat edin.
Mineral yağlar
Yapıştırıcı oje çıkarıcıyla çıkmazsa, üstüne birazcık madeni yağ dökün ve bir bezle kurulayın. Mineral yağı zeytinyağı ile eşit oranlarda karıştırıp yapıştırıcıya sürebilirsiniz.
Son olarak ahşabı yumuşak bir bezle iyice paklayın.
Zımpara kağıdı ile yapıştırıcı iyi mi çıkarılır
Yapıştırıcıyı yukarıda açıklanmış olduğu şeklinde ahşaptan çıkaramıyorsanız, zımpara kağıdı kullanabilirsiniz.
Dişler kaba olmadığından ve ahşaba zarar vermeyeceğinden, adım atmak için 600-zımpara kağıdı kullanın. Ve işi bitirmek için 1200 kum kullanın.
600-zımpara kağıdı kullanarak, tutkalı ahşapla aynı hizada olana kadar ahşabın üstüne zımparalayın. Ondan sonra 600 numara zımparadan birazcık daha pürüzlü olan ve ahşaba zarar vermeyen 1200 numara zımpara ile devam edin. Yapıştırıcıyı çıkardıktan sonrasında, ahşap yüzeyi yine parlak hale getirmek için mobilyaya parlak bir yüzey uygulayın.
Not: Parlatma yağı seçerken, ahşap yüzeyin daha ilkin parlatıldığı malzemeye dikkat ettiğinizden güvenilir olun.
Mobilyaları uzun solukta iyi mi temiz tutarsınız?
Çocuklarınız tutkalla oynarken yada el işi yaparken, kanepeyi tutkal dökülmelerinden korumak için bir bez, gazete yada hamur harcını tabakasıyla örtün.
Sizin de benzer bir deneyiminiz olduysa deneyimlerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşın. Sazokar çevrimiçi mağazası, bir tür yapıştırıcı koleksiyonu topladı. Sitede bulunan yapıştırıcı türlerinin sıralaması şunları ihtiva eder: granül yapıştırıcılar, silikon yapıştırıcı, termal yapıştırıcı, ahşap yapıştırıcı, vakumlu yapıştırıcı, ev tipi yapıştırıcılar, koli bandı, damla yapıştırıcı, 123 yapıştırıcı ve çift taraflı yapıştırıcı. Bu ürünleri online olarak satın almak için Sazokar internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.