Ahşabı Elle Zımparalamak: Bilmediğiniz Mühim Noktalar


Zımparalama ve boyamadan ilkin ahşap yüzeyin hazırlanması bitirme işinin en mühim adımlarından biridir. Ahşabı hazırlamak için, emek harcama yüzeyinin tamamen pürüzsüz ve pürüzsüz olması için yüzeyinin iyi cilalanması gerekir. Zımpara kağıdının türü, aşındırıcı partikül türü, pürüzlülük derecesi vb. açılardan doğru zımpara kağıdı seçiminin zımparalama aşamasındaki ilk ve en mühim adım bulunduğunu elbet ihmal etmeyin.


Mükemmel ahşap işçiliğinde mühim bir adım, ahşabı elle zımparalayarak bitirmektir. Elle zımparalama saatler sürse de, ahşap yüzeyi pürüzsüz ve pürüzsüz bırakır, böylece her türlü cila, boya yada macun kolaylıkla uygulanabilir. Kayışlı zımpara makinesi, titreşimli dairesel zımpara makinesi, üçgen zımpara makinesi vb. benzer biçimde yeni zımpara kağıdı türlerinin ortaya çıkmasıyla, bugün manuel zımpara yöntemini kullanan daha azca marangoz bulabilirsiniz, o şekilde ki çömez marangozlar bile ahşabı zımparalamak için elektrikli zımpara makinelerini kullanırlar. Ustalaşmış ve başarıya ulaşmış marangozların hala elle zımparalama yöntemini kullandıklarını ve işi bitirmeden ilkin ahşabın yüzeyini el zımparası ile bir kez zımparaladıklarını bilmek garip.

Elle zımparalama niçin gereklidir?

Uygun sertlik derecesine haiz zımpara kağıdı ile bir elektrikli zımpara makinesi ile tezgahı kolayca zımparalayıp istediğiniz seviyeye getirebileceğinizi düşünebilirsiniz, sadece durum bu şekilde değildir; Bir çok elektrikli zımpara makinesinin hususi bir algoritması vardır, mesela, titreşimli dairesel zımpara, emek harcama yüzeyini, ahşap dokusu yönünde olmayan ve emek harcama yüzeyinde çiziklere niçin olabilecek dönüşlü bir halde zımparalar, sadece elle zımparalamada, zımparalama Bu çizikler ilk başta görünmeyebilir fakat ahşabı zımparaladıktan sonrasında oldukça belirgin olacaktır.Öte taraftan ince ahşap işlemelerde elle zımparalama yönünde yapılır. ahşap dokusu, ahşap dokusunun net bir halde görülebilmesini sağlar.

Ahşap paletlerin zımparalanması

Elle zımparalamaya uygun zımpara çeşitleri

Zımparalama kalitesinde aşındırıcı parçacığın türü oldukça önemlidir. Araç-gereç ve sertlik derecesi açısından farklılık gösteren değişik zımpara kağıdı türleri vardır, sadece bitirmeden ilkin emek harcama yüzeyini zımparalamak için hususi zımpara kağıdı kullanılmalıdır ve aşağıda en yaygın türlerden bazılarını sunacağız:

korindon

Bu zımpara kağıdı, kağıt yada yumuşak, esnek bir bez üstüne yapıştırılmış insan yapımı aşındırıcı parçacıklardan yapılmıştır. Bu zımpara kağıdı piyasada çoğu zaman sarı yada kahverengi görünür. Aşındırıcı parçacıklar zaman içinde kullanılır ve emek harcama ilerledikçe ahşabın yeni kesilmiş ve aşınmış yüzeyleri açığa çıkar. Alüminyum oksit zımpara kağıdı öteki zımpara kağıtlarına bakılırsa daha dayanıklıdır. 120, 150, 180 ve 220 gritli zımpara kağıdı, her marangozun ham ve işlenmemiş ahşabı zımparalamak için kullandığı en verimli ve en yaygın kullanılan alüminyum oksit zımpara kağıdı türüdür. Ek olarak, son ahşap yüzey katmanını düzeltmek için 360 ila 400 sertliğe haiz zımpara kağıdı kullanırlar.

