Ağaç Türleri Ağaç türleri ve sınıflandırmalarına eksiksiz bir giriş


Ağaç türleri hakkında data edinin

Tabiat ananın insan yaşamıyla daima tükenmez bir ilişkisi olmuştur ve denebilir ki, tabiatın ruhunun kökleri her canlının ruhundadır. Değişik tabiat ve renkteki ağaçlar ve bitkiler hayatımızda renkli bir varlığa haizdir ve kimi zaman evde bir bitkinin bir parçasına haiz olarak kendimize bir tabiat unsuru vererek cansız nesnelerin bulunmuş olduğu bir ortama yaşam duygusu aşılarız.

Ağaçlar, Dünya’da yaşayanlar için bolca oranda oksijen üretmek benzer biçimde mühim bir görevi yerine getiren doğadaki oldukça senelik bitkilerden biridir. Ek olarak ağaçlar toprakta köklenerek nemi emer ve erozyonunu önler. Ağaçların öteki yararları içinde küresel ısınmayı azaltması ve en önemlisi de günümüzde büyük şehirlerin en büyük problemlerinden önde gelen gürültü kirliliğini azaltmasından bahsedebiliriz.


Resimli ağaç adları

Birazcık dikkat edersek, insanların ağaçlardan birçok alet yapmak için değişik ağaç türlerini kullandıklarını göreceğiz. İki gruba ayrılan değişik ağaç türleri vardır: yaprak dökmeyen ve yaprak döken. Aşağıda ağaç türlerinin isimlerini ve her birinin özelliklerini inceleyeceğiz.

Yaprak dökmeyen ağaç

Dökmeyen ağaçlar, her mevsim yaprakları olan iğne şeklinde ağaçlardır. Bu ağaçlar içinde her çeşit çamı sayabiliriz. Tüm bitkilerin büyümeye ve yenilenmeye ihtiyacı vardır ve yaprak dökmeyen bitkiler de kural dışı değildir. Bu ağaçların iğneleri güz ve kış aylarında gövdenin yakınında sararmaya adım atar ve düştükten sonrasında yerini derhal yeni yapraklara bırakır. Bu yaprak dökümü o denli süratli gerçekleşir ki kimi zaman bunu neredeyse asla fark etmezsiniz.

yaprak döken yada yaprak döken ağaç

Yaprak döken ağaçlar, hava koşulları sebebiyle (kurak, yağışsız mevsimler benzer biçimde) senenin bir bölümünde yapraklarını döken bitkilerdir. Akçaağaçlar ve karaağaçlar da dahil olmak suretiyle birçok geniş yapraklı ağaç bu grubun bir parçasıdır.

Ek olarak okuyun: Sıfırdan Yüze Tahta Yay Yapmak

İran’daki ağaç türleri

Bitkiler benzer biçimde ağaçlar da her ülkenin koşullarına ve iklimine gore ortaya çıkar ve büyür. Bundan dolayı bazı ağaçlar bir tek belirli bir bölgede bulunur. Aşağıda size İran’ın değişik bölgelerinde yetişen bazı ağaçları tanıtacağız.

kayın ağacı

kayın ağacı

Kayın, mevcud en eski ağaçlardan biridir ve tüm dünyada 13’ten fazla türü tanıtılmış ve tanımlanmıştır ve birçok benzerliğe karşın görünüm farklılıkları vardır. İran kayın ağacı çoğunlukla şimal ve dağlık bölgelerde bulunur. Bu ağacın birçok yaprağı vardır ve kökleri sığ ve yüzeyseldir. Bu ağaç ortalama 35 metre uzunluğunda ve 1,5 metre genişliğindedir. Kayın ağacı 200 ile 250 yaşları arasındadır. Bu ağacın ahşabı ağır ve sert, içi kahverengi ve üstü beyazdır. Kayın ağacı oldukça popülerdir ve pek oldukça eşya, ev aleti ve her türlü dekorasyonun yapımında kullanılır.

kızılağaç

siyah kızılağaç

Kızılağaç çorabı ve rüzgar saçan bir ağaç türüdür. Bu ağacın 30’dan fazla değişik türü vardır ve bunlardan yalnızca ikisi, doğrusu Yalaghi kızılağacı ve Kaşlagi kızılağacı İran’da yetişir. Bu ağaç nemli bölgelerde iyi yetişir ve suyu kolayca emer. Bundan dolayı bazı bölgelerde toprak nemini azaltmak için bu ağaç yetiştirilir. Bu ağacın ahşabı koyu renklidir ve dalları kahverengi lekeli gridir. Bu ağacın yaprakları hilal uçlu ovaldir. Kızılağaç uzun bir ömre haiz değildir ve çoğu zaman en fazla 50 yıl yaşar.

parasız ağaç

ücretsiz ağaç

Bu ağaç Hazar Denizi’nin cenup ve güneybatısında yetişir ve yaprak döken ağaçlardan biridir. Bu ağaç ortalama 35 metre uzunluğunda ve 2 metreye kadar çaptadır. Bu ağacın ömrü uzundur. Masif Azad ahşabı yarı katıdır. Ek olarak turuncu-kahverengi bir görünüme haizdir. Bu ağaç yavaş büyür ve ahşabı oldukça esnektir. Fındığın meyvesi ağacın yapraklarına yapışır.

