Ahşap için güneş bakımı
Yazın ahşap mobilyalar güneş ışığı ve ısı sebebiyle öteki mevsimlere bakılırsa daha çok korumaya gerekseme duyar. Aksi takdirde ultraviyole ışınları ahşaba onarılamaz zararlar verecektir.
Güneş ışığı ahşabın rengini bozar ve ona zarar verir ve UVA, UVB, ısı ve ışık radyasyonu bu hasarda mühim faktörlerdir.
Evin bulunmuş olduğu alanın naturel ışığa ihtiyacı olduğu doğrudur; Sadece direkt ışık zaman içinde ahşaba onarılamaz zararlar verir.
Bazıları camın güneş hasarı için iyi bir filtre olabileceğine inanıyor; Fakat aslına bakarsak UV ışınlarının %70’i camdan geçebilir ve ahşap mobilyaları güneşten korumak için lüzumlu önlemlerin alınması gerekir. İşte bunun için arzu ettiğiniz şeklinde deneyebileceğiniz çözümler.
panjur kullanın
Ahşap mobilyaları güneş ışınlarından korumanın en kolay yolu panjur kullanmaktır. Günün büyük bölümünde dışarıdaysanız, pencereyi perdelerle kapatın. Bu emek verme mobilyaları korumanın yanı sıra yazın evin ısınmasını da engellemektedir. Panjur montajına ek olarak, aşağıda listelenen başka çözümler de vardır.
Pencere ısı yalıtım etiketinin kullanımı
Poster, ağır, koyu perdelerden daha yeni bir seçenektir ve yüksek kalitedeyse, güneşin zararı olan ışınlarının %99’unu filtreler. Yeni çıkartmalar, eski modellere bakılırsa daha yansıtıcı ve nettir; Bu yüzden, pencerenin görünümüne daha çok çekicilik katacaktır. Bu çıkartmalar, UV ışınlarının %99’unu ve kızılötesi ışınların %97’sini engellemenin yanı sıra; Ek olarak güneş ısısının pencereden geçmesini sağlar. Bu sayede ahşap mobilyalara zarar vermeden güneşin sıcaklığını evinizde hissedeceksiniz.

Kapatıcı ve vernik kullanın
Söylendiği şeklinde, güneş ışığı ahşabın rengini değiştirir ve bu renk değişikliğinin mobilya için kullanılan ahşabın türüne bağlı bulunduğunu anlatmaya gerek kalmamıştır. Bazı ahşap mobilyalar bir dolgu macunu ile güneşten korunabilir; Sadece bunun için iyi mi bir boyaya ihtiyacımız bulunduğunu bilmemiz gerekiyor.
Boyama ve bitirme için en yaygın kullanılan malzemelerden biri, ahşabı emprenye etmek için kullanılan mühürleyicidir. Boyanın iyi emilmesi için ahşabın gözeneklerinin doygun olması gerekir; Bu yüzden doyurmak için uygun bir araç-gereç kullanılmalıdır. Ek olarak, bir mühürleyici ve arkasından zımparalama ile ahşabın yüzeyindeki ince lifleri ve tüyleri temizleyebilirsiniz.
vernik
Vernik, ahşap için kaplama olarak kullanılan reçine, yağ ve solventlerden oluşan bir maddedir. Opak ve saydam çeşitleri bulunan vernikler, ahşabı UV ışınlarından, ısıdan, sudan ve çürümeden korumanın en iyi yoludur. Bir vernik kabının üstündeki etiketi okursanız, içindekileri şu şekilde bulacaksınız: çene ağacı yağı, alkid, fenol ve üretan, keten tohumu ve ek olarak soya fasulyesi yağı ve kajira (aspir yağı) şeklinde yarı kuruyan yağlar.
Bu araç-gereç gerçek yağlarla aynı süreçte (polimerizasyon) kurur, sadece reçine kullanarak yağdan daha uzun süre dayanmasını sağlar. Aslen yağlı vernik, çömez ve yarı nitelikli marangozların bile ahşaba kolayca uygulayabileceği en dayanıklı kaplama malzemelerinden biridir. Vernik ısıya, suya, solventlere ve öteki kimyasallara karşı öteki bitirme malzemelerine bakılırsa daha dayanıklıdır.