akik

Aşındırıcı olarak mineral partiküllerin kullanıldığı naturel bir zımpara kağıdıdır. Akik, çakmaktaşı ve zımparadan birazcık daha yumuşaktır. Zımpara kağıdının rengi çoğu zaman kırmızı yada kırmızımsı kahverengidir. Etkili zımpara kağıdı türlerinden biri de lal taşıdır. Bundan dolayı emek harcama esnasında aşındırıcı parçacıklar kırılır ve yeni keskin kenarlar kullanıma maruz kalır. Granat aşındırıcı tanecikler kağıda eloksal kadar iyi yapışmadığından, eloksallı zımpara kağıdına bakılırsa nispeten daha azca dayanıklıdır. Granat zımpara kağıdı, alüminyum oksit zımpara kağıdından daha pahalıdır ve çoğunlukla kaplanmamış yada cilalanmış ahşabı zımparalamak için kullanılır ve vernik yada boya katmanlarını zımparalamak için uygun değildir.

silisyum karbür

Piyasada koyu gri yada lacivert renklerde bulunabilen bir öteki zımpara kağıdı türü de silisyum karbür zımpara kağıdıdır. Bu tür zımpara kağıdının dokusu yada kağıdı su geçirmezdir, bundan dolayı ıslak/kuru zımpara kağıdı olarak da adlandırılır. Bu kağıt, kaplanmamış ahşabı zımparalamak için nadiren kullanılır ve çoğu zaman muntazam, pürüzsüz bir yüzey oluşturmak için son cila tabakasını parlatmak ve fırçalamak için kullanılır. Bunun için 320 yada 400 sertlikte zımpara kağıdı kullanın.

çakmaktaşı

Çakmaktaşı cilalı yağ ve boya benzer biçimde emek harcama yüzeylerinin zımparalanması için uygun, dayanıklı, naturel parçacıklardır.

Kumtaşı

Korozyonu gidermek yada metali cilalamak için zımpara taşı kullanılır, sadece bu tür zımparalamanın ahşap için uygun olmadığına dikkat etmelisiniz.

zirkonyum alümina

Bu bileşik araç-gereç, metallerin ilk zımparalanması ve çapaklarının alınması için kullanılır. Zirkonyum alümina oldukça dayanıklıdır ve metale sürtünerek keskinleşir ve zımpara kağıdı değiştirmeye gerek kalmamıştır.

zımpara kağıdı

Öteki zımpara kağıdı türleri ve çeşitli kullanımları

İlk bakışta ahşabın zımparalanması rahat görünebilir, sadece alet dükkanı mağarasını ziyaret etmeniz kafi! Zımparalamanın ilk adımı, piyasada bulunan değişik zımpara kağıtları arasından zımpara kağıdı seçmektir. Yanlış zımpara kağıdı kullanmak, marangozun tüm çabalarını tamamen boşa çıkarabilir; Bundan dolayı, zımpara kağıdı türleri, sertlik derecesi, değişik cihazlar vb. hakkında data sahibi olmalısınız.

Zımpara kağıdı, aşındırıcı parçacığın tipine, mesnet tipine ve yapıştırıcıya bağlı olarak iki endüstriyel ve ticari zımpara kağıdı kategorisine ayrılabilir. Ek olarak, açık kapaklı ve kapalı kapaklı zımpara kağıdı, aşındırıcı parçacıklar arasındaki mesafeye ve ne kadar biriktiklerine bağlı olarak başka bir zımpara kağıdı sınıflandırmasıdır. Açık kapaklı zımpara kağıdındaki aşındırıcı parçacıklar birbirinden daha uzaktır, sadece kapalı kapaklı zımpara kağıdında parçacıklar bunun üstüne yığılır ve birbirine yakındır. Açık uçlu zımpara kağıdı, ahşap ve reçine ile çalışmak için kullanılır.

Zımpara kağıdının yada kumun kabalığı

Zımpara kağıdı alırken üstüne zımpara kağıdının iriliğini yada inceliğini gösteren numaralar yazılır. Değişik zımpara kağıtlarının değişik kumları vardır ve her biri belirli bir kullanım için tasarlanmıştır. Zımpara kağıdının yüzeyine dikkat ederseniz üstünde minik suni yada naturel parçacıklar görürsünüz.Bu parçacıklar elenir, büyüklüklerine bakılırsa sıralanır ve hususi bir yapıştırıcı ile kağıt, bez yada süngere yapıştırılır. Zımpara kağıdı üstündeki sayılar, CAMI standardına bakılırsa inç kare başına aşındırıcı parçacıkların yoğunluğunu gösterir. Bu sayı ne kadar yüksek olursa, aşındırıcı parçacıklar o denli ince ve pürüzlülük o denli düşük olur ve bunun tersi de geçerlidir; Doğrusu, bu sayı ne kadar düşükse, aşındırıcı parçacıklar ve zımpara kağıdı o denli kabadır. Pürüzlülük çoğu zaman mikron cinsinden ölçülür.

tavsiye: Bazı zımpara kağıtlarının pürüzlülüğü standart (FEPA) tarafınca belirlenir. P harfi ile süregelen FEPA standardına bakılırsa zımpara kağıdının pürüzlülüğü CAMI standardına uygun değildir.