Ek olarak okuyun: Oyma dersleri: Ahşap iyi mi oyulur

Serçenin dili bir ağaçtır

Serçenin dili bir ağaçtır

Bu ağacın İran’da van ağacı, karaağaç vb. benzer biçimde değişik adları vardır. Kuşun dili orta boyludur ve 14 yaşından sonrasında meyve vermeye adım atar. Bu ağacın adı oval ve sivri meyvelerinden gelmektedir. Bu ağacı çoğaltmak için tohumlarını ekmelisin. Serçenin dili çoğu zaman güneybatı Asya’da, doğrusu Türkiye’nin kuzeyinden ve doğusundan Kafkasya ve Alborz Dağları’na kadar yetişir.

Zarbin ağacı

Zarbin ağacı

Tatlı selvi yada zirbin olarak malum bu ağaç, yaprakları iğne şeklinde, yaprak dökmeyen ve kozalaklı ağaçlar içinde yer alır. Bu ağaç yavaş büyür ve 30 metre yüksekliğe ulaşır. Zerbin ağacının meyvesi fındığa gore daha iridir ve bu ağacın kabuğunda derin, iç içe geçmiş yivler vardır. Zerbin kireçli topraklarda ve ılıman iklimlerde oldukça iyi yetişir ve azca su ister.

akçaağaç

akçaağaç

Bu ağaç çoğu zaman şimal ormanlarında, bahçelerde ve parklarda görülür. Akçaağaç asidik topraklarda ve ormanlık alanlarda yetişir. Bu ağaç geniş yapraklı bir ağaçtır. Bu ağacın yaprakları pençe şeklinde ve sivri uçlu, 5 yapraklı ve düzensizdir. Sütlü akçaağaç, kirko beyaz akçaağaç, kırmızı akçaağaç, kırmızı akçaağaç, siyah akçaağaç, krep vb. dahil olmak suretiyle değişik akçaağaç türleri vardır.

Ek olarak okuyun: Akçaağaç nedir? Akçaağaç ağaç işleme eğitimi

meşe

meşe

Bu ağaç, meşhur meyveleri için oldukça saygı görüyor. Mazo ağacı olarak da malum bu ağaç 500 yılı aşkın bir süredir yaşıyor. İran’da meşe ağacı çoğunlukla Sharmhal Bakhtiari, Kohgiluyeh, Boyer Ahmad ve Ilam’daki Zagros Dağları civarlarında yetişir. Meşe en iyi ağaçlardan biri olarak kabul edilir ve ağaç işleme ve marangozlukta yaygın olarak kullanılır. Meşe meyvesi, kabuğu ve yaprakları da birçok iyileştirici özelliğe haizdir ve geleneksel şifacılar içinde oldukça popülerdir.

nalet ağaç

lanet ağaç

Bu ağaç Arnavutluk ağacı yada dağ fıstığı olarak bilinir. Ficus ağacı iki ayaklıdır ve oval şekilli meyvelere haizdir. Daha oldukça yarı kurak bölgelerde yetişen bu ağaç, öteki bazı bölgelerde iklime bağlı olarak boyu 1-3 metreden başlayıp 7 metreye ulaşıyor. Sistan ve Belucistan, Loristan, Kürdistan, Horasan, İsfahan, Fars, Tahran, Yezd ve Kerman bu ağacın bulunmuş olduğu yarı kurak bölgeler arasındadır. Bu ağacın meyvesi fıstığa benzer. Bu meyve ilkin pembe, sonrasında kırmızı ve hasat edildiğinde yeşile döner.

ceviz ağacı

ceviz ağacı

Ceviz ağacı, İran’ın bir çok yerinde yetiştirilebilir ve dağlık ve yarı dağlık bölgelerde iyi tolere edilir. Bu ağaç geniş yapraklı bir ağaçtır ve istifçilerden biridir. Ortalama 30 metre yüksekliğindedir ve çoğu zaman bölgenin iklimine gore yüklenir. Bu ağacın tek bir tabanı vardır ve bir ağaçta hem adam hem de dişi çiçekler bulunur. Bu ağacın ahşabı yarı hafifçe, yarı yumuşak ve yüksek dayanıklılığa haizdir. Ceviz, yüksek elastikiyeti ve çeşitli kahverengi renk aralıkları sebebiyle ağaç işleme, mobilya ve dekorasyon sektörlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ek olarak okuyun: Ceviz ağacı ile marangozluk eğitimi

Kiraz ağacı

Kiraz ağacı

Bu ağaç istifçiler sınıfına aittir ve Hazar ormanlarının yerli türlerinden biridir. Bu ağacın siyah kiraz ağacı, deli kiraz ağacı, süs kiraz ağacı vb. olmak suretiyle değişik türleri vardır. Bu ağaç dallarına bakmadan ortalama 6 metre yüksekliğinde ve ortalama 80 santimetre genişliğindedir. Kiraz ağacının ahşabı kırmızımsı kahverengidir ve ince dokusu ve sağlamlığı sebebiyle marangozlar tarafınca yaygın olarak kullanılır. Kiraz ağacının ağaç işleme endüstrisindeki en pahalı ağaçlardan biri olduğu belirtilmelidir.

Ek olarak okuyun: Kiraz ağacından marangozluk eğitimi

Bu yazımızda en oldukça İran’da yetişen 10 ağaç türünü inceledik. Değişik ahşap türleri ve kullanımları hakkında daha çok data için ilgili yazıları okuyabilir ve görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Yapışkan kağıt



Source bağlantı