Yüksek yağ içeriğine haiz vernikler “uzun yağlı” verniklerdir ve dış ve bazı iç yüzeyler için kullanılan vernik olan marin verniği ihtiva eder. Orta yağlı ve kısa yağlı vernik ile karşılaştırıldığında, yüksek yağlı vernik daha yumuşak ve daha esnektir. Piyasada bulunan verniklerin bir çok yağ bazlıdır. Yaygın olarak “Pişirme Emayesi” vernikleri olarak malum düşük yağlı verniklerin kuruması için yüksek sıcaklıklar gerekir ve bundan dolayı yalnızca endüstriyel uygulamalarda kullanılır.
Vernikte kullanılan reçine türü, özelliklerini ve nihai tesirini belirler. Alkid vernik, iç mekan kullanımı için standart ve oldukca yönlü bir çeşittir ve iyi bir koruma oranına haizdir. Bu vernik, organik solventli bileşik alkid reçineden yapılmıştır ve hafifçe bir renge haizdir. Çeşitli yüzeylere yapışma özelliği ve neme karşı yüksek direnci ayırt edici özellikleridir. Bu vernik, iç ve dış dekorasyonda kullanılır ve çoğu zaman yağ bazlı vernik ile karıştırılır. Fenolik vernikler, porselen ağacı yağından yapılır ve çoğu zaman dış yüzeylerde kullanıma uygundur. Yaygın olarak poliüretan olarak malum üretan vernik, ısıya, korozyona ve öteki solventlere karşı daha dayanıklıdır.
Vernikler çoğu zaman fırça ile uygulansa da ahşaba kağıt mendil ile uygulanan oldukca ince jel türleri de mevcuttur.
Vernik, çoğunlukla ahşap kaplamada kullanılan berrak, sert ve koruyucu bir kaplama malzemesidir. Vernik, çoğu zaman parlak olan tiner, reçine ve kuruyan yağın bir karışımıdır ve mat yada yarı parlak bir versiyonu da vardır.
Verniğin fırçayla uygulanması kolaydır ve kuruması bigün, pişmesi yedi gün sürer. Su bazlı vernikler, yüksek dayanıklılıkları ve süratli kurumaları sebebiyle iç mekan ahşapları için oldukca uygundur.
oje alkol
Vernik solvent bazlıdır ve vernik katmanını bundan önceki katın içine eriten bir reçine ihtiva eder. Bu araç-gereç acele kurur ve ahşap üstünde sert bir film oluşturur ve ahşap yüzeyler için iyi bir koruyucudur. Meşe şeklinde sert ve sedir şeklinde yumuşak ağaçlar için alkollü vernik tavsiye edilmez.
Kanepeyi tekrardan konumlandırın
Ahşap mobilyaların korunmasında en mühim ve kilit unsurlardan biri mekan içindeki konumudur. Mesela güneş, pencerenin tarafındaki ahşap masayı mahvedecektir ve masayı pencereden daha uzağa yerleştirmek daha iyidir.
Güneşin koyu renkli ahşabın rengi üstündeki tesiri açık renkli ahşaba bakılırsa daha süratli görünür; Bu yüzden güneşli bir evde açık renkli mobilyalar kullanmak daha iyidir. Evin düzenini birkaç ayda bir değiştirin.
Akçaağaç ve kiraz şeklinde bazı ağaçlar güneş ışığına maruz kaldıklarında koyulaşır ve bunun tersi ceviz daha açık hale gelir.
halıyı bazen ahşap zemin üstünde hareket ettirin; Bundan dolayı zaman içinde güneş ışınlarına maruz kalmış olarak zemine yerleşir.

Ahşabı nemden koruyun
Ahşaba zarar veren etkenlerden biri de sudur. Suya maruz kaldığında ahşap lekeleri, eğrilikleri ve yıpranmaları. Bu yüzden ahşap yüzeyler ve mobilyalar sudan iyi korunmalıdır.
Bu alandaki sorunlardan biri de ahşap mobilyaları korumak için kullanılan ürünlerin zararı olan kokularıdır. Vernikler ve kapatıcılar şeklinde ürünler, solunması halinde sağlığa zararı olan maddeler ihtiva eder. Bu yüzden ahşabı sudan ve nemden korumak için naturel ürünler kullanmak daha iyidir.