Zımpara kağıdını daha kolay seçmek için üreticiler zımpara kağıdının kabalığını, aslına bakarsak zımpara kağıdının sertlik derecesi aralığı olan oldukça kaba zımpara, kaba, orta, ince ve oldukça ince zımpara benzer biçimde bir takım sözcükle belirtirler.

  • Oldukça kaba zımpara kağıdı: Bu zımpara kağıdı, boyayı çıkarmak ve eski zeminleri ve oldukça yüksek sertlikte zımpara kağıdı kullanımını gerektiren kasaları zımparalamak için kullanılır. P-24 ila P-36 zımpara kağıdı bu kategoriye dahildir.
  • Kaba zımpara kağıdı: Bu zımpara kağıdı, ahşabı şekillendirmek ve eski boya ve cilaları çıkarmak için kullanılır. P-40 ila P-50 zımpara kağıdı bu kategoriye dahildir.
  • Orta Zımparalama: Son ahşap şekillendirme ve ilk zımparalama ve talaşların çıkarılması için P-60 ila P-100 zımpara kullanın.
  • İnce zımpara kağıdı: P-120 ila P-220 zımpara kağıdı bu kategoriye dahildir ve bu tür zımpara kağıdı son kat zımparalama ve evde kullanım için kullanılır.
  • Fazladan İnce Zımpara Kağıdı: P-320 ila P-400 zımpara kağıdı, çeşitli boya katmanlarının zımparalanması ve cilalama işleri için kullanılır.

El zımparalama teknikleri

  • Günümüzde marangozlar ilkin elektrikli zımpara ile emek harcama yüzeyini pürüzsüz ve muntazam hale getirmekte, peşinden el zımparası ile çalışmaya başlamaktadır. Emek harcama yüzeyi nispeten büyükse, zımparalama işlemi 180 ve 220 sertlikte zımpara kağıdı kullanılarak manuel olarak iki aşamada yapılmalıdır. Bu, elektrikli zımpara makinesinin bıraktığı çizikleri ve ince çizgileri iyi giderecektir.
  • Karmaşık eğriler içeren zımparalama ve ağaç işleme projeleri nispeten zor olsa gerek ve tüm ayrıntılara karşın bazı kısımlar ortaya çıkmayabilir, bundan dolayı ahşap yüzeyi sırasıyla 120, 150 ve .180 sertlikte zımpara kağıdı ile zımparalamak en iyisidir. İstenen sonucu elde etmek için 220 yapın.
  • Elle zımparalarken, zımpara kağıdını devamlı ahşabın damarları yönünde ileri geri hareket ettirmelisiniz.
  • Her zımparalamadan ilkin bundan önceki zımparalamanın tozu temiz yada nemli bir bezle silinerek ahşabın gözeneklerinin açılması ve iyice temizlenmesi ve ahşabın yüzeyinin yeniden zımparalanmaya hazır hale gelmesi sağlanır.
  • Zımpara kağıdı kullanma yöntemi farklıdır; Mesela zımpara kağıdını avuç içi büyüklüğünde katlayıp pürüzler gittikten sonrasında öteki tarafını kullanabilirsiniz. Ek olarak geniş yüzeyleri zımparalamak için zımpara makinelerinden birini kullanmak en iyisidir.

Zımpara bloğu

Zımpara kağıdının ahşabın yüzeyi ile iyi temas etmesi için elle zımparalarken blok zımpara kağıdı kullanmak en iyisidir. Geniş, pürüzsüz bir yüzeyin zımparalanması için bir zımpara bloğu yeterlidir. Bilhassa zımpara kağıdına ihtiyacınız var ise, zımpara kağıdını tüpün yada öteki nesnelerin etrafına sararak istediğiniz şekli oluşturabilirsiniz. Zımpara kağıdını elinizle de katlayıp bastırabilirsiniz.

