چگونه مته دریل را عوض کنیم ؟
شناخت، انتخاب و استفاده صحیح از ابزار یکی از مهمترین نکاتی که صنعتگران باید به آن توجه داشته باشند تا بتوانند خدمت یا محصولی بی عیب و نقص ارائه کنند. با شناخت صحیح ابزار کیفیت کار، راندمان و سرعت پروژه به طرز چشمگیری افزایش مییابد.
یکی از مهمترین ابزاری که نه تنها استفاده صنعتی دارد بلکه از آن در کارهای نیمه صنعتی و خانگی هم استفاده میشود، دریل بوده و یکی از مهمترین متعلقات دریل، مته است که از آن برای سوارخ کاری روی سطوح مختلف استفاده میشود و در مقاله انواع مته بطور کامل به آن پرداخته ایم. حرکت چرخشی و اعمال فشار مته روی سطح، کار سوراخ کاری با دریل را انجام میدهد. همچنین میتوان از قابلیت چرخش دریل استفاده کرد و در کنار دیگر ابزار از آن به عنوان سنباده، همزن، باز کنندهی پیچ و مهره و … استفاده کرد.
سوراخکاری با دریل ساده روی انواع سطوح توسط مته های متفاوت انجام میگیرد و نحوهی استفادهی درست از این ابزار و تعویض مته از نکات مهمی است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

امروزه دریل ها در سه نوع دستی، برقی و بادی در بازار موجود هستند. تنوع در نوع برقی بسیار زیاد است و اکثراً دارای تنظیمات متفاوتی از جمله تنظیمکنندهی سرعت چرخش، نوع چرخش و … هستند.
دریل برای سوراخکاری روی انواع سطوح به متههای مخصوص احتیاج دارد؛ این متهها با توجه به متریال سطوح مختلف، متفاوت هستند. از مته الماسه جهت سوراخکاری روی سنگ و بتن و از مته کبالت یا مته آهن برای سوراخکاری روی آهن و استیل استفاده میشود. این متهها توسط سه نظام یا chunk به دریل متصل شده و آن را نگه میدارند.
نحوه تعویض مته
برای تعویض مته باید به نوع سه نظام دریل(بوش، رونیکس و…) دقت کرد. بعضی سه نظامها اتوماتیک بوده و توسط دست به راحتی عوض میشود و بعضی دیگر توسط آچار سفت میشوند.
تعویض مته در سه نظام آچارخور

در سه نظامهایی که برای تعویض مته به آچار احتیاج هست، آچار هنگام فروش روی دریل عرضه میشود. این سه نظامها بیشتر در دریلهای صنعتی و سنگین استفاده میشود. ابتدا کلید یا آچار را در سوراخ روی سه نظام گذاشته و آن را بر خلاف عقربههای ساعت بگردانید. این کار را تا جایی انجام دهید که سه نظام به اندازهی مورد نیاز باز شود و بتوانید مته را بیرون بکشید. بعد از بیرون آوردن مته آن را بررسی کنید تا از سلامت آن اطمینان حاصل کنید. سپس متهی جدید را از قسمت صاف آن داخل سه نظام گذاشته و با دست نگه دارید. با دست دیگر آچار را داخل سوراخ قرار داده و در جهت عقربههای ساعت بچرخانید. در حین کار فکهای سه نظام را با دست خود سفت کنید. بعد از اطمینان از سفت شدن مته کلید یا آچار را درآورده و دریل را روشن کرده و آن را تست کنید.
نحوه تعویض مته پیکور
پیکور در واقع اسم عمومی تمامی ابزارآلات تخریب بوده که در بازار وجود دارد. پیکور نام دیگری برای چکش تخریب و بتن کن است که از آن برای تخریب بتن، سنگ و آسفالت استفاده میشود. در طبقه بندی دیگری به ابزار تخریب کوچک، دریل بتن گفته، به رده متوسط آن چکش تخریب و بزرگترین آنها پیکور میگویند. پس در واقع نحوه تعویض مته پیکور مانند بتن کن و چکش تخریب است.
تعویض مته در سه نظام اتوماتیک

در سه نظامهای اتوماتیک مانند دریل شارژی ابتدا باید سه نظام را خلاف عقربههای ساعت بچرخانید تا کاملاً آزاد شود. سپس مته را به آرامی در آورده و از نظر آسیب دیدگی آن را بررسی کنید. سپس متهی جدید را از سمت صاف آن درون سهنظام قرار داده و با یک دست سه نظام را نگه دارید. مته را جا زده و برای اطمینان، ماشه را به آرامی فشار دهید تا از سفت شدن مته درون سه نظام اطمینان حاصل کنید.
مراحل بالا روشهای کلی برای تعویض مته است و با چند بار انجام آن میتوانید بهراحتی از هر نوع متهای روی دریلتان استفاده کنید.