Lehçe ve mühürleyen
Parlatma çoğu zaman mobilyaları cilalamak için kullanılır; Sadece sağlığa zararlıdır ve kimyasal salınımı ile solunum ve sinir sistemi problemlerine niçin olur. Bu yüzden zarar görmesini önlemek için tamamen naturel içerikler kullanmak en iyisidir.
zeytinyağı ve limon
Zeytinyağı ve limon suyunu 3’e 2 oranında karıştırıp ister sprey ister parlatıcı bez üstüne uygulayın. Böylesine aromatik bir bileşim ile ahşabı nemden korumanın yanı sıra sağlığınıza da zarar vermez.

Hindistancevizi yağı
Ahşabı nemden korumak için kullanılabilecek bir öteki naturel madde de hindistan cevizi yağıdır. Ilkin ahşabın yüzeyini nemli bir bezle paklayın ve arkasından üstüne birazcık hindistancevizi yağı sürün. Hindistan cevizi yağı ahşabın görünümünü tazeler ve ona su itici özellik kazandırır.
Yağ ve sirke
Yiyecek hazırlamada birçok kullanımı sebebiyle yağ ve sirke her mutfakta bulunabilir. Kanola yağı ve sirkeyi 3’e 1 oranında karıştırın Bu karışım ahşabı böceklerden, korozyondan ve nemden korur. Bu kombinasyonun ahşap için haiz olabileceği bir başka özellik de ahşabın taze ve yeni görünmesini sağlamasıdır. Bu karışımı kullanmak için ilkin ahşabın yüzeyini zımparalamak en iyisidir.
Keten tohumu yağı
Keten tohumu yağı keskin bir kokuya haizdir ve yavaş kurur. Sadece bu naturel madde güvenli olduğu ve sağlığa ziyanı olmadığı için; Beklemeye kıymet. Keten tohumu yağı tıbbi olarak kullanılır ve keten tohumu kaynatıldığında naturel bir dolgu maddesi görevi görür. Bu yüzden önerimiz keten tohumunu kendiniz hazırlayıp kaynatmanızdır.
Ahşap mobilyaları ve yüzeyleri korumak için daha ilkin açıklanan malzemelerin kullanılmasına ek olarak dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan başka noktalar da vardır. Mesela ahşap mobilyaları uzun süre güneşe maruz bırakmayın, ahşap yüzeylerdeki su lekelerini derhal çıkarın ve oldukca daha fazlasını yapın.
Ahşabın tüm avantajlarının yanı sıra, suya ve neme karşı hassasiyeti; Bu yüzden iyi korunmalıdır.
Etrafınızda ahşap bir masa yada komodin var ise, muhtemelen üstünde bir kir görmüş ve su lekesini çıkarmanın yollarını aramışsınızdır. Ahşap yüzeylerdeki lekeleri çıkarmak için herhangi bir işlem yapmadan ilkin mikrofiber bez şeklinde uygun bir bezle yüzeyi iyice temizlemeli, en kısa sürede temizlemeli ve suyun masada uzun süre kalmasına izin vermemelisiniz. Bundan sonrasında, ahşap yüzey temizlenmemişse, aşağıdaki yollardan biriyle paklayın:
- Ütünün ısısını kullanarak su lekesini çıkarın
- Bitkisel yağ kullanarak su lekelerini çıkarın
- Vazelin ile su lekelerini çıkarın
- Su lekelerini tuzla çıkarın
- Zeytinyağı ve taş tozu ile su lekelerini çıkarın
- Su lekelerini kabartma tozu ile çıkarın
- Mayonez ile su lekelerini çıkarın
- Zeytinyağı ve kireç kullanarak su lekelerini çıkarın
- Su lekesini diş macunu ile çıkarın
- Su lekelerini sirke ile çıkarın
- Bulaşık deterjanı ile su lekelerini çıkarın
Umarız yukarıdaki makaleyi okuyarak ahşabı ışıktan ve nemden iyi mi koruyacağınız mevzusunda kapsamlı ve yararlı bilgiler edinmişsinizdir. Ek olarak, herhangi bir ahşap koruma sorunuz yada deneyiminiz var ise, bu tarz şeyleri yorumlar bölümünde bizimle paylaşın.