Emek harcama sonucuna zarar vermemek için zımparalama esnasında işin kenarlarını yuvarlamamaya yada kaybetmemeye dikkat edin. Zımparalama işleminden sonrasında ahşabın yüzeyi pürüzsüz ve kadifemsi olmalıdır. Boyama aşamasına geçmeden ilkin emek harcama yüzeyinin temiz ve tozdan arındırılmış olduğundan güvenli olmalısınız.

el zımparalama

El zımpara makinesi, plastik bir altlık, zımpara makinesini tutmak için yan klipsler ve hareket için bir saptan oluşan ucuz bir alettir. Bu zımpara kağıdı, dolap yada raf kenarları benzer biçimde geniş yüzeyler için uygundur; Bundan dolayı kattan oluşan zımpara kullanmak daha uzun sürer.

sünger zımpara

Bu zımpara kağıdı, aşındırıcı parçacıklarla kaplı esnek köpükten oluşur. Bu tip zımpara makinesinin esnekliği, kullanıcının eşit şekilde yuvarlatılmış kenarları kolaylıkla zımparalamasına olanak tanır.

Ahşabın zımparalanacak yönünü bulun

Zımparalamadan ilkin elinizi işin kenarında gezdirin. Ahşabın bir yönde diğerinden daha yumuşak ve öteki yönde nispeten kaba bulunduğunu hissedeceksiniz. Ahşap dokusunun daha yumuşak olduğu yönde zımparalamalısınız.

Ahşap cilalama adımları içinde zımparalama

Bir çok marangoz, ahşap yüzeyi bitirmek için iki yada üç kat cila uygular, sadece her kat içinde emek harcama yüzeyinin 320 yada 400 sertlikte silisyum karbür zımpara kağıdı ile zımparalanması ve emek harcama yüzeyinin iyice temizlenmesi gerektiğine dikkat edilmelidir.

Ek olarak, daha iyi sonuçlar için birçok marangoz son katı silisyum karbür ıslak/kuru zımpara kağıdıyla zımparalar. Kayganlaştırıcı olarak maden suyu yada içme suyu kullanın ve işi bitirdikten sonrasında ahşap yüzeyi iyice kurulayın. Sonunda, parlak bir tesir vermek için emek harcama yüzeyini dokunmamış bileşik bir pedle parlatabilirsiniz.

Zımpara kağıdı ile çalışırken bilmenizde fayda olacak ipuçları!

  • Muntazam çalıştığından güvenli olmak için zımpara makinesini ilkin fazladan ahşap yada görülemeyen yüzeyler üstünde kontrol edin.
  • Çalışmanız için uygun bir tanecikli zımpara kağıdı kullanın. Zımparalama sırasını sayılara bakılırsa takip etmezseniz zamandan tutum etmeyeceksiniz sadece istediğiniz sonuca ulaşmak için daha çok süre harcamanız gerekecek.
  • Elektrikli zımpara makinesi ile çalışırken, makinenin düşük hızı kullanılmalıdır. Zımpara kağıdının süratli hareketi emek harcama yüzeyinde, bilhassa ahşapta çiziklere neden olur.
  • Elektrikli zımpara makinesi kullanırken bastırmanıza gerek kalmamıştır; Bundan dolayı daha çok tazyik ile ahşabın yüzeyinden daha azca araç-gereç kaldırılır. Daha düşük bir zımpara basıncıyla istediğiniz sonucu alamıyorsanız zımpara kağıdını değiştirmelisiniz.
  • Yeni zımpara kağıdını kullanmadan ilkin emek harcama yüzeyini iyice paklayın, böylece emek vermeden meydana gelen toz yeni zımpara kağıdının üstüne çökmez.

Bunu bildiğim iyi oldu!

Elektrikli zımpara makineleri oldukça fazla toz üretir, bundan dolayı toz toplayıcıları aramalısınız. Bazı aletler, elektrikli süpürgenin deposuna bağlanarak tozun yayılmasını önleme özelliğine haizdir. Zımparalama yada aşındırıcı ürünler kullanırken ek olarak bir solunum aleti ve koruyucu gözlük kullanın. Kullandığınız ekipmana bağlı olarak kulak tıkacı ve eldiven benzer biçimde ek ekipmanlara da ihtiyacınız olabilir.

sonunda

Kusursuz güzellikte ve ustalaşmış bir tesir yaratmak için, ahşabı boyamadan yada cilalamadan ilkin tezgahı elle zımparalamalısınız. Bu tür çalışmaların sonucu, sonunda ve ahşabı cilaladıktan sonrasında tamamen görünür olacaktır.



Source bağlantı